«Рапід» та «Динамо»: два великі клуби, стадіони та Євро!

«Рапід» та «Динамо»: два великі клуби, стадіони та Євро!

Суперником наших хлопців стане місцевий «Рапід».

Матч відбудеться на «Ернст Хаппель Штадіон» (до 1992 року називався Praterstadion або Wienerstadion) – у Відні, на якому проводить свої матчі в єврокубках не лише наш майбутній суперник, але й віденська «Аустрія», а також міжнародні зустрічі збірна Австрії.

До речі, футбольний дім «Рапіда» «Герхард-Ханаппі-Штадіон» зараз на реконструкції й після її завершення до осені 2014 року буде здатен вмістити 23,000 глядачів (до того місткість становила 17,500). Окрім цього, поруч зі стадіоном буде побудовано Академію «Рапіда» з кількома штучними полями. Загалом, інвестиції клубу в інфраструктуру складуть майже півсотні мільйонів євро.

Повернемося, однак, на арену, на якій відбудеться майбутній матч Ліги Європи. Будівництво об'єкту з місткістю 60,000 глядачів за проектом німецького архітектора Отто Ернста Швайцера було завершено 11 липня 1931 року, а потім в наступні роки проведено кілька значних реконструкцій.

Після аншлюсу в 1938 році на стадіоні, окрім футбольних матчів, проходили й численні політичні заходи. Зокрема, тут були розташовані казарми та Планове бюро націонал-соціалістів. У вересні 1939 року на стадіоні збирали євреїв та депортували в концтабір Бехенвальд. У пам'ять про депортованих у 2003-му році встановлено ​​меморіальну дошку.

У 1956 році стадіон було розширено й він міг вмістити 91,150 глядачів. Під час реконструкції 1965 року місткість стадіону зменшилася. У 1984-1986 роках усі місця були обладнані індивідуальними пластиковими сидіннями. Після смерті видатного австрійського тренера Ернста Хаппеля в 1992 році стадіон було названо на його честь.

На цій арені п'ять разів в історії проводилися фінали єврокубкових турнірів: у 1964 році у Відні пройшов фінал Кубка чемпіонів, у 1970 році – Кубка володарів Кубків, у 1997 та 1990 роках австрійці знову приймали вирішальний матч Кубка чемпіонів. У 1995 році тут пройшов фінал Ліги чемпіонів. До слова, рекорд стадіону встановили збірні Австрії та СРСР, матч яких у 1960 році прийшли подивитися 92,706 глядачів. Однак після того, як УЄФА заборонив проводити міжнародні зустрічі на стадіонах зі стоячими місцями, місткість стадіону було зменшено.

На даний момент стадіон (на фото) вміщує 53,008 глядачів, є найбільшим в Австрії та відповідає категорії п'яти зірок за класифікацією УЄФА.

До стадіону легко дістатися від аеропорту Відень-Швехат на трамваї або тролейбусі. «Ернст-Хаппель-Штадіон» розташований поблизу річки Дунай, у популярному серед туристів районі на території парку Віденський Пратер (Wiener Prater).

Сам парк, що досягає майже 15 кілометрів у довжину та складається з лісів та луків, уперше було відкрито для пересічної публіки в 1766 році за наказом Йосипа Другого. До цього віденські імператори мали в цьому місці свої мисливські володіння, й не пускали простих людей до лісів Пратер. У 19-му столітті в західній частині парку з'явилися пивні, кафе та інші розважальні заклади з великою кількістю атракціонів, які працюють і зараз.

Приїхавши до Відня, динамівські вболівальники можуть придбати квитки до гостьового сектору арени «Ернст Хаппель Штадіон».

У день матчу з 16.00 за місцевим часом на стадіоні буде працювати гостьова каса (розташована поруч із входом на трибуну F). Вартість квитка до «динамівського» сектора становить 26 євро.

Майбутній матч обіцяє бути дуже цікавим, а ми звернемо увагу на те, що є у «біло-синіх» та «зелено-білих» два спільних моменти. Обидва клуби є найбільш титулованими у своїх країнах та грають на стадіонах, на яких пройшли два останні фінали Євро, відповідно на «Ернст Хаппель Штадіон» у 2008-му та НСК «Олімпійський» у 2012-му роках!

Футбольний клуб «Динамо» (Київ) закликає всіх шанувальників футболу підтримати команду в матчі проти «Рапіда».

Також просимо вас для виключення будь-яких інцидентів не проносити та не застосовувати піротехніку, не скандувати грубі й заборонені репліки та дотримуватися порядку на трибунах.

До зустрічі у Відні на грі «Рапід» – «Динамо»!

Олег Задерновський

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер