Прес-конференція Олександра ХАЦКЕВИЧА та його тренерського штабу

Прес-конференція Олександра ХАЦКЕВИЧА та його тренерського штабу

Перед початком спілкування зі ЗМІ було офіційно представлено польського новачка «Динамо» (Київ), захисника Томаша Кендзьору, якому головний тренер побажав усіляких успіхів у кар’єрі в нашому клубі.

- Я дуже радий, що потрапив до такої команди, як «Динамо» (Київ), - сказав Томаш. - Це велика команда, й для мене велика честь опинитися тут. Через виступи за «Динамо» буду намагатися потрапити до національної збірної.

- Які були ключові моменти спілкування з Лукашем Теодорчиком перед тим, як ти прийняв пропозицію від «Динамо»?

- Дзвонив Лукашу, звичайно. У нього були лише найкращі відгуки про «Динамо», і він дуже засмучений, що йому не вдалося закріпитися у команді.

* * *

Після цього було офіційно, перед журналістами, представлено тренерський штаб «Динамо» (Київ) – Олександр Хацкевич представив Олега Лужного, Максима Шацьких, Михайла Михайлова та Віталія Кулибу.

Олександр Хацкевич: Початок кожного сезону хвилюючий. Ми працювали з хлопцями більше трьох тижнів, але очікування вболівальників перед сезоном великі. Ми також переживаємо. Задачі у «Динамо» (Київ) одні – перемагати в кожному турнірі. З цими цілями ми ознайомили й хлопців, а наскільки вдасться їх утілити в життя, покаже сезон.

Олег Лужний: По-перше, хочу подякувати Олександру Миколайовичу за довіру. Зі свого боку постараюся зробити все можливе, а відповідаю я переважно за оборону, щоб наша команда пропускала якомога менше. А повертатися до рідного клубу, звичайно, завжди приємно.

Максим Шацьких: Я буду працювати більше з гравцями лінії атаки. Впевнений, нерезультативних матчів у нас буде мало, а можливо й узагалі не буде. А вболівальники побачать більш агресивний футбол у виконанні нашої команди.

Михайло Михайлов: Думаю, кожний новий сезон та новинки, а для нас це прихід нового тренерського штабу, несе за собою відчуття свіжості та хвилювання. Ми разом працювали й раніше протягом багатьох років, і головне, що можна відзначити за ті три тижні, які ми працювали, готуючись до сезону, що ці дні підтвердили спільне бачення філософії гри та єдність думки всіх тренерів, які входять до тренерського штабу.

Віталій Кулиба: Сподіваюся, що ми добре попрацювали на зборах. Комфортно працювати в такому тренерському штабі, у нас спільні завдання та цілі. А ігри вже покажуть, як ми підготувалися.

- Гладкий, Мякушко, Рибалка… Яка доля гравців?

О.Х.: Що стосується Гладкого та Мякушка, то вони займаються своїм працевлаштуванням. Стосовно інших, то ми залишили обойму з 20-ти гравців, які готуються до гри з «Шахтарем». Рибалка зіграє 15 липня за молодіжний склад, а потім повернеться до першої команди.

- У «Динамо» багато захисників-легіонерів. Чому робиться акцент саме на гравців з-за кордону?

О.Х.: Якби ми бачили, що у нас є хлопці, які відповідають рівню першої команди, то робили би ставку на них. Але у нас є перспективна молодь – ті ж Тимчик, Михайличенко, але їм потрібно більше ігрової практики на найвищому рівні у Прем’єр-лізі. Будь-яка команда починається з оборони, й те, що у нас більше легіонерів, не є нашою провиною. Ті ж захисники, які у нас є, доволі високого рівня. Того ж Кендзьору ми переглядали тривалий час, і його рівень задовольнив нас.

- Михайле Леонідовичу, чи погодитеся з тим, що на воротарській позиції найбільша невизначеність?

М.М.: У нас у обоймі чотири голкіпери, які їздили на збори – Коваль, Рудько, Бущан та Маханьков. Намагалися на зборах надати кожному шанс, практично всі зіграли рівну кількість матчів. Звісно, у тренувальному процесі також спостерігали за ними. Не можу сказати, хто в нас перший чи другий воротар, а обирати, хто буде грати, будемо перед кожною грою. По минулому сезону немає повного задоволення від їхньої гри, й у розмові з воротарями я сказав їм, що період «після Шовковського», який тривав півроку, вже минув. Тепер потрібно показувати гру більш високого рівня, на що я сподіваюся.

- Після зборів чи визначилися ви з основним складом? Чи планується підсилення по конкретних позиціях?

О.Х.: Починаючи з 15 липня, в нас будуть ігри через три дні на четвертий. Тому в нас не може бути основного чи не основного складу, оскільки в кожній грі потрібно досягати результату. Потрібно, щоб футболісти були в тонусі, а позитивним результатом для нас буде вихід до групового турніру Ліги чемпіонів.

- Максиме Олександровичу, ви допомагали Юрію Морозу в команді U-19. Що можете сказати про нападників, які працювали під вашим керівництвом? Чи варто очікувати на їхню появу в першій команді в найближчому майбутньому?

М.Ш.: Звичайно, варто, але все залежить від гравців. Є багато гравців, орієнтованих на атаку, і ця молодь, хоч я не люблю цього слова, вже готова до гри на вищому рівні. Думаю, найближчим часом перша команда буде поповнюватися нашими вихованцями.

 - Можна сказати, що Олег Романович буде більше відповідати за гру команди в обороні, а Максим Олександрович - за командну гру в атаці?

О.Л.: Ми будемо працювати, займатися своїми обов’язками. А відповідальність є колективною - кожен тренер відповідає за результат команди.

М.Ш.: Ми вже про це говорили, дійсно, Олег Романович більше працюватиме над оборонними редутами, я більше уваги приділятиму грі нападників. Але мета одна, завдання одні, ми поділяємо думки один одного, знаємо, куди ми рухаємось. Тому будемо доповнювати один одного, а рішення, звісно, прийматиме головний тренер.

- На зборі ви працювали з трьома молодими форвардами і двома більш досвідченими. Як молодь сприймала, реагувала на ваші підказки?

М.Ш.: Всі реагували абсолютно нормально, однаково. Інакше і бути не може. Є гравець і є тренер. Я спілкувався з кожним, намагався донести до них, як я бачу їх дії, як мене вчили, у якому напрямку зараз рухається футбол і як мають діяти сучасні форварди, аби вони більше забивали, більше загрожували воротам суперника. Відносини з усіма чудові, і в робочому плані і в побуті. Головне, що вони розуміють, які до них висуваються вимоги.

- Олександре Миколайовичу, враховуючи, що «Динамо» - один із базових клубів збірної, чи спілкувалися ви з Андрієм Шевченком?

О.Х.: Ми з Андрієм зустрілися наступного дня після гри збірної проти Фінляндії. Однак предметної розмови щодо гравців, яких він планує залучати до збірної у наступному сезоні, не було. У будь-якому разі зараз період паузи у матчах національних команд, і у тренерів збірної є час аби поспостерігати за гравцями як нашої команди, так і інших, і вже ближче до вересневих ігор предметна розмова обов’язково відбудеться. Ми з Андрієм Миколайовичем у чудових стосунках, тому обов’язково знайдемо час, аби зустрітися та поспілкуватися.

- У минулому сезоні гра «Динамо» в захисті викликала нарікання. Олеже Романовичу, в чому, на вашу думку, причина цього?

О.Л.: Я вважаю, що захисна лінія «Динамо» минулого сезону проявляла себе не найкращим чином. Усе залежить від людини, адже людина робить помилки. Від того, наскільки вона готова, налаштована на конкретну гру. Кожен гравець, кожен захисник має виходити на гру на сто відсотків підготовленим. А чи відповідає гравець рівню команди - це інша справа. По тих іграх, що я дивився, можу зробити висновок, що варто більше працювати індивідуально з захисниками.

- Попередній наставник мав проблеми зі ставленням до гри Євгена Хачеріді, чи вдалося вам вирішити цю проблему?

О.Л.: Я говорив з ним персонально, пояснив йому ситуацію. Євген - розумна людина, він усе зрозумів і сказав, що з ним не буде жодних проблем, і він буде повністю віддаватися роботі. Напевно, він не знайшов спільної мови з Сергієм Станіславовичем, але зараз він готовий виходити на поле та повністю віддаватися справі задля успіху команди.

- Питання до Віталія Кулиби. Гравці говорили, що на зборі були великі навантаження. Чи всі впоралися з заданим обсягом фізичної роботи та навантаженнями?  

В.К.: Великі навантаження були пов’язані з новими вимогами на зборах. Змінилася тактика, спрямованість гри, і у відповідності до нових вимог ми готували гравців. Впоралися всі, але впоралися по-різному, по-різному підготувалися до зборів. Звісно, більшість була готова на достатньо високому рівні, і ще додали. Деякі гравці були готові трохи гірше, але за час збору плідно попрацювали над розвитком функціональних якостей.

- За два дні команда гратиме в Одесі, де у цей період спека та підвищена вологість. Чи готові гравці функціонально до таких умов?

В.К.: Умови будуть рівні для обох команд. Спека однаково впливає на всіх. Подивимося, думаю, наші гравці витримають ці умови.

- Чи змінилися навантаження у це міжсезоння у порівнянні з попередніми?

В.К.: Навантаження змінилися, побільшало інтенсивної роботи, роботи на витривалість, додалося інтервальної роботи. В основному, підвищилася інтенсивність. 

*фото А. Лукацький

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер