Представляємо суперника. «Валмієра» (Латвія)

Представляємо суперника. «Валмієра» (Латвія)

Третім суперником київського «Динамо» на третьому зборі в Туреччині стане латвійська «Валмієра» з однойменного міста, зустріч із якою відбудеться у четвер, 17 лютого, на арені Mardan Stadium. Початок гри – о 16:00 за київським часом.

Візитка

Заснований: 1994 рік

Стадіон: Відземський олімпійський центр (1 000 місць)

Виконавчий директор: Улдіс Пуцитіс

Головний тренер: вакантна посада

Позиція у вищій лізі Латвії-2021: 2-га

Досягнення

Бронзовий призер чемпіонату Латвії 2020 року, срібний призер сезону-2021.

Історія

З 1978 року у Валмієрі функціонувала футбольна команда «Гауя», яка в 1990-му навіть завоювала титул чемпіона Латвії. Однак після сезону 1993 року «Гауя» фактично зникла з футбольної карти країни, на зміну якій у місті було засновано футбольний клуб «Валмієра». У 1996-му новостворений клуб посів друге місце в першій лізі і за підсумком стикових матчів виборов право виступати у вищому дивізіоні країни.

У подальшому особливих зірок із неба «Валмієра» не хапала, а на початку 2000-х, маючи фінансові проблеми, залишила вищу лігу Латвії. Фактично нову історію клуб почав писати наприкінці 2010-х. Повернувшись до еліти у 2018-му, «Валмієра» в першому сезоні стала восьмою, потім фінішувала четвертою, а останні два сезони стає призером – у 2020-му бронзовим, а у 2021-му срібним, що є найбільшим досягненням в історії клубу.

Також в двох сезонах поспіль «Валмієра» стартує в єврокубках. Щоправда, далі першого кваліфікаційного раунду спочатку Ліги Європи, а потім Ліги конференцій латвійський клуб поки пробитися п не зміг.

Минулий сезон

Чемпіонат Латвії проходить за системою весна-осінь. За підсумками 28-ми турів «Валмієра» стала срібним призером, набравши 62 очки та відставши від чемпіона, ФК РФШ, на 4 бали, та випередивши «Лієпаю», що фінішувала третью, на 11 залікових пунктів. Валмієрці здобули 19 перемог, 5 разів зіграли внічию та чотири рази поступалися суперникам, маючи різницю м’ячів 54:19. Друге місце в чемпіонаті принесло «Валмієрі» путівку до кваліфікації Ліги конференцій УЄФА наступного сезону.

У розіграші Кубка Латвії «Валмієра» дісталася півфіналу, де поступилася на виїзді «Лієпаї» (0:2). А в Лізі конференцій припинила виступ у першому раунді кваліфікації, поступившись за сумою двох матчів литовській «Судуві» (0:0 удома та 1:2 у гостях).

Склад

У «Валмієри» молода команда – середній вік гравців складає 21,3 роки. Склад у віце-чемпіона Латвії інтернаціональний – половину складають легіонери, у тому числі двоє українців (20-річний центральний захисник Роман Якуба та 21-річний опорний півзахисник Іван Желізко, який має 9 матчів за молодіжну збірну «жовто-синіх»). Виступають у складі команди й три гравці національної команди Латвії – центральний нападник Раймондс Кролліс (17 матчів за збірну), правий захисник Алвіс Яунземс (16 ігор) та воротар Ріхардс Матревич. Єдиним же гравцем старше 23 років у «Валмієрі» є центральний нападник Ерікс Пунцулс, який награв за кар’єру вже більше 200 матчів.

Латвійський клуб у нинішнє трансферне вікно підписував вільних агентів, а своїх гравців відпускав або на аналогічних умовах, або в оренду. Примітно, що всіх своїх основних бомбардирів за підсумками минулого сезону «Валмієрі» вдалося зберегти – Раймондс Кролліс (12 м’ячів у сезоні-2021), а також сенегальці Ібрагіма Соу (12) та Джибріль Гуйє (9) залишилися в команді.

Підготовка

Валмієрці приїхали на збір до Туреччини 3 лютого, і за цей час встигли провести два спаринги. Обидва – проти українських команд, і в обох латвійці поступилися: львівському «Руху» (0:2) та луганській «Зорі» (1:2). Чемпіонат Латвії-2022 стартуватиме для «Валмієри» 12 березня виїзним поєдинком із ФК «Рига».

Тренер

Уже по ходу турецького збору, 14 лютого, «Валмієра» попрощалася з головним тренером Тамазом Пертією. 47-річний грузинський спеціаліст працював із командою з 2019-го і з його іменем пов’язані всі найгучніші успіхи в історії клубу.

За часів ігрової кар’єри Пертія багато пограв на батьківщині, у 1995 році провів чотири матчі за шепетівський «Темп» у чемпіонаті України, також виступав у Молдові, Білорусі, а завершував виступи у Латвії. У підсумку Тамаз вирішив залишитися у Прибалтиці, де у 2007 році почав тренерську кар’єру.

До приходу до «Валмієри» особливих успіхів із командами не мав, а от у скандалі був помічений. У 2009 році «Дінабург», який очолював Пертія, був виключений із чемпіонату Латвії, а президент клубу Олег Гаврилов та сам наставник отримали довічну дискваліфікацію за те, що «впродовж тривалого періоду часу брали участь у тоталізаторі, маніпулювали результатами ігор, що підтверджують незаперечні докази, отримані з компетентних організацій, зокрема УЄФА». Щоправда, у червні 2010-го Дисциплінарна комісія ЛФФ скасувала вирок грузинському спеціалісту, замінивши його умовним строком із випробувальним терміном до липня 2011-го, і з того часу Пертія працював у Латвії без нарікань, загалом змінивши п’ять клубів.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер