Проект «Футбол і Закон»: що варто знати під час поїздки до Копенгагена?

Проект «Футбол і Закон»: що варто знати під час поїздки до Копенгагена?

7 листопада «Динамо» зіграє матч із данським футбольним клубом «Копенгаген» у рамках групового етапу Ліги Європи. Минулий матч у Києві завершився з рахунком 1:1. Після трьох зіграних турів команди мають по 5 очок. Для тих уболівальників, які вирушать підтримати улюблену команду «Динамо» до Копенгагена (Данія), столична юстиція консультує, як захистити свої права за кордоном.

Громадяни України з закордонним біометричним паспортом мають змогу подорожувати до країн ЄС протягом 90 днів у 180-денний період без віз.

Данія, як і всі скандинавські країни, є учасником Шенгенської угоди, тому для її відвідування підійде біометричний паспорт (будь-яка дійсна шенгенська віза). 

Якщо Ви прибуваєте в країну літаком, то слід пам'ятати про митні обмеження – на Данію, як на країну, що входить до Європейського союзу, поширюються єдині митні правила, а саме: дозволяється ввозити 1 літр алкоголю міцністю понад 22% та 2 літри алкоголю до 22% міцності.

На сухопутному транспорті без сплати митних платежів можна ввозити не більше 40 сигарет (двох пачок), на морському і повітряному транспорті – не більше 200 штук (10 пачок). При цьому ввозити на митну територію Данії тютюнові вироби та алкоголь особам до 17 років заборонено.

Дозволено ввозити найменші лікарські форми препарату для особистого користування.

Якщо туристи ввозять із собою не більше 10 тисяч євро, можна зробити це без декларування. Коли у громадян є бажання ввезти більшу суму коштів, за правилами перетину кордону ці гроші піддаються обов’язковому декларуванню.

Перетин кордону Королівства Данія здійснюється на основі:

  • дійсного проїзного документа або документів, що дають дозвіл на перетин кордону (закордонний паспорт або інше згідно з законодавством);
  • наявності страхового поліса;
  • мети та умови запланованого візиту;
  • наявності достатніх коштів для існування на час передбачуваної поїздки та для повернення до країни походження. Ця перевірка може ґрунтуватися на готівкових коштах, дорожніх чеках і кредитних картках;
  • відсутності з боку подорожуючих загрози громадському порядку та внутрішній безпеці.

Дістатись до Данії можна всіма видами транспорту:

- літаком: найшвидший і найзручніший шлях – повітряний. У Данії є понад десятка аеропортів, чотири з яких міжнародні – до будь-якого з них можна долетіти з Києва. У Копенгагені знаходиться аеропорт Каструп, найбільший не лише в Данії, але й в усій Скандинавії взагалі;

- потягом: залізницею в Данію можна дістатися через континентальну Європу – Польщу, Німеччину або Чехію. Прямих потягів із України до Данії немає, доведеться робити 2-3 пересадки в дорозі: спочатку в Берліні чи Празі, а потім у Гамбурзі, звідки ходить потяг до Копенгагена. Така поїздка займе не менше двох днів, а коштуватиме дорожче авіа перельоту;

- автошляхами: з України до Данії машиною можна потрапити через континентальну Європу. Тим паче, що подорож можна побудувати через найдовший міст у Європі протяжністю 8 кілометрів. Поїздка серед величезних водних просторів гарантує незабутні враження! Щоправда, задоволення це досить дороге – проїзд машиною через Ересунн коштуватиме близько 50 євро. Розплатитися можна як у євро, так і в шведських або данських кронах, а решту Вам видадуть у тій валюті, у якій Ви побажаєте;

- паромом: Данія як морська держава буквально пронизана мережею міжнародних паромів: сюди можна припливти з континенту (з Польщі чи Німеччини), з країн Скандинавії (Швеції чи Норвегії), а також із Великобританії чи Ісландії.

Данська столиця Копенгаген – приголомшливе місто, яке вразить із першого погляду. Окрім футбольного матчу, варто просто прогулятись містом, адже при дуже компактних розмірах тут величезна кількість різноманітних пам'яток: від старовинних кварталів, пам'ятників і музеїв до ультрасучасної хай-тек-архітектури та модних розваг на будь-який смак.

До цікавих фактів можна додати, що державний прапор Данії вважається найстарішим прапором у світі. Його офіційне затвердження відбулося далекого 1219-го року. А згідно з щорічними дослідженнями Кембріджського університету, населення Данії є найщасливішим у Європі. Улюблений транспортний засіб данців – велосипед. У Копенгагені його можна взяти напрокат абсолютно безкоштовно, а по країні – за помірну ціну.

Які правила поводження для іноземців?

1. За законодавством іноземець, який на законних підставах знаходиться в Данії, має право користуватися автомобілем із іноземною реєстрацією протягом двох тижнів із дня отримання відповідного дозволу на проживання/працевлаштування чи в’їзд до країни.

2. За законодавством Данії іноземець має право користуватися національним посвідченням водія протягом двох місяців із дня отримання відповідного дозволу на проживання/працевлаштування чи в’їзд до країни.

Нагадаємо, що з 1 травня 2011 року Україну включено до відповідного переліку держав, громадяни яких мають право здійснювати заміну національного посвідчення водія на данське без складання належного іспиту. Для цього слід звернутися до найближчого відділення Borgerservice за місцем Вашого тимчасового перебування.

Безпекова ситуація:

Загалом безпекова та криміногенна ситуація в Данії не викликає занепокоєння. Водночас слід зазначити, що впродовж останніх років мали місце випадки «з’ясування стосунків» між злочинними угрупуваннями (із застосуванням вогнепальної зброї).

Громадянам України, які хотять відвідати Данію, слід бути обачливими з паспортними документами та гаманцями (час від часу в місцях великого скупчення людей, туристичних зонах трапляються випадки кишенькових крадіжок).

Медичне обслуговування іноземців, що мають дозвіл на проживання в Данії, на яких, відповідно, поширюється загальнообов’язкове державне страхування, безкоштовне за виключенням стоматологічних послуг та косметичної хірургії.

У закладах невідкладної швидкої допомоги при травмах або інших гострих захворюваннях медична допомога надається безкоштовно всім без виключення.

Будьте обережні на вулицях та на футбольному матчі – великі скупчення людей вимагають максимально злагоджених дій.

Корисні номери телефонів, які варто зберегти перед поїздкою:

Поліція Данії: 33 14 88 88.

Служба порятунку: 114.

Імміграційна служба Данії: 35 36 66 00.

Міністерство закордонних справ Данії: 33 92 00 00.

Голова Дансько-українського товариства Іван Нестер: 35 26 39 90.

Якщо Вам потрібна правова допомога в Україні, звертайтесь до Єдиного контакт-центру Бюро безоплатної правової допомоги 0800 213 103. Обізнаний – означає захищений!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер