Найрезультативніший матч найрезультативнішого сезону

Найрезультативніший матч найрезультативнішого сезону

Протягом чемпіонату у воротах суперників киян побувало 76 м'ячів. Ні побити, ні повторити цей сезонний рекорд у наступних 50-ти чемпіонатах СРСР динамівцям не вдасться, незважаючи на 13 чемпіонських титулів і цілі плеяди талановитих футболістів.

Чемпіонат стартував 12 травня, і динамівці Києва в першому ж поєдинку розгромили суперника. Стартовий поєдинок відбувся на харківському стадіоні «Сільмаш», де «Динамо» зустрілося з однойменним колективом. Зустріч завершилася з рахунком 4:0 на користь гостей із Києва.

У наступному турі динамівці виграли з іще більшим рахунком – у Києві на стадіоні «Динамо» був розгромлений ленінградський «Спартак» (7:0). Ця перемога протягом майже 40 років була рекордною для киян. Перекрити досягнення динамівцям удалося лише 21 серпня 1977, забивши вісім «сухих» м'ячів «Чорноморцю». А ось рекорд за кількістю голів за гру Макара Гончаренка, який оформив покер, так і залишиться «вічним».

Та найрезультативнішим матчем рекордного за кількістю м’ячів сезону став інший поєдинок. Відбувся він рівно 83 роки тому, 9 червня 1938-го. Динамівці вирушили до Ленінграда, де зустрілися з командою, яка мала назву «Сталінець». За тиждень до цієї зустрічі кияни поступилися з розгромом на виїзді московському «Торпедо» (1:5) і були сповнені рішучості реабілітуватися за ту поразку.

«Крупний виграш після поразки з великим рахунком» - з таким заголовком вийшла популярна в ті часи газета «Радянський спорт»:

"... Цей матч не був схожий на зустріч майстрів. Швидкі кияни, почавши з центру, уже на 1-й хв. атакували ворота  Сталінця". Удар Лайка і... м'яч у сітці. Деморалізовані невдачею ленінградці грали з рук геть погано і не зуміли чинити серйозного опору напористій, злагодженій команді Києва. Два м'ячі, які Шелагін забив динамівцям, не могли суттєво змінити ситуацію. За цей час у ворота "Сталінця" їх влетіло 7! Футболісти "Сталінця" не скористалися пенальті - Трусевич відбив м'яч".

До слова, знаменитий динамівський воротар Микола Трусевич, який парирував пенальті, у тому сезоні ділив пост номер один з іншим знаменитим представником воротарського цеху Антоном Ідзковським, обидва голкіпери зіграли приблизно рівну кількість матчів. Не бракувало іменитих футболістів і серед польових гравців команди з літерою «Д» на футболках - Махиня, Ліфшиць, Гребер, Шиловський, Щегоцький, Лайко, Гончаренко...

До слова, Макар Гончаренко згодом став найкращим бомбардиром сезону, забивши 20 м'ячів і 76 командних. «Динамо» завершило сезон за крок від медалей – на четвертому місці, відставши всього на одне очко від московських ЦДКА і «Металурга» і на три від «Спартака». При цьому кияни відчули несподівану проблему: у розпалі сезону був заарештований капітан команди, її найкращий гравець Костянтин Щегоцький, який зміг повернутися в команду лише за два роки.

Однак і за його відсутності кияни зуміли заявити про свої амбіції посунути з п'єдесталу московські клуби на всесоюзному рівні. Чим усе закінчилося через роки добре відомо шанувальникам футболу – київське «Динамо» стало найтитулованішим клубом за всю історію радянського футболу.

Чемпіонат СРСР - 1938

Сталінець (Ленінград) - Динамо (Київ) - 2:7 (1:5)

9 червня 1938 року, четвер. Ленінград. Стадіон імені В. І. Леніна. 20000 глядачів.

Склад «Динамо»: Трусевич, Махиня, Кліменко, Гребер, Ліфшиць, Кузьменко, Гончаренко, Єгоров, Лайко, Шиловський, Корнилов. Тренер - Фомін.

Голи: 0:1 Лайко (1). 0:2 Корнілов (10). 0:3 Гончаренко (16). 0:4 Кузьменко (18). 0:5 Лайко (38). 1:5 Шелагін (41). 1:6 Шиловський (48, з пенальті). 2:6 Шелагін (55). 2:7 Лайко (80).

На 60-й хвилині Шелагін не реалізував пенальті (воротар).

Вилучений: Гребер (55)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер