«Санкт-Якоб Парк»: домашній стадіон «Базеля»

«Санкт-Якоб Парк»: домашній стадіон «Базеля»

4 травня київське «Динамо» зіграє в гостях у «Базеля» в рамках благодійного європейського турне «Match for Peace! Stop the War!» («Матч за Мир! Зупинимо Війну!»).

Матч із одним із найтитулованіших клубів Швейцарії пройде на домашньому стадіоні «червоно-синіх» – «Санкт-Якоб Парк».

Історія

Стадіон «Базеля» отримав свою назву на честь історичного поселення Санкт-Якоб-ан-дер-Бірс, на місці якого він розташований. Місцеві називають арену «Джоггелі», що є зменшувальним варіантом від «Якоб» на місцевому діалекті.

«Санкт-Якоб Парк» був зведений на місці стадіону «Санкт-Якоб Штадіон», який служив домівкою «Базелю» з 1954 року та був демонтований у 1998-му. Стара арена «Базеля» протягом свого існування прийняла цілий ряд поєдинків високого рівня – матчі чемпіонату світу 1954 року та чотири фінали Кубка володарів кубків (1969, 1975, 1979 та 1984 рр.).

Зокрема, саме на цьому стадіоні київське «Динамо» виграло свій перший європейський трофей, здолавши 14 травня 1975 року угорський «Ференцварош» (3:0).

На будівництво нової арени «Санкт-Якоб Парк», яке розпочалося наприкінці 1998-го, пішло трохи більше двох років, а витрати склали близько 250 мільйонів швейцарських франків (132 мільйони доларів на той час). Проект стадіону створила архітекторська компанія Herzog & de Meuron Architekten, яка також є автором знаменитої «Альянц Арени» в Мюнхені.

«Санкт-Якоб Парк» був офіційно відкритий 15 березня 2001 року, і на той час вміщував 33 433 глядачі (31 539 сидячих місць).

Першим міжнародним змаганням на «Санкт-Якоб Парку» став Молодіжний чемпіонат Європи (U21) 2002 року – у Базелі відбулися п’ять матчів, включно з півфіналом і фіналом.

До чемпіонату Європи з футболу, який у 2008 році Швейцарія проводила спільно з Австрією, на «Санкт-Якоб Парку» був добудований третій ярус, завдяки чому місткість арени зросла до 38 512 місць (37 500 для міжнародних матчів). Під час чемпіонату за рахунок встановлення тимчасових сидінь стадіон вдалося розширити до 42 500 місць.

Під час Євро-2008 на арені «Базеля» проводилися три матчі групового етапу (усі за участю збірної Швейцарії), а також два чвертьфінали (Португалія – Німеччина (2:3) та Нідерланди – росія (1:3)) та півфінал (Німеччина – Туреччина (3:2)). Зустріч Швейцарії та Туреччини супроводжувала сильна злива, що призвело до значного погіршення стану газону. УЄФА була змушена замінити покриття поля прямо під час турніру, що обійшлося у 200 тисяч євро.

У 2016 році «Санкт-Якоб Парк» прийняв черговий поєдинок найвищого гатунку – фінал Ліги Європи, в якому іспанська «Севілья» здобула перемогу над «Ліверпулем» (3:1) та стала 5-разовим володарем цього трофею.

Сучасність

Футбольна арена «Базеля» є найбільшою у Швейцарії та має 4-зірковий статус від УЄФА, що є найвищою оцінкою для стадіонів такого розміру.

Особливістю «Санкт-Якоб Парку» є те, що головна трибуна не відмежована від поля, а решту секторів від футбольного газону відділяє лише невисока огорожа. Окрім того, стадіон має унікальну систему зовнішнього освітлення – під час ігор «Базеля» його фасад підсвічений у клубних червоно-синіх кольорах, а коли арена приймає збірну Швейцарії, підсвітка виконана в кольорах національного прапора (червоний із білим хрестом).

Окрім футбольних матчів, на стадіоні відбуваються концерти, під час яких місткість арени може збільшуватися до 40 тисяч місць.

Футбольний стадіон входить до складу спорткомплексу «Спортцентрум Санкт-Якоб» разом із хокейною ареною «Санкт-Якоб Арена» та багатофункціональною залою «Санкт-Якобсхалле». До того ж, біля арени розташований торговий центр, резиденція для людей похилого віку Tertianum та 71-метрова башта St. Jakob Turm, де роміщені квартири, офіси та магазини.

До стадіону можна дістатися на трамваї, автобусі, а також потягом, адже «Санкт-Якоб Парк» має власну залізничну станцію.

Використані фото FC Basel 1893

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер