Представляємо суперника. «Шкендія» (Тетово, Північна Македонія)

Представляємо суперника. «Шкендія» (Тетово, Північна Македонія)

Наступним, шостим, суперником київського «Динамо» на зборах у Туреччині стане представник Північної Македонії – «Шкендія», яка представляє місто Тетово. Зустріч відбудеться у п’ятницю, 9 лютого.

Представляємо нашого майбутнього суперника.

Візитка

Повна назва: Фудбалски клуб Шкендија 79 Тетово

Заснований: 27 серпня 1979 року

Кольори: червоний, чорний

Стадіон: «Еколог Арена» (вміщує 15000 глядачів)

Президент: Замір Діка

Головний тренер: Джетон Бекірі

Поточна позиція в чемпіонаті Північної Македонії: 3-тя

Середній вік гравців: 25,8 років

Титули

Чемпіон Північної Македонії (4): 2010/11, 2017/18, 2018/19, 2020/21

Кубок Північної Македонії (2): 2015/16, 2017/18

Суперкубок Північної Македонії (1): 2011.

Історія

Клуб «Шкендія» був сформований 27 серпня 1979 року та представляє місто Тетово на північному заході країни. Заснований був групою місцевих албанських вихідців. Саме з цієї причини в емблемі та кольорах команди домінують чорний і червоний – кольори албанського прапора.

З моменту проголошення незалежності від Югославії, «Шкендія» встигла взяти участь у всіх клубних турнірах Північної Македонії (Республіки Македонії), а також отримала можливість виступати у європейських клубних турнірах: у Лізі Європи і Лізі чемпіонів.

У сезоні 2016/17 команда провела свій найуспішніший сезон у єврокубках, вперше у своїй історії пройшовши три раунди кваліфікації Ліги Європи, залишивши за бортом турніру польську «Краковію», азербайджанський «Нефтчі» та чеський клуб «Млада Болеслав».

Також за свою історію клуб чотири рази завойовував золоті медалі чемпіонату, а також двічі перемагав у Кубку та одного разу – у Суперкубку країни.

Поточний сезон

Нинішній сезон у Першій лізі Північної Македонії «Шкендія» розпочала достатньо вдало – з чотирьох перемог. Потім у національному чемпіонаті була нічия, поразка та перемога, після чого команда чергувала успішні матчі із нічиїми. Протягом останніх десяти поєдинків першої половини сезону команда п’ять разів перемогла, двічі зіграла унічию та зазнала лише двох поразок.

У підсумку суперник динамівців у 18 зіграних матчах набрав 35 очок, здобувши 10 перемог, п’ять разів зіграв унічию та зазнав трьох поразок. Різниця забитих та пропущених м’ячів – 25:14. Від лідера турнірної таблиці - команди «Струга» підопічні Джетона Бекірі відстають на 4 очки.

Найкращий бомбардир команди в національній першості – Алмір Аганспахіч з Боснії і Герцеговини, на рахунку якого сім забитих м’ячів.

У Кубку Північної Македонії «Шкендія» припинила виступ на першій же стадії – 1/8 фіналу. На цьому етапі команда поступилася «Работнічкам» з рахунком 2:3.

Не змогли македонці досягти успіху і у Лізі конференцій, де провели всього два поєдинки. У першому кваліфікаційному раунді за сумою двох матчів команда поступилася валлійському футбольному клубу «Хаверфордвест Каунті» з однойменного міста. Суперник динамівців вдома переміг 1:0 і з таким же рахунком поступився на виїзді. Тож доля путівки до наступного етапу вирішувалася у серії післяматчевих пенальті, де більше пощастило супернику. На цьому македонці припинили свої виступи у турнірі, вибувши на першому ж етапі.

Підготовка. Зима-2024

Зимова підготовка «Шкендії» проходить у турецькій Анталії. Македонська команда проведе 4 спаринги, три з яких вже зіграла. 28 січня суперник динамівців обіграв «Динамо» (Батумі, Грузія) (2:0), 1 лютого – польську «Варту» з Познані (1:0) і 5 лютого – латвійську «Лієпаю» (1:0). А на 9 лютого запланована гра з «Динамо», яка стане заключною для македонців на підготовчому етапі до другої частини сезону.

Перший офіційний матч після зимової паузи «Шкендія» проведе 18 лютого, коли в рамках 29-го туру чемпіонату Північної Македонії зіграє на виїзді з командою «Македонія ГП» (Скоп’є).

Тренер

На початку січня нинішнього року «Шкендія» отримала нового головного тренера, ним став фахівець Джетон Бекірі. Попереднім місцем роботи Бекірі був клуб «Аль-Джабалін» в Саудівській Аравії, де він працював менеджером Академії протягом 15 місяців. Його контракт з клубом з Тетово розрахований до червня 2025 року.

«Тренувати «Шкендію» - це привілей і задоволення, але в той же час це також і велика відповідальність. Хочу подякувати клубу та власникам за довіру в надії, що врешті-решт ми досягнемо спільних цілей», - сказав Бекірі після підписання контракту.

Відзначимо, що у якості тренера Бекірі також працював у таких командах як: македонські «Струга», «Ренова» та «Гостівар», а також «Дріта» (Косово), «Бюліс» (Албанія) та «Фламуртарі» (Албанія).

Історія протистоянь

«Динамо» та «Шкендія» двічі зустрічалися у товариських поєдинках під час зимових зборів, і обидва рази у Туреччині. Сталося це у лютому 2021 та 2023-го років. Обидва поєдинки завершилися перемогою динамівців з однаковим рахунком 1:0, а голами у першому випадку відзначився Богдан Лєднєв, а у другому – Джастін Лонвейк.

6.02.2023. «Динамо» - «Шкендія» - 1:0.

6.02.2021. «Динамо» - «Шкендія» - 1:0.

Крім того, «Динамо» та «Шкендія» зустрічалися на юнацькому рівні. У Юнацькій Лізі УЄФА-2019/2020 команди перетнулися в першому раунді «Шляху національних чемпіонів»: у Києві «біло-сині» розгромили суперника з рахунком 8:0, а на виїзді було зафіксовано результативну нічию 2:2. Відзначимо, що з тих футболістів, які перебувають у таборі першої команди «Динамо» на нинішніх зборах, у матчах чотирирічної давнини брали участь Руслан Нещерет, Крістіан Біловар, Костянтин Вівчаренко, Олександр Сирота та Владислав Ванат.

Фото - kfshkendija.com

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер