РАФФАЕЛЬ – бразильський талант з європейським менталітетом

РАФФАЕЛЬ – бразильський талант з європейським менталітетом

Але, попри на всі складнощі та перешкоди, новачок «Динамо» Раффаель Каетано де Араужо, або просто Рафаель, покинувши рідну Бразилію в 17 років, зумів зробити собі ім'я на футбольних полях Старого Світу.

З футзалу у великий футбол

Футбол з дитинства був улюбленим заняттям Раффаеля. Хлопчик любив довго гратися з м'ячем і зовсім невипадково першими організованими командами у віці 12-14 років для нього стали футзальні бразильські клуби ААББ і «Сумов», в яких техніці віддавався головний пріоритет. Провівши потім два роки в молодіжній академії бразильського клубу «Жувентус», Раффаель почав свою професійну кар'єру в 2003 році не у себе на батьківщині, а в ... Швейцарії, в клубі «Кьяссо», який виступав у другому дивізіоні. За два сезони молодий талант провів 61 матч, в якому відзначився 30 точними ударами, а потім перебрався в «Цюріх», який був дуже зацікавлений у послугах гравця, котрий володіє хорошими технічними даними, точним ударом і здатний зіграти як на позиції атакувального півзахисника, так і нападника.

Часу на так звану «розкачку» в новому клубі не знадобилося, і в першому ж сезоні за «Цюріх» новий лідер на полі Раффаель вражав ворота суперників досить регулярно - 31 матч, 14 голів, 12 результативних передач, тим самим привівши свою команду до чемпіонства. У наступному сезоні все повторилося, і знову клуб стає чемпіоном Швейцарії, а футболіст забиває 13 голів і віддає три гольові паси в 32 поєдинках.

Перша половина вже третього сезону в «Цюріху» починається для Раффаеля якнайкраще і результативніше - 12 м'ячів і п'ять результативних передач в 15 матчах за клуб. Завдяки таким показниками і видовищній грі інтерес із боку більш сильних клубів отримує більш конкретні рамки, і ось в січні 2008-го, вже повністю адаптований до європейського футболу гравець, переходить в берлінську «Герту».

Варто додати також, що найбільш результативний матч бразильця в кар'єрі за системою гол + пас відбувся в 2005 році. Суперником «Цюріха» був дуже пам'ятний для кожного вболівальника «Динамо» клуб «Тун». У тій грі Раффаель зумів забити два голи, а також тричі допоміг зробити це партнерам. У результаті зустріч завершилася більш ніж переконливою перемогою 12-кратних чемпіонів Швейцарії - 6:1.

Лідер, незважаючи на обставини

До нового для себе чемпіонату Німеччини бразилець адаптувався відразу, зігравши в другій частині першості 15 матчів. Варто зазначити, що в кожному з наступних чотирьох сезонів у Берліні Раффаель проводив не менше 30 поєдинків.

Вершиною успіху виступів атакувальнго півзахисника в Німеччині стало 4-е місце «Герти» в Бундеслізі в сезоні 2008/2009. Тоді за «Стару даму», як називають берлінський клуб на батьківщині, грав і екс-нападник збірної України Андрій Воронін, а допомагав йому забивати голи саме Раффаель, який провів 33 матчі та записав на свій рахунок шість точних ударів і чотири результативні паси.

Однак наступний чемпіонат Німеччини, став для берлінського колективу провальним. 18-е місце в Бундеслізі та пониження в класі. Раффаель, який всіма силами намагався утримати на плаву «корабель» «синьо-білих» міг уникнути вильоту в нижчий дивізіон, оскільки особисто до нього виявляли серйозний інтерес сильні клуби не лише з Німеччини, а й з інших європейських першостей. Незважаючи на це, бразилець вирішив залишитися і допомогти своєму клубу повернути втрачені позиції.

Першого разу йому і його партнерам це вдалося, але після того як в минулому сезоні «Герта» знову опустилася на клас нижче 27-річний футболіст, попри всю любов столичних фанатів, вирішив змінити клуб.

«У Берліні я відчував себе дуже добре, мені було приємно жити в цьому місті, як і моїй родині. Але, на жаль, оскільки клуб знову вилетів у другий дивізіон, я зрозумів, що це не мій рівень грати там».

Новий виклик

Цього літа в пресі було багато інформації про те, що Раффаель може як залишитися в Німеччині, так і переїхати в іншу країну. З місцевих клубів до футболіста виявляли інтерес «Шальке», «Гамбург» і «Боруссія» з Менхенгладбаха, а із закордонних - англійський «Ліверпуль» та італійський «Наполі». Говорилося навіть, що півзахисник прилітав у Неаполь і успішно пройшов медичне обстеження, але в останній момент угода зірвалася. Попри всі чутки і припущення, лідер «Герти» опинився в Україні, підписавши чотирирічний контракт з «Динамо».

Щодо ігрових якостей Раффаеля, насамперед фахівці виділяють його вишуканий технічний арсенал і націленість на ворота суперника.

«Найбільш комфортно почуваю себе в якості другого нападника, але, якщо тренер вважатиме інакше, мені буде зручно на будь-якій позиції в нападі. Люблю грати в стінку, віддавати останній пас, а також забивати здалеку, для цього володію сильним ударом».

За рахунок відмінної техніки і швидкості Раффаелю не складно обіграти один в один більш габаритного суперника. До того ж бразилець - нестандартний футболіст, здатний придумати на полі щось оригінальне і ефективне. Головним завданням для нього після переходу в «Динамо» стане, швидше за все, адаптація до ігрової схеми «біло-синіх» і якщо для цього Раффаелю не знадобиться багато часу, то команда отримає майстра, здатного додати яскравих фарб у грі, а вболівальники отримають футболіста, на якого варто дивитися і захоплюватися його надзвичайним талантом.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер