Представляємо суперника. «Лієпая» (Латвія)

Представляємо суперника. «Лієпая» (Латвія)

Наступним суперником київського «Динамо» на зборах у Туреччині стане представник чемпіонату Латвії – «Лієпая» із однойменного міста. Зустріч відбудеться у четвер, 8 лютого.

Візитка суперника

Повна назва: Futbola klubs Liepāja

Заснований: 2014 рік

Стадіон: «Даугава» (5 100 місць)

Президент: Олегс Храмовс

Головний тренер: Тамаз Пертіа (Грузія)

Позиція у чемпіонаті Латвії-2022: 4-та

Титули та досягнення

Чемпіон Латвії 2015 року;

Володар Кубка Латвії (2): 2017, 2020.

Історія

Клуб засновано в березні 2014 році, він став непрямим спадкоємцем лієпайського «Металургса», що був розформований після сезону-2013 через банкрутство його компанії-власника та єдиного спонсора – металургійного заводу A/S Liepājas Metalurgs.

У дебютному ж сезоні «Лієпая» посіла четверте місце в чемпіонаті Латвії, а вже в наступному вперше (та поки востаннє) став чемпіоном країни. Згодом, у 2017-му та 2020-му, клуб до колекції трофеїв додав ще два національних Кубки.

Примітно, що від створення до кінця 2018 року президентом «Лієпаї» був колишній нападник київського «Динамо» та автор єдиного гола збірної Латвії у фінальних турнірах чемпіонату Європи (в 2004-му в Португалії) Маріс Верпаковскіс.

Минулий сезон

Чемпіонат Латвії традиційно проходить за системою «весна – осінь». За підсумками 36-ти турів «Лієпая» стала п’ятою, набравши 51 очко (14 перемог, 9 нічиїх, 13 поразок, різниця м’ячів – 52:54), відставши від «Валмієри», що стала четвертою та пробилася до єврокубків, лише на два бали.

У минулорічному розіграші Кубка Латвії лієпайці дісталися півфінальної стадії, але поступилися майбутньому володарю трофею, ФК «Рига» (1:2), пропустивши вирішальний м’яч із пенальті на 90+4-й хвилині.

До речі, проводячи минулої зими збір у Туреччині, «Динамо» зустрічалося з «Лієпаєю» та перемогло – 2:0 (Перріс, 22, Волошин, 90+1).

Склад

Середній вік футболістів «Лієпаї» складає 23,3 роки. У складі лієпайців виступають 18 легіонерів, щоправда, жоден із них не є гравцем своєї національної збірної.

Найкращим бомбардиром «Лієпаї» в минулому сезоні чемпіонату Латвії став 36-річний бразильський нападник Додо, який забив 13 голів. Більше нього забили лише Регза із ФК «Рига» (19 м’ячів), Ікаунієкс (15) та Ілич (14) із РФШ.

На трансферному ринку лієпайці працюють переважно з вільними агентами – причому як підписують футболістів, так і відпускають до інших клубів по всій Європі безкоштовно. У тому числі команду залишили й три українці – центральний захисник Гліб Грачов вирушив до грузинського «Сабуртало», центральний півзахисник Артем Білий продовжить кар’єру у словенському «Цельє», а лівий захисник Юрій Мате перебуває в пошуках нового клубу.

Тренер

Клуб тренує 49-річний грузинський спеціаліст Тамаз Пертіа. Протягом ігрової кар’єри, виступаючи на позиції півзахисника, встигнув пограти у ряді клубів на батьківщині, Молдови, Болгарії й навіть України (має кілька матчів у складі «Темпа» з Шепетівки в 1995-му), а з 2001-го осів у Латвії.

У 2007 році розпочав тренерську кар’єру, працюючи виключно з латвійськими командами. Разом зі «Сконто» став срібним призером чемпіонату Латвії-2013, у тому ж році довів команду до фіналу розіграшу національного Кубка та Суперкубка. У 2016-2018 роках уже очолював «Лієпаю», і повернувся знову до клубу в 2022-му.

Підготовка

ФК «Лієпая» перший етап підготовки до нового сезону провів у Латвії, де зіграв ряд спарингів. Зокрема, поступився естонській «Флорі» (1:3), обіграв литовський «Паневежис» (2:1), зіграв унічию з естонським «Пайде» (0:0), здолав естонський «Таллінна Калев» (3:1) та розгромив литовську «Бангу» (8:0).

1 лютого команда прибула на навчально-тренувальний збір до Туреччини, де вже провела два контрольних матчі – розгромно поступилася черкаському ЛНЗ (0:3) та мінімально македонській «Шкендії» (0:1).

Фото ФК «Лієпая»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер