Олександр Шовковський: «Якщо говорити про фінали, згадую 2005 рік»

Олександр Шовковський: «Якщо говорити про фінали, згадую 2005 рік»

Із 10 фіналів Кубка України, у яких «Динамо» брало участь, Олександр Шовковський виходив на поле в семи. Цікаво було б дізнатись думку досвідченого стража воріт про цьогорічну зустріч із «Шахтарем».

- Олександре, який фінал запам’ятався більше всіх? Який був найважчим?

- Час стирає фарби, притуплює гостроту відчуттів. Якщо говорити про фінали, у пам’яті виринає 2005 рік. Тоді ми виграли в «Шахтаря» 1:0, а я в першому таймі парирував удар із пенальті від Левандовські.

- Чи пам’ятаєте відчуття в дебютному фіналі – в 1996 році проти вінницької «Ниви»?

- Практично нічого не можу пригадати. Хіба лише те, що ми тоді перемогли. Занадто багато часу минуло з тих пір. Із власного досвіду можу сказати, що в пам’яті залишаються або лише найяскравіші, або ж останні матчі.

- Чи служить для вас додатковим подразником той факт, що суперником знову є «Шахтар» - головний суперник на національній арені?

- Для мене в фіналі принципового значення суперник не має. Якщо в нього пробився «Шахтар», значить, гратимемо з «Шахтарем». Ніколи не дивлюсь на попередні ігри, намагаюсь не згадувати старі рахунки.

- Той факт, що «Динамо» вже два роки не програє «Шахтарю», дає команді психологічну перевагу?

- Я не журналіст і не відслідковую статистику. Кожну гру потрібно розглядати окремо. Значить, у конкретний день, у конкретний час наша команда була сильнішою за суперника. Не більше того.

- Ви напевно знаєте сильні і слабкі сторони атакуючих гравців «Шахтаря». Кого вважаєте найбільш небезпечним?

- Усіх 11 гравців, які того вечора вийдуть на поле. На слідкую за гравцями суперника, говорити можу лише про себе. Це нерозумно, перед виходом на поле побоюватись того чи іншого гравця.

- За попередніх тренерів у «Динамо» практикувалось відпрацювання пенальті перед фіналами?

- Таких випадків пригадати не можу.

- Те, що гра відбудеться не в Києві, як зазвичай, а в Харкові, - мінус для «Динамо»?

- Ми приймаємо ситуацію з переносом фіналу, адже нічого змінити не можемо. Особисто я вважаю, що матчі такого рангу повинні проводитись у столиці, на центральній арені країни. Хтось може подумати, що я говорю як корінний киянин і зацікавлена в цьому особа. Це його право. Моя ж думка залишається незмінною. Взагалі, завдання футболістів – виходити на поле і показувати свій рівень готовності. Усім решта нехай займаються відповідальні за це люди.

Усі фінали Олександра Шовковського:

1995/1996
«Динамо» – «Нива» (Вінниця) – 2:0
«Динамо»: Шовковський
, Лужний, Беженар, Головко, Шматоваленко, Михайленко, Ребров (Шкапенко, 84), Максимов (Калитвинцев, 69), Косовский, Леоненко (Похлебаєв, 60), Шевченко
Голи: Ребров (29), Максимов (59) 

***

 1997/1998
«Динамо» – ЦСКА (Київ) – 2:1
«Динамо»: Шовковський
, Кірюхин, Герасименко (Калитвинцев, 63), Головко, Ващук, Гусін (Михайленко, 66), Каладзе, Кардаш (Радченко, 89), Косовський, Шевченко, Ребров
Голи: Шевченко (1, 33) – Новохацький (65)

***

 1998/1999
«Динамо» – «Карпати» (Львів) – 3:0
«Динамо»: Шовковський
, Лужний, Хацкевич (Кормильцев, 81), Головко, Ващук, Дмитрулін, Герасименко, Белькевич, Гусін, Шевченко, Ребров (Серебренніков, 79)
Голи: Шевченко (18, 68), Белькевич (19)

***

 2001/2002
«Шахтар» (Донецьк) – «Динамо» – 3:2
«Динамо»: Шовковський
, Несмачний, Ващук, Федоров, Боднар, Гусін, Гавранчич, Пєєв (Чернат, 77), Белькевич, Гіоане (Ідахор, 91), Шацьких (Мелащенко, 107)
Голи: Попов (11), Ателькін (82), Воробей (99) - Белькевич (32), Шацьких (51)

***

 2004/2005
«Динамо» – «Шахтар» – 1:0
«Динамо»: Шовковський
, Несмачний, Родольфо, Гавранчич (Федоров, 46), Родріго, Юссуф, Гусєв, Чернат (Леко, 54), Діого Рінкон, Шацьких (Белькевич, 72), Верпаковскіс
Гол: Діого Рінкон (11, пен.)

***

 2005/2006
«Динамо» – «Металург» (Запоріжжя) – 1:0
«Динамо»: Шовковський
, Гусєв, Федоров, Ващук, Несмачний, Гавранчич, Ребров, Белькевич (Родольфо, 83), Діого Рінкон (Мілевський, 86), Клебер, Шацьких (Ротань, 90)
Гол: Клебер (48)

***

 2006/2007
«Динамо» – «Шахтар» – 2:1
«Динамо»: Шовковський
, Гусєв, Ващук, Родріго, Несмачний, Михалик, Гіоане, Корреа (Мандзюк, 74), Нінкович, Діого Рінкон (Белькевич, 69), Клебер (Шацьких, 84)
Голи: Клебер (60), Гусєв (81) - Елано (89)

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер