П'ять років без Юрія Войнова

П'ять років без Юрія Войнова

Як швидко минає час… Здається, зовсім нещодавно, 29 листопада 2001 року, в залі майстрів «Динамо» вітали видатного футболіста «Динамо» і збірної СРСР Юрія Войнова. Йому тоді виповнилось 70 років. Привітати Юрія Миколайовича прийшли керівники і ветерани українського футболу, прибули гості з Москви. Хто би тієї миті міг подумати, що всього лише через півтора року, 23 квітня 2003, життєрадісний та енергійний ювіляр назавжди покине нас.

Юрій Войнов – ціла епоха в історії «Динамо». Прийшовши в київську команду в 1956 році вже зрілим майстром (близько 100 матчів у чемпіонаті за ленінградський «Зеніт»), Юрій став лідером динамівської дружини.

Не змогли не звернути увагу на прекрасну гру Войнова і тренери збірної СРСР. У 1958 році на чемпіонаті світу в Швеції київський хавбек зіграв 5 матчів і був включений до символічної збірної турніру. Через два роки він стає чемпіоном Європи.

У 1961 році Юрій був ключовою фігурою в історичному, першому чемпіонстві «Динамо» в першості СРСР. До того часу вже носив почесне звання заслуженого майстра спорту.

Усього в чемпіонатах Радянського Союзу в складі «Динамо» блискучий майстер дальніх ударів провів 174 матчі, забив 22 м’ячі. У збірній СРСР на рахунку Юрія Миколайовича 26 поєдинків, 5 забитих м’ячів.

Після завершення кар’єри футболіста Войнов став лідером і очолював київське «Динамо», одеський «Чорноморець», миколаївський «Суднобудівельник», донецький «Шахтар», харківський «Металіст», київський СКА і шепетівський «Темп».

До останнього дня життя Юрій Войнов брав активну участь у житті українського футболу. У нашій пам’яті Юрій Миколайович назавжди залишиться еталоном справжнього динамівця, символом вірності і відданості київському клубу. А ще, доброю, чуйною і просто чудовою людиною.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер