Сергій РЕБРОВ: «Кожен день ти працюєш та розумієш, що кожна гра - як остання»

Сергій РЕБРОВ: «Кожен день ти працюєш та розумієш, що кожна гра - як остання»

- Які у вас були емоції в 1999-му році в якості гравця, коли «Динамо» вийшло до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, та зараз у ролі тренера?

- Я вже не пам'ятаю, які тоді були емоції. Ти розумієш, що виконав якусь роботу, й вона дала результат. Не один ти, а вся команда, так само, як і зараз. Футбол - командний вид спорту, де ти відчуваєш відповідальність за весь колектив. Я радий, що хлопці подарували всім нам це свято. Мої почуття? Нарешті все це закінчилося, й можна трохи відпочити. Тому що кожен день ти працюєш та розумієш, що кожна гра - як остання. У такій команді, як «Динамо» Київ, не маєш права на помилку. Це гра: ти можеш виграти або програти, але важливо все віддати роботі, й нам це вдавалося.

- Як ви святкували вихід із групи Ліги чемпіонів із командою? Які шанси «Динамо» дійти до чвертьфіналу або півфіналу?

- Президент запросив хлопців, зібрав усіх разом. Ми зібралися з тренерами, подякували один одному за роботу та роз'їхалися на відпочинок. Через місяць зберемося та знову почнемо роботу. З приводу шансів, ви знаєте, нас увесь час відправляють до групи «смерті». Так було в 1998-му та 1999-му роках. Те ж саме тепер - відразу сказали, що у «Динамо» є шанс поборотися лише за 3-є місце. Але, думаю, ми гідно виступили, й зараз, який би не випав суперник, повірте, ми підготуємося та будемо боротися. У нас є шанси, в будь-якому випадку, ігри будуть серйозними, ви всі чекаєте успіхів... Якщо нам випаде «Барселона», ви нас спишете з рахунків? Думаю, навряд чи.

- Хто вас привітав найпершим із виходом із групи?

- Рауль, напевно. Пізніше, після гри, відкрив телефон, побачив там 30 повідомлень. Пам'ятаю, після першого нашого фіналу, коли переграли «Шахтар», було 68 повідомлень. Напевно, зараз люди вже трохи звикли. Ще водій привітав - раділи всі.

- Кого хочете бачити в суперниках по 1/8 фіналу Ліги чемпіонів?

- Різниці особливої ​​немає. Усі говорять про «Вольфсбург» та «Манчестер Сіті», але слабких команд на цій стадії немає, враховуючи, що нам доведеться грати з клубом, який посів перше місце у своїй групі. Будемо готові зіграти з будь-яким суперником.

- Яку роль відіграє ваш асистент Рауль при визначенні стартового складу та при виборі гравця, який повинен вийти на заміну? До чиєї думки ви більше прислухаєтеся - до його або своєї власної?

- «Динамо» Київ - це така команда, де одна людина не може зробити нічого. Я радий, що запросив Рауля, з яким працював ще в «Рубіні». Чомусь усі говорять про Рауля... Чому ви не говорите про решту тренерів, масажистів, лікарів. Уся команда, яка є в «Динамо», виконує свою роботу сумлінно. Рауль мені допомагає. Жодна людина не може тягнути таку махину. Я радий, що в мене є такі помічники. Рауль 24 години на добу живе та працює на базі, я йому дуже вдячний, як і він мені. Повірте, у нас із ним ніколи не було розбіжностей, хто б що не казав. Командою керую я, й Рауль мені дуже у цьому допомагає.

- Ви часто буваєте на матчах молодіжних команд «Динамо» U-19, U-21 та «Динамо-2». Кого з молодих гравців візьмете із собою на збір? Чи є серед них ті, хто міг би навесні перебувати в основній обоймі?

- Звичайно, є. Ви правильно говорите, звичайно, ми стежимо за всіма молодими гравцями, це дає їм стимул зростати. Коли я приходжу на матчі, бачу, що вони зовсім по-іншому грають. Я бачу прогрес у роботі школи та молодіжних команд - це дуже важливо. А хто поїде на збір та коли - зараз або після завершення сезону, - сказати не можу. Все залежить від самих хлопців, від їхнього бажання та ще від багатьох факторів. Ви бачите, іноді до заявки на ігри не потрапляють 5-6 гравців із основного складу. Потрібно поговорити з президентом про кількість футболістів, які зараз є. Не так легко відкрити дорогу молодим, коли в основній команді 25 людей. Подивимося, ми стараємося. Коли в іграх Ліги чемпіонів на поле виходять 7-8 українців, напевно, це якийсь показник.

- Чи можете ви виокремити трьох найперспективніших молодих футболістів України?

- Це ті футболісти, які в мене є в молодіжному складі, їх достатньо, ті, хто вдало грає в Юнацькій лізі УЄФА. Я вважаю, талановитих гравців в Україні дуже багато. Їм потрібно допомагати, ми це намагаємося робити в київському «Динамо». Я дуже багато розмовляю з хлопцями, вони бачать поліпшення в роботі, й їм самим подобається. Будемо продовжувати в тому ж дусі.

- Чи плануєте ви награвати молодь, наприклад, Калитвинцева, Мякушка, Циганкова? Які їхні перспективи в команді?

- Порахуйте, скільки українців у нас грає у складі. У всіх наших молодих хлопців є хороший шанс, тому що ми стежимо за ними, ходимо на матчі, залучаємо їх до своїх тренувань. Але у «Динамо» стоїть одне завдання - перемагати в кожному матчі в усіх турнірах, тому не так просто залучати до складу молодих футболістів. Якщо в минулому сезоні у нас була серія травм, і з'явилася можливість залучати багато молодих гравців, які нічого не зіпсували та допомогли команді, то зараз такої можливості поки немає. Є конкуренція, через яку до заявки часто вже не потрапляє 5 футболістів основного складу. Сподіваюся, наступного року ситуація буде кращою, обов'язково будемо підключати молодь, ми цього хочемо. Є конкуренція. Ми не можемо просто взяти та ставити молодого футболіста до складу, якщо він її програє. Ми всім даємо шанс, адже в команді проходить серйозна ротація.

- Чи вважаєте ви санкції УЄФА справедливими стосовно до «Динамо»?

- Ми спочатку щось робимо, а потім шкодуємо себе, говоримо, що з нами несправедливо вчинили, що покарання дуже жорстке. Хоча в прямому ефірі люди можуть зробити або крикнути на всю країну таке... Напевно, кожен має сам подумати, що він може зробити, чи все він зробив, щоб матч міг відбутися. Багато інцидентів можна не допустити, або запобігти, або ліквідувати в зародку. А УЄФА вчинило з нами так, як ми заслуговуємо. Сподіваюся, цей випадок стане уроком для всіх нас, і надалі в УЄФА не буде приводів нас карати.

- Що потрібно зробити, щоб на стадіоні було менше провокацій, проблем із глядачами та щоб «Динамо» більше не грало без глядачів через дискваліфікації?

- Можу запропонувати, щоб ті люди, які сидять поруч, не залишалися байдужими, а допомагали та були один за одного - так само, як і ми на полі. Якщо вболівальники бачать, що є якісь провокації, нехай встають та всі разом заступаються один за одного. Тоді нічого подібного не буде. Я бачив цей момент на матчі з «Челсі». Всі люди, які були навколо, дивилися на це та побоювалися вплутатися, а кілька людей били інших. Так само у нас скрізь у країні. Ми всі обабіч цього, нас це не сильно цікавить: я осторонь, мене це не стосується, нічого страшного, я футбол дивлюся. А тепер довелося грати за зачиненими трибунами. Напевно, багато хто хотів прийти на цей матч. Сподіваюся, кожен із нас отримає з цього якийсь урок - не лише ми з вами. Але й керівники приймуть якісь рішення. Я сказав свою думку.

- Ви публічна особистість, який курйозний момент, пов'язаний із уболівальниками, можете пригадати?

- Курйозні моменти не пам'ятаю. Але, погравши в Європі, можу сказати, що там до вболівальників ставляться краще, ніж в Україні. У нас багато футболістів вважають себе дуже великими зірками, іноді можуть проігнорувати своїх шанувальників. В Європі такого немає. Навіть якщо стоятиме один уболівальник, по дорозі на базу всі зупиняться та дадуть автограф. Кожен уболівальник важливий. Ми всі граємо для них, а не для себе. Так, ми отримуємо задоволення від футболу, але яке може бути задоволення, коли виходиш на порожній стадіон. А для того, щоб туди прийшли 1-2 людини, ми маємо їх поважати. Упевнений, із часом ми до цього прийдемо. Зараз я бачу, що хлопці самі йдуть дякувати трибунам, а їдучи зі стадіону, дають автографи - я навіть їм нічого не кажу. Це важливо, але, в першу чергу, все йде від виховання, культури самих гравців, тренерів, усіх інших. Сподіваюся, незабаром ми прийдемо до розуміння того, що й футболісти, й уболівальники роблять одну справу.

- Незабаром зимове трансферне вікно. Чи є вже намітки, кого купувати?

- Я вже казав про це. Зараз відпустка, сподіваюся, всі футболісти добре відпочинуть. Також відпочине й президент - помітно, що він сам віддав усі сили впродовж сезону та останній перемозі, він дуже хвилювався. Мине небагато часу - й ви все дізнаєтеся.

* фото В.Раснер

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер