Сергій РЕБРОВ: «Виграти достроково два чемпіонати України - це дорогого варте»

Сергій РЕБРОВ: «Виграти достроково два чемпіонати України - це дорогого варте»

- Я вважаю, за ці два сезони футболісти «Динамо» показали 150% своєї готовності й того, що вони вміють, і віддали на полі все, що в них є. Виграти достроково два чемпіонати України - це дорогого варте.

- Але реальну силу «Динамо» можна було побачити в матчах із «Шахтарем»...

- У першому колі «Шахтар» нас переграв за рахунок того, що провів близько 20 швидких атак. Із «Шахтарем» це недозволена розкіш! Це значить, що ми хотіли просто розвести м'яч та стояти з ним у середині поля. Втрачали м'ячі, назад не бігли, а якщо бігли, то не встигали за суперниками. Те ж саме сталося й у другій грі. Ми знову думали, що будемо катати м'яч та виграємо. Але «Шахтар» використовував наші помилки, й усі свої голи забив завдяки ним. Гадаю, зіграла роль втрата мотивації. Так, старалися, робили все, але я не бачив тієї мотивації, яка мала бути в таких іграх. Ми хлопцям сказали до гри, що в них буде два вихідних. І це абсолютно нормально. Так, прикро й мені, й президенту, я три дні взагалі нікуди не виходив, їздив на базу, дивився та аналізував гру. Але футболісти, напевно, заслужили нашу повагу своєю грою в усьому чемпіонаті загалом, а не лише в цих двох іграх. І зараз через одну поразку мені що, всіх штрафувати, позбавляти вихідних... У них є сім'ї, й вони досягли чогось у цьому чемпіонаті.

- Є інформація, що після цього матчу Ігор Суркіс сказав, що «Динамо» не отримає премію за перемогу в чемпіонаті...

- Кому сказав? Яке ви маєте відношення до команди? (Посміхається.) Звідки ви знаєте? Так, я впевнений, що президент якісь слова сказав на емоціях. Але зараз він заспокоївся. «Динамо» без кваліфікації напряму потрапляє до Ліги чемпіонів. Що буде після чемпіонату Європи, ніхто не знає. Кваліфікацію всім буде пройти непросто. А наше чемпіонство та наступна Ліга чемпіонів додасть хлопцям сил працювати ще більше.

- Який із матчів цих двох сезонів найбільш близький до вашого ідеалу?

- Можливо, домашня гра проти «Евертона». Можливо, матч у Порту. Можливо, виїзна гра з «Челсі», особливо другий тайм. Я оцінюю гру команди за іграми в єврокубках.

- Здалося, що в цьому сезоні ніхто з футболістів «Динамо» не став грати наголову сильніше...

- Що значить «наголову»? Ярмоленко, я вважаю, виріс. Хачеріді, Драгович, Віда, Сидорчук, Рибалка... Багато футболістів виросли. Так всі виросли! Я не знаю, як ви порівнюєте сезони. В обох сезонах ми стали чемпіонами, в чому різниця? Що значить: футболісти не виросли? Якби ми програли сезон, можна було б сказати, що команда деградує. Але я вважаю, що «Динамо» зростає, й це видно за іграми в Лізі чемпіонів.

- Відсутність футболіста зі спринтерською швидкістю - найбільша проблема «Динамо» в атаці?

- Звичайно, це проблема. Швидкість потрібна в будь-якій команді. У минулому сезоні її створював Ленс, але, на жаль, він пішов до англійської Прем'єр-ліги. Ми намагалися й намагаємося знайти йому заміну. Дерліз перед переходом до «Динамо» стикався з трохи іншою лінією оборони. Але він видав у цьому сезоні хороші матчі: проти «Маккабі», проти «Порту» - команд, які не просто сиділи в обороні, а намагалися атакувати, й у нас був простір. У чемпіонаті України йому непросто перелаштуватися. Але це молодий гравець, і ми сподіваємося, що він адаптується.

- «Динамо» зараз програє «Шахтарю» у швидкості?

- «Динамо» виграє у «Шахтаря» чемпіонат завдяки тому, що у «Динамо» є команда. Чому ми програємо у швидкості? Ярмоленко дає швидкість, Дерліз дає швидкість, Олег Гусєв дає швидкість.

- Судячи з повідомлень у ЗМІ, на півскладу вашої команди претендують зарубіжні клуби.

- Ми знаємо про інтерес. Але проявлятися цей інтерес, напевно, буде після сезону. Я буквально сьогодні розмовляв із президентом. На даний момент немає інтересу до жодного футболіста. Тому зарано казати про те, хто піде, хто прийде. Зараз пропозицій немає, але вони можуть бути.

- Пару Хачеріді-Драгович ви вважаєте однією з найсильніших у Європі?

- Ця пара хороша тому, що грає команда. Якщо порівняти кількість атак на наші ворота зараз та рік-два тому, то різниця велика, тому що при втраті м'яча до захисників м'яч долітає, як то кажуть, «у крові». Пресинг іде відразу, ми намагаємося відібрати м'яч. І у Хачеріді з Драговичем не так багато роботи, як було раніше. Але цю свою роботу вони знають добре, виконують, стараються. В усьому чемпіонаті, крім матчів із «Шахтарем», пропустити 4 м'ячі - це, напевно, непросто. Але я завжди кажу: і забиває всі м'ячі, і пропускає вся команда.

- Рівень флангових захисників «Динамо» достатній для того, щоб грати в той футбол, в який ви хочете?

- Питання в конкуренції. На жаль, і у Сильви, і у Антунеша в цьому сезоні не було її в достатній мірі. Женя Макаренко переніс дуже важку операцію й зараз ще від неї не оговтався. Я багато з ним розмовляю, сподіваюся, він повернеться на свій рівень. Те ж стосується Морозюка. І непросто віддаватися на полі на сто відсотків, коли знаєш, що наступну гру точно будеш грати. І це стосується не лише крайніх захисників, а всієї команди. Можливо, якісь футболісти, які, не відчуваючи достатньої конкуренції, зменшили до себе вимоги.

- Чи є якісь цифри, які дуже сильно піднялися в «Динамо» за ці два сезони?

- Це показники інтенсивності. Футболіст може пробігти 10-12 кілометрів, іноді 13, але важлива цифра інтенсивності гри. Важливо, скільки вони роблять дій на максимальних швидкостях. І порівняно з минулим сезоном цей показник виріс на 1-2 відсотки. Це дійсно важливо, тому що показує, чи втратила команда мотивацію. Чи готова вона не просто стояти та катати м'яч, а грати інтенсивно, коли потрібно, прискорюватися й відбирати м'яча всією командою. Це важливі цифри. Якщо падають показники інтенсивності гри, тоді треба розмовляти та розбиратися, чому це відбувається.

- Що ви думаєте про конфлікт Степаненко - Ярмоленко.

- Я переглядав відео багато разів. І що б зараз не казали про Андрія, так, він повівся не дуже красиво, але я завжди буду захищати своїх футболістів, і буду захищати Андрія. Зараз усі на нього накинулися, але за те, що Ярмоленко зробив за останні роки для нашої команди, для вболівальників, напевно, в першу чергу йому потрібно подякувати.

* фото В.Раснер

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер