Сергій КРУЛИКОВСЬКИЙ: «Ми не уникали боротьби. До цього нас привчали з дитинства»

Сергій КРУЛИКОВСЬКИЙ: «Ми не уникали боротьби. До цього нас привчали з дитинства»

– Майже всі футболісти, які дожили й не дожили до мого віку, мали й мають проблеми з ногами. Прикладів – безліч, я один із них. Переломи, розтягнення та інші травми були частиною нашого футбольного життя. Ми не уникали зіткнень, узагалі вважали дурною ознакою уникати боротьби. До цього нас привчали з дитинства.

– Пам’ятаєте, коли вперше зіграли за «Динамо»?

– Звичайно. У травні 1964-го в Кутаїсі я відіграв усі 90 хвилин. Потім упевнено провів ще чотири матчі поспіль, бачив уже себе в основному складі, але почалися травми. Далася взнаки й велика конкуренція в захисті тогочасного «Динамо»: Василь Турянчик, Вадим Соснихін, Володимир Щегольков, Леонід Островський, Володимир Левченко. Я назвав практично весь захист київського «Динамо» 60-х років. У сезоні 1964-го брав участь лише в кількох матчах. Встиг зіграти й на Кубку СРСР, який команда виграла того року.

– А потім прийшов 1966 рік!

– Дійсно, це був успішний рік. Ми виграли чемпіонат і Кубок СРСР. На місцях гравців, що поїхали до збірної СРСР, успішно зіграли Євген Рудаков, Володимир Мунтян, Анатолій Бишовець, Валерій Поркуян, якого забрали на фінальний турнір Кубка світу в Англії перед самим його початком. Більше ігрової практики отримав Пузач. Із захисників до Англії поїхав лише Островський. Саме тоді я нарешті відчув себе гравцем основного складу. Починаючи з червня, провів із десяток поєдинків поспіль, а потім – знову був у запасі. Але потрібну тоді для отримання чемпіонської медалі кількість матчів (п’ятдесят відсотків) я зіграв. Потім було ще дві золоті медалі і срібна. У трьох наступних сезонах я провів понад двадцять ігор в основному складі.

- Яку роль відігравав у тій команді тренер Віктор Маслов?

- Маслов, на мою думку, як теоретик і практик, був кращим за всіх. Маючи за спиною лише школу тренерів, він виступав чудовим психологом і все нам пояснював. Той, хто не розумів одразу, міг почути добрячу лайку. Допомагали Маслову «вічний» Михайло Коман та Віктор Терентьєв, який колись грав за «Динамо» і якого Маслов покликав із Москви на допомогу в Київ.

Повністю інтерв'ю із Сергієм Круликовським читайте у свіжому номері журналу «Динамо Київ».

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер