Проект «КРУГЛІ ДАТИ»: зимові збори, як пролог до чемпіонства 1961-го! (+ ВІДЕО)

Проект «КРУГЛІ ДАТИ»: зимові збори, як пролог до чемпіонства 1961-го! (+ ВІДЕО)

Однією з них, безумовно, є 1961-й, який наша команда своєю першою перемогою в чемпіонаті СРСР зробила для всіх динамівських уболівальників 55 років тому справді незабутнім!

Про те, як завойовувалося то перше «золото», мова піде пізніше, а поки згадаємо, як «біло-сині» проводили свої передсезонні збори в Абхазії, закладаючи фундамент для унікального досягнення в літописі радянської футбольної епохи, а саме переривання монополії московських клубів на чемпіонські медалі в першості Радянського Союзу.

Місцем дислокації нашої команди стала Гагра, де в санаторії з промовистою назвою «Україна» й розквартирувалася друга команда Союзу за підсумками чемпіонату СРСР 1960 року.

7 березня на полі міського стадіону кияни провели свої стартові спарені контрольні матчі з московськими одноклубниками.

У першому сильнішими виявилися представники «білокам'яної» 2:1, а у другому клуб із столиці України – 3:1.

Старший тренер нашої команди В'ячеслав Соловйов вирішив провести ці зустрічі двома складами, причому жоден із них не можна було назвати дублюючим або основним. У цьому легко переконатися, переглянувши стартові склади. Той, який поступився, був таким: Макаров, Меньшиков, Щегольков, Ануфрієнко, Войнов, Сабо, Зайцев, Трояновський, Левченко, Каневський, Диковець. Переможний же виглядав так: Проскуряков, Пестриков, Єрохін, Сучков, Веригін, Сорокін, Базилевич, Серебряников, Біба, Каштанов, Кравчук.

Як видно, в цих матчах не грав Валерій Лобановський, який пропускав збір, перебуваючи в розташуванні збірної СРСР.

12 березня на гру до наших хлопці із Сочі завітали чемпіони СРСР 1960 року московські торпедівці, яких динамівці розгромили – 3:0 після м'ячів, забитих Войновим, Зайцевим та Островським (автогол).

Через три дні «біло-сині» в Леселідзе двома складами впевнено переграли бакинський «Нафтовик» – 3:1 та 4:2, чому чимало посприяв у першому матчі дубль у виконанні Віктора Каневського та влучний удар Олега Базилевича, а в другому прицільними «пострілами» відзначилися Левченко (двічі), Соснихін та Кравчук.

19 березня підопічні Соловйова вирушили до Тбілісі, де за присутності 40,000 (!) уболівальників переграли на стадіоні «Буревісник» місцеве «Динамо» 1:0 завдяки голу, який забив у ворота Котрикадзе Олег Базилевич.

У заключному поєдинку зборів динамівці переграли ленінградський «Адміралтеєць» 2:0 за допомогою точного завершення атак Сабо та Зайцевим.

Після цього наша команда вирушила до Польщі, де спочатку здолала в Кракові «Краковію» – 2:1 (голи: Лобановський, Войнов), а потім у Забже 2 квітня за присутності 10,000 глядачів створила гольову феєрію з місцевим «Гурником» – 3:3. У цій грі динамівці після голів Валерія Лобановського вже до 30-ї хвилини вели з перевагою у два м'ячі. Потім пропустили три голи й уникнули поразки, граючи в меншості після вилучення Йожефа Сабо лише за вісім хвилин до фінального свистка завдяки Віктору Каневському, який скористався блискучою подачею з кутового Валерія Лобановського.

Через шість днів гравці під керівництвом В'ячеслава Соловйова в Києві на вщерть заповненому стадіоні ім.Хрущова блискуче стартували у XXIII чемпіонаті СРСР, розгромивши після голів у виконанні Войнова, Лобановського та Каневського ленінградський «Зеніт» 3:0 та давши таким чином пролог до перших в історії нашого клубу золотих медалей всесоюзної першості.

Але про це вже в одній із наступних статей проекту «КРУГЛІ ДАТИ».

Олег Задерновський

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

* використано фото та відео з медіабібліотеки Олексія Новіка

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер