Представляємо суперника: «Штурм» (Грац, Австрія)

Представляємо суперника: «Штурм» (Грац, Австрія)

Представляємо суперника «Динамо» у 3-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів УЄФА, австрійський «Штурм».

Повна назва: Sportklub Sturm Graz (Спортивний клуб «Штурм» Грац)

Дата заснування: 1 травня 1909 року

Домашній стадіон: Stadion Graz-Liebenau (стадіон Грац-Лібенау, також Liebenauer Stadion, комерційна назва – Merkur Arena), місткість – 15 400 глядачів (під час міжнародних матчів).

Головний тренер: Крістіан Ільцер (Австрія)

Місце в австрійській Бундеслізі в сезоні 2021/22: 2-ге

Титули

Чемпіон Австрії (3): 1997/98, 1998/99, 2010/11

Віце-чемпіон Австрії (7): 1980/81, 1994/95, 1995/96, 1999/2000, 2001/02, 2017/18, 2021/22

Володар Кубка Австрії (5): 1995/96, 1996/97, 1998/99, 2009/10, 2017/18

Фіналіст Кубка Австрії (4): 1947/48, 1974/75, 1997/98, 2001/02

Володар Суперкубка Австрії (3): 1996, 1998, 1999

Володар Кубка Інтертото (1): 2008

Історія

Клуб був заснований представниками робітничого класу і як конкурент заснованому в 1902 в Граці клубу ГАК («Грацер Атлетік Клуб»). Згідно з легендою, буря, що вирувала в Граці в день заснування клубу, стала джерелом натхнення для назви нового клубу. За іншою версією назва була обрана на честь відомого на той час чеського клубу DBC Sturm Prag, який гостював у Граці у квітні 1909 року.

Більшість своєї історії «Штурм» мав аматорський статус і виступав у нижчих лігах австрійського футболу.

Основним досягненням у період із 1921 по 1949 роки стали 11 чемпіонських титулів у регіональній лізі Штирії (федеральна земля на південному сході Австрії, головним містом якої є Грац).

У 1949 році «Штурм», після того, як клуб дійшов до фіналу Кубка Австрії, дебютував у національному чемпіонаті Австрії, ставши в ньому першим клубом не з Відня.

У 70-х роках «Штурм» дебютував у єврокубках, спершу в Кубку УЄФА, потім, знову вийшовши у фінал національного Кубка – у Кубку Кубків. У сезоні 1975/76 «Штурм» дістався 1/4 фіналу Кубка Кубків, а в сезоні 1983/84, подолавши три раунди – до аналогічної стадії Кубка УЄФА. Проте найчастіше клуб вилітав на перших стадіях єврокубків.

Справжній успіх прийшов до клубу у 90-х роках. Очолюваний боснійцем Івіцею Осімом «Штурм» двічі поспіль став віце-чемпіоном країни у 1995 та 1996, а також завоював свій перший серйозний трофей – Кубок Австрії, а слідом за ним і Суперкубок.

Осіму вдалося створити сильну команду з молодих та малодосвідчених гравців, і ця команда ставала з кожним сезоном сильнішою. Історичний успіх прийшов у Грац у 1998 році, коли клуб відсвяткував своє перше чемпіонство з рекордним для Австрії показником – 81 очко. Титул «Штурм» оформив за 7 турів до завершення сезону, в результаті випередивши «Рапід» на 19 очок.

Чемпіонство дозволило «Штурму» дебютувати у Лізі чемпіонів у сезоні 1998/99. Здолавши кваліфікацію, груповий раунд команда Осіма завершила на останньому місці, набравши 1 очко.

Того ж сезону клубу з Граца підкорилося ще одне історичне досягнення – домашній требл, а слідом за ним другий вихід до Ліги чемпіонів. Цього разу «Штурм» знову подолав кваліфікацію, а у групі посів уже третє місце, перекочувавши до Кубка УЄФА, де, щоправда, одразу вилетів від «Парми».

А у сезоні 2000/01 «Штурм» став головною сенсацією Ліги чемпіонів. Вибивши у кваліфікації «Фейєнорд», команда з Граца завершила групу на першому місці, обійшовши «Галатасарай», «Рейнджерс» та «Монако» (причому останнім двом «Штурм» поступився в гостях з однаковим рахунком 0:5). Другий груповий раунд «Штурм» не пройшов, обійшовши «Панатинаїкос», проте поступившись МЮ та «Валенсії».

Золота епоха завершилася для «Штурму» 2002-го, коли клуб залишив не тільки Осім, а й деякі ключові гравці, серед яких найвідоміший – Івиця Вастич, чотири рази визнаний найкращим футболістом в Австрії.

З тих часів головним єврокубковим досягненням «Штурму» є перемога в Кубку Інтертото в 2008 році, для якої команді достатньо було пройти два раунди, здолавши білоруський «Шахтар» Солігорськ та угорський «Будапешт Гонвед» (перемога в цьому скромному євротурнірі лише відкривала шлях до кваліфікації Кубка УЄФА).

Третє і поки що останнє чемпіонство «Штурм» завоював у 2011 році, проте шлях до Ліги чемпіонів команді з «Граца» перегородив БАТЕ.

У сезоні 2017/18 клуб із Граца завоював національний Кубок і став віце-чемпіоном. У ЛЧ команда знову не пробилася, програвши у кваліфікації «Аяксу», а потім з ганьбою поступилася і у кваліфікації Ліги Європи, програвши кіпріотському АЕК Ларнака 0:7 за сумою двох зустрічей. Нову спробу повернутися до Ліги чемпіонів, посівши друге місце в чемпіонаті, «Штурм» зробить цього сезону.

Минулий сезон

Шансів поборотися за чемпіонство минулого сезону «РБ Зальцбург» своїм конкурентам надав небагато. Вже після першого етапу, 22-х турів, «Штурм» та «Вольфсбергер» відставали від «биків» на 18 очок.

Основною була боротьба за друге місце, а разом із ним – кваліфікацію до Ліги чемпіонів. У цю боротьбу на другому етапі, який тривав ще 10 турів, намагалися вклинитися віденські «Аустрія» та «Рапід», проте «Штурм» впевнено пройшов другий етап, забезпечивши собі срібні медалі за кілька турів до завершення сезону.

З Кубка Австрії «Штурм» вилетів досить рано, ще в жовтні, поступившись на своєму полі майбутньому фіналісту «Ріду» на стадії 1/8 фіналу.

А ось новий сезон 2022/23 «Штурм» розпочав упевнено на обох внутрішніх фронтах. Похід за Кубком «Штурм» почав впевненою гостьовою перемогою з рахунком 6:0 над «Ретісом», а в Бундеслізі після стартової виїзної нічиї з «Вольфсбергером» (1:1) у Граці був обіграний незмінний чемпіон останніх років «Зальцбург» з рахунком 2:1.

Склад

Як і раніше, у «Штурмі», на відміну від того ж «РБ Зальцбург», який має значно більший бюджет, основну ставку роблять на місцевих, австрійських виконавців.

Оцінна трансферна вартість «Штурму» дуже скромна навіть як для команди, яка виступає у кваліфікації Ліги чемпіонів. Авторитетний портал Transfermarkt оцінює склад клубу з Граца приблизно в 33 млн євро (для порівняння, склад «Зальцбурга» оцінюється в 205 млн євро, склад «Фенербахче» - 185 млн євро).

Як і за часів успіхів кінця 90-х, у складі «Штурму» багато молодих гравців, середній вік футболістів першої команди становить 23 роки.

Серед найдосвідченіших виконавців – 32-річний головний голкіпер Йорг Зібенхандль, капітан команди, 31-річний хавбек Штефан Хірлендер, який пограв за «РБ Зальцбург» та «РБ Лейпциг», а також 33-річний центрфорвард, уродженець Граца Якоб Янчер.

До речі, Янчер є найкращим бомбардиром та асистентом «Штурму» за підсумками попереднього сезону – 15 м'ячів та 20 гольових передач у чемпіонаті та Кубку.

У новому сезоні Янчер встиг зіграти 20 хвилин у кубковому матчі, проте пропустив стартові тури Бундесліги через м'язову травму.

Другим найкращим бомбардиром минулого сезону став австрійський гравець індійського походження Манпріт Саркарія. А ось ще одного свого бомбардира «Штурм» втратив - за 6,5 млн євро в «Дженоа» перейшов Келвін Йебоа, до речі, племінник відомого футболіста Тоні Йебоа.

У новому сезоні естафету підхопив 19-річний датський форвард Расмус Хойлунн, на рахунку якого вже чотири м'ячі – два у Бундеслізі та два у Кубку. Він перебрався до «Штурму» з «Копенгагена» посеред минулого сезону і наразі має найбільшу трансферну вартість у клубі (4,5 млн євро).

Крім голкіпера, найбільшу кількість ігрового часу минулого сезону отримали досить досвідчені гравці лінії оборони – швейцарець Грегорі Вютріх (центрбек) та словенец Йон Горенц-Станкович (опорний півзахисник). Також багато ігрового часу упродовж сезону мали молоді захисники Амаду Данте та Давід Аффенгрубер.

Наставник

Очолює «Штурм» 44-річний австрієць Крістіан Ільцер. Він провів уже два повні сезони біля керма команди з Граца.

Ільцер встиг попрацювати вже у кількох клубах, причому всі вони – австрійські. Починав самостійну роботу у сезоні 2012/13, коли очолив СК «Вайц». Потім кілька років працював асистентом у різних командах, після чого влітку 2015 року очолив «Хартберг». Але вже в листопаді покинув клуб, увійшовши до тренерського штабу Хаймо Пфайфенбергера у «Вольфсбергері», де працював майже два сезони.

Влітку 2017 повернувся до «Хартберга», яким керував уже повноцінний сезон. Сезон 2018/19 провів уже біля керма «Вольфсбергера», наступний – біля керма «Аустрії», після чого прийшов до «Штурму». Віце-чемпіонство минулого сезону поки що можна вважати найуспішнішим етапом кар'єри фахівця.

Фото Rangers FC, SC Sturm

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер