Збірна України: без Мілевського, але з Богушем

Збірна України: без Мілевського, але з Богушем
Станіслав Богуш

Збірна України готується до чергового поєдинку у відбірковому турнірі ЧС-2010 проти збірної Хорватії. Нагадаємо, що матч з одним із головних конкурентів за вихід з групи відбудеться 11-го жовтня в Харкові на стадіоні «Металіст». Початок о 20.00.

В рамках підготовки до гри головний тренер національної команди Олексій Михайличенко провів прес-конференцію, а його команда відкрите тренування.

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО, головний тренер збірної України:

- Чи відчуваю хвилювання? Безумовно, якщо його немає, то не варто братися за яку-небудь справу. Про важливість майбутньої гри, гадаю, мені немає сенсу говорити. Не можна сказати, що із Казахстаном був не дуже важливий матч, а з Хорватією – дуже важливий. Це як любов – вона не буває великою або маленькою. Не секрет, що для нас велике значення має не тільки показати хорошу гру, але й домогтися позитивного результату в поєдинку з нашим, як його назвали, головним конкурентом. Майже всі хлопці знаходяться в розташуванні команди, виняток становить Андрій Шевченко, який приєднається до нас сьогодні ввечері. Вчора в нього була гра, він не встиг доїхати. Крім того, ми викликали Валентина Слюсаря, якого я знаю дуже давно, ще з того часу, коли він тренувався в київському «Динамо». Гадаю, своєю грою він завоював не тільки нашу довіру, але й усієї України. Таким чином, всього ми запросили 22-х гравців. Всі вони мають рівні шанси потрапити до стартового складу на майбутню гру.

Місяць, який ми не бачилися, був насичений футболом на клубному рівні. Деякі футболісти провели дуже багато матчів. Наприклад, той же Воронін, який після ігрового «затишшя» зіграв вісім ігор. Як ви розумієте, це дуже багато. Тому прагнутимемо збалансувати навантаження так, щоб хлопці були максимально готові до найближчої гри. Те ж саме стосується і психологічного аспекту.

- У збірній є ще один новачок – Богуш. Які в нього шанси вийти в основі, і чому ви його викликали?

- Тому що він показує рівень гри, який, на мій погляд, відповідає збірній. Тому ми і вирішили подивитися його, спробувати. А шанси, повторюся, зараз у всіх однакові. На нас ще чекає п'ять днів роботи, за цей час може відбутися багато чого, тому потрібно бути готовими до будь-якого варіанту. Хотілося б уникнути травм, але від них ніхто не застрахований. Тому говорити про можливий склад ще рано.

- Ви Богуша викликали до збірної, тому що він добре показав себе в «Динамо», або ще в «Металурзі»?

- Звичайно, в «Динамо». А де я його ще міг бачити? В ресторані, барі або казино? Ні, там його не було.

- Наскільки вам не вистачатиме Мілевського?

- Я б не хотів, щоб команда залежала від гри однієї людини. Звичайно, дуже важливо, коли хтось в конкретному матчі є лідером, але це визначається безпосередньо на полі. Лідер не призначається перед поєдинком. Безумовно, Артем дуже важливий для команди, але гру потрібно будувати так, щоб на кожне місце претендувало два або три виконавці. Щоб команда мала не одну тактику, а дві-три.

- Як вам взаємодія зв'язки Алієв – Мілевський?

- В цієї пари налагоджено просто колосальне взаєморозуміння. Мені здається, якщо їх віддати в різні команди, а через 10 років знову зібрати разом, то Саші й Артему буде достатньо лише двох хвилин, щоб пригадати і відновити всі ігрові зв'язки.

* * *

Після закінчення прес-конференції на розтерзання журналістам, як висловився Олексій Михайличенко, була віддана команда. Першим в оточення представників ЗМІ потрапив Олександр ШОВКОВСЬКИЙ:

- По-перше, як грати з хорватами нам показали англійці. А, по-друге, ми маємо розраховувати, перш за все, на свої сили. Потрібно добре попрацювати, знайти слабкі сторони суперника і зіграти на цьому. У нас достатньо сильна команда, яка може вирішити це завдання.

- Ви втратили місце в основі «Динамо». Як вважаєте, чому це відбулося, і що потрібно зробити, щоб повернутися до складу?

- Потрібно краще працювати. В принципі, хочу сказати, що мене це не влаштовує. Але на сьогодні Стас демонструє дуже хорошу гру. Йому надали шанс – і він його використовує. А я тренуюся, працюю і прагну повернути собі перше місце.

- Як вважаєте, Богуш може зіграти проти хорватів?

- Це вирішуватиме головний тренер. Я гадаю, в принципі, так. Адже кожен гравець, який приїхав до збірної, може зайняти одне з 11-ти місць в стартовому складі. А кому грати – вирішить тренерський штаб.

- Преса відправляє вас за кордон. Ви думаєте про те, щоб змінити клуб і спробувати сили в іншій команді?

- Давайте дочекаємося закінчення цього року.

- Тобто, ви розглядаєте якісь пропозиції?

- Поки нічого не розглядаю. Я гравець команди «Динамо», з якою в мене ще трохи менше півтора роки діє контракт. Всі пропозиції – тільки через клуб.

* * *

Особливу увагу журналісти, природно, приділили новачку збірної Станіславу БОГУШУ:

- Як ви дізналися про виклик до національної команди?

- Перед грою з «Фенербахче» отримав СМС з незнайомого номера. Напевно, хтось із друзів прислав. Справді, спочатку розцінив це як жарт. Але потім інформацію підтвердив Юрій Сьомін, вона з'явилася в новинах, газетах.

- Про що ви подумали в першу чергу?

- Навіть не знаю. Звичайно, відчув внутрішню радість. Все ж таки, в національній збірній мріє грати кожен футболіст.

- За «Динамо» ви граєте не так давно. Що для вас означає такий швидкий виклик до збірної?

- Звичайно, для мене це дуже несподівано. Не думав, що все вийде так стрімко. Для мене це шанс, такий же, як я отримав в «Динамо». Старатимуся його використовувати і показати все, на що здатний.

- Що б ви хотіли, в першу чергу, показати в збірній?

- Дивувати я, природно, нікого не збираюся, та й нема чим дивувати. Найголовніше для воротаря – надійність і стабільність.

- За час виступів у «Динамо» ви пропустили лише два м'ячі. Вважаєте, тренери довірять вам місце у воротах в матчі з хорватами?

- У цьому велика заслуга, перш за все, команди, яка зараз блискуче виглядає. Не можна сказати, що наші ворота залишаються «сухими» тільки завдяки мені. Зараз настрій хороший. Я не думаю про те, поставлять мене чи ні. Я буду до цієї гри готовий, а рішення – за тренером.

- Ви вже спілкувалися з Михайлом Михайловим?

- Так, ми встигли поговорити. Все добре, будемо працювати.

- Ви дуже стрімко увірвалися до основи «Динамо» і провели достатньо багато ігор. За цей час щось змінилося у вашій грі?

- Я би так не сказав. Звичайно, в «Динамо» набагато вищий рівень відповідальності. Мені здається, я до цього виявився готовий.

- Останнім часом у вашому житті одна яскрава подія змінюється іншою. Як сприймаєте зміни?

- Це точно. Я замислювався над цим і можу сказати, що перевернув сторінку життя. Тепер все розпочинається з чистого аркуша. Зараз, звичайно, наступив доленосний період у моєму житті.

- В двох матчах Ліги чемпіонів ви отримали жовті картки за затягування часу. Ця звичка залишилася ще із Запоріжжя?

- (Посміхається) Я намагатимуся від цього позбавитися. Розумію, що це погана звичка.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер