Леонід Буряк: «З'явиться ще один новачок»

Леонід Буряк: «З'явиться ще один новачок»

Сьогодні київське “Динамо” розпочинає ходу в чемпіонаті матчем із запорізьким “Металургом”. Напередодні старту нового сезону головний тренер “біло-синіх” Леонід Буряк та капітан команди Валентин Белькевич задовольнили журналістський апетит, давши відповіді на запитання, пов’язані з майбутніми випробуваннями команди у націо-нальній першості, Кубкові країни та Лізі чемпіонів.

— У принципі, сезон розпочався для нас ще 26 червня, коли команда вирушила на тренувальний збір до Ялти, — взяв слово Леонід Буряк. — Вважаю, що збір пройшов продуктивно. Гра, продемонстрована “Динамо” в матчі за Суперкубок країни, засвідчила, що ми добре підготувалися до нового сезону. Нам доведеться грати за досить напруженого графіку, адже перше коло календаря чемпіонату України дуже щільне, а ще будуть матчі кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Тож настала по-справжньому гаряча пора.

— Леоніде Йосиповичу, який стан здоров’я у Федорова?

— Я щойно розмовляв з лікарем Малютою, і на цей момент йдеться про хірургічне втручання. Таким чином, Федоров може “вилетіти” на три місяці.

— Валентине, як ставитеся до підвищення конкуренції на вашій позиції?

— Здорова конкуренція завжди радує. Лише за таких умов можливий прогрес гравця.

— Леоніде Йосиповичу, трьох матчів національної першості буде достатньо, аби набути ігрової практики перед поєдинком кваліфікації Ліги чемпіонів з “Тюном”?

— А ви можете запропонувати щось краще? Усі перебувають у рівних умовах. “Тюн” також стартує в чемпіонаті 16 липня. Можливо, для повноцінної підготовки зайвим був матч Суперкубка. Але все ж є регламент, нас поставили перед фактом і ми маємо підкорятися регламенту.

— Тобто команда форсувала підготовку до сезону через матч Суперкубка?

— Ні в якому разі. Тренувалися навіть в день матчу. Маємо власний план підготовки. Просто для того, аби підійти до старту сезону в максимальній формі, нам не вистачило зайвого тижня.

— Вивчали післяматчеву роздруковку ТТД Суперкубка України?

— Звичайно. Виявилося, що вперше за останні роки переважали “Шахтар” за всіма показниками, які вираховує наша служба. Не згадуючи про окремі помилки деяких виконавців, загалом команда зіграла досить переконливо. За винятком, звісно, певних помилок. Але це футбол. Без помилок тут не обійтися.

— Інформацію про майбутнього суперника по кваліфікації Ліги чемпіонів маєте?

— Серйозної інформації про “Тюн” не маємо. 16 липня виїдемо на стартовий матч нашого суперника в чемпіонаті країни, переглядатимемо їх 23 липня. Нині накопичуємо інформацію. Знаємо, що “Тюн” виграв кілька турнірів під час передсезонної підготовки, обіграв німецьку “Герту” та інші солідні клуби. Вважаю, “Тюн” буде хорошим суперником.

— Як вирішується ситуація із запізненням на тренувальний збір бразильців Клебера та Ринкона, а також чи побачимо в “основі” Гіоане?

— З бразильцями провели дуже серйозну розмову. Я повністю солідарний з гравцями, ми всі в однакових умовах. Їм летіти в Україну 24 години, і тому вони мали трохи більше часу на відпочинок. Не бачу різниці між Белькевичем та цими гравцями. Розуміємо, що в одного дружина народжує, в іншого — мати хвора. Але існує внутрішньокомандний розпорядок, який ніхто не має порушувати. Для них та Гіоане призначено спеціальну програму, поки що вони тренуються двічі на день. До 18 липня вони працюватимуть за індивідуальною програмою.

— У матчі Суперкубка ми побачили в складі “Динамо” більше, ніж троє українських футболістів. Це пов’язано з відсутністю бразильців чи новою тенденцією?

— Хвалити Бога, маємо більше трьох українців у складі. Служба селекції зорієнтована на пошук українських виконавців, які можуть грати в “Динамо”. Визначаємо “основу” за спортивним принципом: гратиме той, хто краще готовий, незалежно від того, наш це футболіст чи легіонер.

— Леоніде Йосиповичу, склад команди вже можна вважати збалансованим чи ще будуть придбання?

— Знаєте, погано, коли футболістів мало, але так само нелегко, коли їх багато. За великого вибору також починаються проблеми, претензії. Нині у нас проблема лише на лівому фланзі. Потребуємо футболіста, котрий міг би грамотно грати в лінії оборони та розпочинати атаки.
Праворуч маємо молодого півоборонця збірної України Олега Гусєва, до нього великих претензій не виникає. З лівого флангу у нас багато однопланових футболістів. Швидше за все, в “Динамо” з’явиться ще один новачок, гравець національної збірної, але поки не скажу якої.

— Валентине, вас обрали капітаном команди. Готові стати таким собі місточком між тренером та гравцями?

— Приємно, що хлопці обрали мене капітаном. Значить, повірили в мене. Зі свого боку намагатимуся стати таким місточком між тренером та одноклубниками. Доноситиму до наставника проблеми, які хвилюють хлопців.

— З чим пов’язаний пізній початок стартового матчу із запорізьким “Металургом” — 20.00?

— Кваліфікація Ліги чемпіонів також гратиметься у такому режимі, тож потрібно підготувати до нього гравців. До того ж, вважаю, змушувати грати футболістів о третій чи четвертій годині дня — це знущання. Восьма година — комфортний час, спека спадає, уболівальник з приємністю прийде на футбол, який можна подивитися на свіжому повітрі в затінку. Вважаю, що потрібно запроваджувати таку традицію, адже Італія та Іспанія вже давно так грають.

— Чи застосовуватимете тактичну побудову 3-5-2 у новому сезоні, адже у Суперкубку вона діяла досить непогано?

— Тактику ми підбираємо під конкретного суперника. Перед кожним матчем думаємо, кого поставимо в “основу”. Але футболісти — живі люди. Не виключено, що після матчу гравець може зазнати ушкодження. Хвалити Бога, на кожній позиції маємо по двоє футболістів. Набирає обертів Бадр Каддурі, сподіваюся, приведуть себе у форму наші бразильці та Гіоане, маємо хорошу молодь — Романчук та форвард Кругляк, якому потрібен час. Але є проблеми, які потрібно вирішити. Приміром, Несмачний виступає не зовсім стабільно. Домашні його матчі відрізняються від виїзних. Маємо до нього претензії, хоча в Суперкубку Андрій зіграв на досить високому рівні.

— А як щодо перспективного Оберемка?

— Недавно його віддали на півроку в оренду до ФК “Харків”.

— Леоніде Йосиповичу, які обов’язки зараз виконує Сабо і чи введено нові посади у клубі?

— Запитання не до мене, але скажу те, що знаю: Сабо обіймає посаду віце-президента клубу. Йожеф Йожефович — куратор селекційної роботи, але не очолює відділ селекції. З’явилася лише одна нова посада. Євгена Котельникова призначено координатором відділу футболу. Його завдання — контролювати перехід молодих футболістів до старших команд, адже досить часто ці гравці, отримуючи більші навантаження, зазнають травм.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер