Збірна України: останні приготування до важливого матчу

Після перемоги над збірною Англії доля другого місця в групі повністю знаходиться в руках збірної України. Для того, щоб зіграти в матчах плей-оф за вихід до фінальної частини ЧС-2010, підопічним Олексія Михайличенка необхідно будь-що обіграти аутсайдера групи, збірну Андорри, на її полі. Поєдинок відбудеться 14-го жовтня о 18.30 (час київський). Підготовку до матчу наша національна команда розпочала вже в неділю, а в понеділок Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО розповів про неї журналістам:

- Дуже важливо, що ми обіграли англійців і досягли того, до чого прагнули, – в першу чергу відзначив Олексій Олександрович. – Тепер в останній грі все буде залежати від нас самих. Але ми вимагаємо від хлопців того, щоб вони, по-перше, зрозуміли всю важливість майбутньої гри з Андоррою, а по-друге, не забували про те, що матч починається з рахунку 0:0, який нас, безумовно, не влаштовує.

В останній грі було витрачено дуже багато як моральних, так і фізичних сил, тому потрібно постаратися якомога швидше відновитися. І якщо з фізикою впоратися легше, то з психологією значно важче. Необхідно, щоб ми поставилися до майбутньої гри як до найважливішої в нашій групі, яка все розставить по своїх місцях.

- Шевченко і далі буде пробивати пенальті?

- Не варто через одну невдачу ставити під сумнів його майстерність. Це питання футболісти будуть вирішувати на полі. Якщо Андрій відчуватиме себе невпевнено, у нас знайдуться гравці, які зможуть реалізувати пенальті. Не думаю, що це питання потрібно ставити категорично, адже промахи трапляються в кожного.

- Ви багатьох здивували складом у матчі проти збірної Англії з Ракицьким на лівому фланзі оборони та, особливо, в центрі поля, де відмовилися від динамівського квартету, і Ярмоленко з Гусєвим опинилися в запасі. Тепер можете розповісти, чим ви керувалися, ставлячи саме такий склад?

- Ми намагалися це використовувати і в першій грі в Лондоні, яку програли 1:2. Ми грали з трьома опорними півзахисниками, одним форвардом і двома футболістами «під ним». Ми бачили, що англійці чітко витримують лінію в чотири захисники. Ми хотіли розтягнути таку оборону і заповнити проміжки між лініями своїми гравцями. При атаці ми розраховували на те, що Гай і Ротань дуже добре підключаються з глибини, і хотіли це використати. Безумовно, нам допомогло і додало впевненості те, що нас було більше, а в суперника не така насичена була середина поля. Був у нас варіант і з більш раннім виходом Ярмоленка та Гусєва для підсилення атаки.

* * *

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ, воротар «Динамо» та збірної України:

- Матч із Англією відібрав дуже багато емоцій. Чи вистачить сил і мотивації на гру з Андоррою?

- Можливо це лунатиме доволі абсурдно, але майбутня гра для нас найважливіша в групі.

- На стадіоні в Андоррі поле на 7 метрів менше, ніж стандартне. У чому полягає складність короткого поля?

- Це буде залежати від тактики на гру, яку обере тренер. В першу чергу, в настрої та підготовці. Вже всі видання написали про те, що якщо не перемагати Андорру, не варто проходити далі. З одного боку, це так, але з іншого – грати з командою, яка вдесятьох обороняється і так грає впродовж усього відбіркового циклу, та ще й на нестандартному полі надзвичайно складно. Але ніхто не збирається на це скаржитися, всі чудово розуміють, що немає ніякого сенсу перемагати Англію, щоб потім не виграти в Андорри. Враховуючи всю пошану до хлопців, які там грають, збірна України зобов’язана перемагати цю команду і заробляти три очки.

- Наскільки тривалий переліт впливає на гру?

- Це залежить від того, як до дороги поставитися. Так, три з половиною години польоту до Барселони, потім ще години три з половиною їзди на автобусі до Андорри. Але я вважаю, це не може бути жодним виправданням у разі невдачі.

- Можеш назвати прізвище найнебезпечнішого форварда збірної Андорри?

- Я не зможу назвати прізвища жодного футболіста.

- Україна знаходиться лише в одному кроці від плей-оф. З ким би хотілося зустрітися на цьому етапі?

- Враховуючи наше положення на карті світу, я би менше за інших хотів грати зі збірною Росії.

* * *

Артем МІЛЕВСЬКИЙ, нападник «Динамо» та збірної України:

- Артеме, як настрій?

- Вже минуло трохи часу після матчу з Англією, але хотілося б, щоб емоції вляглися якомога швидше. Так, ми розуміємо, що зробили дуже велику справу, але необхідно ще обіграти Андорру, щоб потрапити до плей-оф.

- Важко налаштуватися на гру з суперником, який свідомо слабкіший?

- Одна справа, коли гра нічого не вирішує, зовсім інша, коли від неї залежить багато чого. Зараз вона найважливіша. Якщо ми виграємо, то проходимо до плей-оф, тому навіть на таку слабку команду, як Андорра, нас налаштовувати не треба.

- Напевно, нелегко грати з командою, в якої десять гравців постійно перебувають на своїй половині поля...

- Звичайно, нелегко. Але ми знаємо, яка буде погода, яке там буде поле, і яка команда нам буде буде протистояти. Просто потрібно зібратися, вийти й усе вирішити ще в першому таймі.

- Те, що тебе визнали найкращим гравцем у матчі з Англією, додає приємних емоцій?

- Мені додає приємних емоцій той факт, що вся команда в суботу відіграла добре – починаючи від воротаря і закінчуючи мною. Це додає набагато більше сил. З чудовим настроєм ми готуємося до Андорри.

- Хто мав бити той нещасливий пенальті: ти, Андрій чи передбачалося вирішити це вже на полі?

- Напевно, мав бити Шевченко. Особливо не важливо, хто б’є. І забивати постійно неможливо. Якби всі пенальті забивалися, голів було б набагато більше.

- Обговорювали в команді, хто попадеться в плей-оф?

- Ми з Олегом Гусєвим вчора обговорювали це питання і знаємо, що буде чотири сіяні команди: греки, португальці, французи та Росія, а також несіяні, серед яких і ми.

- З ким би більше хотілося зустрітися?

- З греками, напевно. Вони все ж таки слабкіші. Але хто випаде, з тим і будемо грати.

- З Вукоєвичем вже розмовляли по телефону?

- Він дзвонив Саші Алієву після гри, і ми трохи пошуткували щодо того, що до Казахстану вже не варто їхати, нехай залишається вдома. Він дуже здивувався нашій перемозі над англійцями і щиро порадів за нас, сказавши, що ми дуже добре відіграли.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)
Фото М.Губський

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер