Проект «Футбол і Закон»: що варто знати при виїзді до Швеції?

Проект «Футбол і Закон»: що варто знати при виїзді до Швеції?

У четвер, 28 листопада, київське «Динамо» на 21-тисячному стадіоні «Сведбанк Арена» проведе матч проти шведського футбольного клубу «Мальме». Саме у Швеції відбудеться передостанній матч групового турніру Ліги Європи.

Найпопулярнішими видами спорту у Швеції є футбол і хокей. Футбольна збірна стабільно виступає на найбільших світових чемпіонатах. 

Швеція – найбільша держава Північної Європи, розташована на Скандинавському півострові, конституційна монархія, член Європейського союзу та учасник Шенгенської угоди. Є однією з найбагатших країн у світі з приголомшливою природою і багатою історією. Тож уболівальникам буде цікаво не лише спостерігати за здобутками улюбленої команди, але й насолодитись красою міста.

Мальме – третє за розміром місто Швеції, знаходиться на самому півдні країни, на березі Ересуннської протоки, яка відділяє Данію від Швеції. В ясну погоду з набережної Мальме видно Копенгаген. Після побудови відомого Ересуннського мосту відстань між містами скоротилась до 30 залізничних хвилин.

Мальме є столицею регіону Сконе, найпівденнішої області Швеції. Населення міста – 280 тисяч, офіційно половина з яких має іноземне походження. Враховуючи особливості шведської статистики, яка вважає третє покоління мігрантів уже корінним населенням, можна сказати, що шведи в Мальме в меншості.

Якщо не знаєте, що привести рідним та друзям із поїздки, шведи підкажуть: найпопулярнішим шведським сувеніром є дорожній знак, що попереджає про можливості зустрітися з лосем на дорозі. Щороку величезна кількість цих знаків крадеться зі шведських залізниць. 

Швеція може похвалитися найбільшою кількістю фастфуд-ресторанів «Макдональдс» у Європі. 

Мова

Офіційна – шведська (у найбільших містах та центрах провінцій достатньо поширена англійська мова).

Грошова одиниця

Шведська крона

Режим в’їзду

Безвізовий (до 90 днів протягом 180 днів) – для власників біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Візовий – для власників паспортів громадянина України для виїзду за кордон (окрім дипломатичних, службових паспортів України).

Митні правила

Не підлягає декларуванню будь-яка валюта в еквіваленті до 10 тисяч євро, яка ввозиться у Швецію в готівковій формі з країн, що не входять до складу Євросоюзу, або вивозиться зі Швеції за межі ЄС. Ввезення алкогольних напоїв / тютюнових виробів у Швецію з країн, які не входять до складу Європейського Союзу, дозволяється без сплати митного збору та інших податків за таких умов:

  • особа досягла 20 років – для ввезення алкогольних напоїв / 18 років – для ввезення тютюнових виробів;
  • алкогольні напої / тютюнові вироби ввозяться особисто та для власних потреб або потреб своєї родини;
  • обсяг алкогольних напоїв / тютюнових виробів не перевищує:

- 1 л. напоїв із вмістом спирту понад 22% або 2 л міцного вина з вмістом спирту у межах 15-22%;

- 4 л вина з вмістом спирту у межах 3,5-15%;

- 16 л пива;

- 200 цигарок або 100 сигарил, або 50 сигар, або 250 г тютюну.

Ввезення у Швецію алкогольних та тютюнових виробів із інших країн ЄС без сплати податків та митних зборів дозволяється у разі, якщо такі товари ввозяться для власного споживання. Враховуючи кількість алкогольних та/або тютюнових виробів, що ввозяться у Швецію, особа має бути готова документально підтвердити представникам митної служби Швеції походження цих товарів та довести, що такі товари ввозяться для власного споживання.

До Швеції можна дістатись будь-яким видом транспорту. Зауважимо, що дозволяється керувати транспортним засобом із українським посвідченням водія протягом одного року з моменту реєстрації особи у Державному реєстрі населення податкової служби Швеції.

Страхування

Громадянам України, які подорожують до Швеції, рекомендується мати медичну страховку, яка б покривала щонайменше вартість екстреної медичної допомоги.

Особи, які не включені у Швеції до системи соціального страхування, оплачують за власні кошти вартість медичних послуг із подальшою можливістю відшкодування витрат за рахунок страхової компанії відповідно до умов договору страхування.

Правила поведінки у Швеції

Швеція – країна, яка докладає значних зусиль для охорони навколишнього середовища, підтримки екологічно чистого стану атмосфери, води, а також пошуку альтернативних джерел енергії з метою збереження природних ресурсів.

У Швеції традиційно низьким є рівень злочинності та терористичних загроз.

На вулицях міст та інших населених пунктів країни на достатньо високому рівні підтримується чистота, яка забезпечується не стільки комунальними службами, скільки ставленням населення до навколишнього середовища за принципом «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Позбутися сміття або палити дозволяється у спеціально відведених місцях. Порушення цих правил карається чималими штрафами.

У громадських місцях суворо заборонено вживати алкогольні напої. Алкоголь та пиво з вмістом спирту понад 3,5% продаються у спеціалізованих державних магазинах мережі «Systembolaget», які в неділю та святкові дні не працюють.

На вулицях, у магазинах, державних організаціях, компаніях, інших місцях громадського обслуговування люди достатньо ввічливі у спілкуванні, тому не зайвим буде відповідати у таких ситуаціях взаємністю.

Чайові у Швеції офіційно прийнято давати лише таксистам за гарне обслуговування, але не більше 10% від послуг. Однак, клієнти дотримаються традиції залишати чайові також і офіціантам у вигляді решти або заокругленої від неї суми.

Попри це відвідувачам країни рекомендується бути обачливими як у готелях, аеропортах, на вокзалах, так і в інших публічних місцях масового скупчення людей. У разі виявлення сторонніх предметів, підозрілих осіб або інших проявів можливого вчинення злочинної дії необхідно скористатися телефоном 112 оперативних служб та викликати поліцію, підрозділ якої прибуде за місцем виклику, як правило, не пізніше 10 хвилин із моменту отримання повідомлення.

У разі виявлення крадіжки особистих речей необхідно невідкладно звернутися до найближчого відділення поліції з повідомленням про обставини крадіжки та надати детальний список викраденого.

Корисні номери телефонів

900-00 або 112 – поліція, швидка допомога, пожежна охорона;

644-9200 – цілодобова медична допомога;

075-75 – єдина міжнародна довідкова служба;

401-000-000 – центральне відділення поліції, бюро знахідок Стокгольма;

1177 – телефон служби охорони здоров'я.

Якщо Вам потрібна правова допомога в Україні, звертайтесь до Єдиного контакт-центру Бюро безоплатної правової допомоги 0800 213 103. Обізнаний – означає захищений!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер