Представляємо суперника: «Олександрія»

Представляємо суперника: «Олександрія»

У 24 турі VBET Ліги «Динамо» зустрінеться на виїзді з «Олександрією». Матч відбудеться у суботу, 13 квітня, на КСК «Ніка» в Олександрії, початок гри – 15:30. Представляємо нашого найближчого суперника.

«Олександрія» (Олександрія)

Дата заснування: 1948 рік.

Президент: Сергій Кузьменко.

Головний тренер: Руслан Ротань (з грудня 2022 року).

Домашні матчі проводить на КСК «Ніка» (Олександрія).

Результат виступу в минулому сезоні УПЛ: 6-е (44 очки у 30-ти матчах, 10 перемог, 14 нічиїх, 6 поразок, різниця м’ячів – 42:39).

Поточне місце в сезоні 2023/24: 11-е місце (24 очки у 22-х матчах, 6 перемог, 6 нічиїх, 10 поразок, різниця м’ячів 19:29).

Історія

У 1948 році в Олександрії було створено команду, яка отримала назву «Шахтар». Тривалий час «гірники» виступали серед колективів фізкультури та нижчих дивізіонах чемпіонату СРСР. Протягом дев’яти сезонів олександрійський «Шахтар» виступав у класі «Б», найкращим результатом було четверте місце в зональних змаганнях.

На початку 1990-х, після розформування «Шахтаря», естафету підхопила «Поліграфтехніка», яка була створена на заводі із одноіменною назвою. Вже в 1991 році команда стала переможцем групового турніру серед аматорів, а також бронзовим призером фінального турніру в Маріуполі. Згодом, уже в професійному футболі, «Поліграфтехніка» неодноразово ставала переможцем та призером чемпіонатів України серед команд першої та другої ліг.

1 липня 2014 року сталося об’єднання двох команд, ПФК «Олександрія» та ПФК «УкрАгроКом», і з того часу місто представляє ФК «Олександрія». Найвище досягнення клубу – бронзові нагороди за підсумками сезону-2018/2019.

Тричі олександрійці представляли Україну в єврокубках. У сезоні-2019/2020 команда вийшла до групового етапу Ліги Європи, де посіла останнє місце у квартеті з «Вольфсбургом», «Гентом» та «Сент-Етьєном».

У наступному сезоні «Олександрія» посіла 9-е місце у Прем’єр-лізі, а у сезоні 2021/2022 – шосте, як і у минулому сезоні.

Стан справ у поточному сезоні

Сезон в УПЛ для «Олександрії» складається не так вдало, як попередні. Хоча на його початку, у перших двох матчах команда з кіровоградської області здобула дві перемоги – вдома над криворізьким «Кривбасом» (1:0) та харківським «Металістом 1925» (1:0).

Але потім, в 11 поспіль матчах, протягом трьох місяців, команда Руслана Ротаня не здобулажодної перемоги, при цьому у семи з цих матчів «Олександрія» не спромоглася забити жодного м’яча. 

Після зимової перерви результати «Олександрії» значно покращилися – до попереднього туру команда не програла жодного матчу, однак у першому матчі цього року – з «Шахтарем» – олександрійцям було зараховано технічну поразку через участь у матчі незаявленого за команду Івана Калюжного. У минулому ж турі підопічні Руслана Ротаня провели бойовий матч у гостях з «Чорноморцем» та були близькими до того аби відігратися у меншості, програючи з рахунком 0:3, проте все ж поступилися з рахунком 2:3. 

Топ-гравці стартового складу

Найбільше матчів у поточному сезоні, і у стартовому складі зокрема, за «Олександрію» провів ексдинамівець Артем Шулянський. Він зіграв у 22 матчах, з яких 21 – у старті, відзначився 5 голами та 3 гольовими передачами. Цікаво, що у 21-му матчі Шулянський був замінений, тож не провів жодного повного матчу на полі. 

Найбільше ігрового часу в сезоні має 33-річний захисник Сергій Логінов. Він провів 18 матчів без замін. Другий за ігровим часом – півзахисник Юрій Копина, на рахунку теж 18 ігор у старті, замикає трійку Шулянський. 

Серед футболістів нинішнього складу «Олександрії» є чимало гравців, які пройшли через клубну систему «Динамо». Зокрема, за «Олександрію» виступають захисник Сергій Логінов та півзахисник Владислав Калитвинцев, а також ціла низка вихованців нашого клубу: захисники Данило Скорко та Дем’ян Чубатий, півзахисники Богдан Білошевський, Євген Смирний, Артем Кулаковський та Артем Шулянський, які раніше виступали за молодіжні команди «Динамо». Динамівець Микола Михайленко виступає за «Олександрію» на правах оренди. 

Найрезультативніші гравці команди в поточному сезоні УПЛ

5 голів – Шулянський

3 голи – Скорко

1 гол – Калитвинцев, Кулаков, Кулаковський, Ковалець, Михайленко, Кравченко, Бєляєв, Джевані, Хуан Альвіна. 

Останні 5 матчів із «Динамо»

Усього «Динамо» та «Олександрія» провели між собою 32 офіційні матчі (у чемпіонаті та Кубку України), 25 з яких завершилися на користь киян, 5 разів команди зіграли внічию та 2 рази перемогу святкували олександрійці. Різниця м’ячів складає 80:20 на користь динамівців.

01.10.2023. УПЛ. «Динамо» - «Олександрія» - 4:2 

20.05.2023. УПЛ. «Олександрія» - «Динамо» - 1:5

10.11.2022. УПЛ. «Динамо» - «Олександрія» - 3:1

18.09.2021. УПЛ. «Динамо» - «Олександрія» - 1:0

04.04.2021. УПЛ. «Олександрія» - «Динамо» - 1:2

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер