Про «вертикальний футбол» в Академії «Динамо»

Про «вертикальний футбол» в Академії «Динамо»

Директор ДЮФШ «Динамо» ім. В. Лобановського Олександр Іщенко розповів про концепцію навчання та побудову навчально-тренувального процесу у клубній школі:

- Немає жодного пріоритетного спрямування в організації та проведенні навчально-тренувального процесу команд Академії «Динамо». Концепція чітко позначає головну мету та завдання – комплексна підготовка гравців, які повинні розуміти та реалізовувати на футбольному полі всі ті вимоги, які пред'являє гра високого рівня кожному гравцеві та команді загалом. Немає жодного навчання «вертикальному» футболу. Є чітка програма, в якій пропорційно розподілено час на підготовку та розвиток індивідуальних якостей, організацію групових та командних дій. В однаковій мірі відбувається навчання таким тактичним діям, як швидка атака, контратака, позиційна атака, «пресинг», «контрпресинг».

Одна з головних вимог та умов ефективного виходу команди з оборони в атаку – якісний перший пас. Він може бути коротким, середнім або довгим.

Легко проаналізувати відсоток цих передач гравцям середньої чи передньої лінії, щоб зробити висновок про те, що немає жодних довгих передач на «стовпа», а є прагнення максимально швидко вийти великою групою гравців (4-5) з оборони в атаку. Саме цей елемент вигідно вирізняв команду «Динамо» кінця 90-х років і був взятий на «озброєння» багатьма провідними командами Європи. Актуальним і затребуваним він і сьогодні.

Більшість ігор команди Академії «Динамо» проводять якраз у режимі позиційних атак, втім, як і основна команда. А тому у нас більш ніж достатньо часу відведено для навчання вмінню розкривати насичену оборону суперника за рахунок індивідуальних, групових та командних дій. Після кожного туру чи мікроциклу вносяться певні корективи до навчально-тренувального процесу. Чітко визначено, що основний метод підготовки команд Академії «Динамо» – індивідуально-груповий. Готуємо команду, але постійно пам'ятаємо про індивідуальність гравця, і всіляко сприяємо розвитку його сильних якостей. У той же час не забуваємо і про слабкі сторони підготовки гравця. І тому є індивідуальні заняття. Гравці знають, що вони мають бути сильними з м'ячем та без м'яча.

Щодо аналізу ТТД Олександра Яцика, то слід зазначити, що гравець прогресує. Не без недоліків, але й Шапаренко у 2021-му році не можна порівняти з ним же у 2019-му. Інформація повинна допомагати тренерам та гравцям, вказувати на слабкі сторони (у Олександра Яцика це гра без м'яча, гра головою, удари з середніх та далеких дистанцій) та бути стимулом до вдосконалення. Ми вирощуємо дітей не лише для «Колоса», «Олександрії». Національна збірна України в останньому відборі тому яскраве підтвердження.

Ми усвідомлюємо те, що маємо працювати краще і якісніше. Наша філософія – «знання тренера та індивідуалізація занять – шлях до успіху». Ми цього хочемо і ми це зробимо.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер