Починаючи з 1927: чемпіон України — чемпіон Туреччини — 6:0

Починаючи з 1927: чемпіон України — чемпіон Туреччини — 6:0

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — розповідь про розгром турецького чемпіона від киян.

Так грюкнути дверима, щоб штукатурка осипалася — це споконвічний рецепт завершення групового етапу для команд, які його провалили. В заключному турі Ліги чемпіонів 2016/17 «Динамо» (Київ) уже не мало шансів на вихід у плей-офф, але зробило все, щоб інтрига в Групі «В» дожила до останнього. Ураганною перемогою 6:0 кияни закрили засув ЛЧ перед «Бешикташем», перегравши турецького чемпіона в подвійній більшості.

Відставка СаШо, прем’єра Циганкова

Були часи, коли український чемпіон отримував пряму путівку в груповий етап Ліги чемпіонів. Ось і «Динамо» почало виступ у євросезоні 2016/17 уже з вересня — відразу ж матчем проти віце-чемпіонів Італії. На 26-й хвилині стався «великий почин» у вигляді голу Гармаша «Наполі», проте ще до перерви Арек Мілік двома чудернацькими м’ячами приніс перемогу італійцям. Це був чи не останній великий матч Шовковського — на місце 41-річного голкіпера почали активно вводити Рудька, проте лише пізніше, коли заявив про себе Бущан, пост №1 перестав бути проблемним.

У другому турі в Стамбулі відкрив рахунок уже Куарежма, але на гол колишньої зірки «Барси» та збірної Португалії відповів юніор Циганков — 1:1 у підсумку. Далі динамівці поступилися в двоматчевій спайці «Бенфіці» (0:2, 0:1) і відстояли героїчну, як за таких обставин, нулівку в Неаполі. Напередодні заключного туру кияни достроково гарантували собі останнє місце, тоді як «Бешикташ» до останнього сподівався пробитися в 1/8 фіналу. Його конкурент - «Бенфіка» - програла вдома неаполітанцям, і успіх у Києві гарантував туркам вихід у плей-офф. Але...

----------------------------

Цікаво!

Від 1987 року й до зими 2016-го «Динамо» та «Бешикташ» зіграли між собою 9 матчів: 5 перемог киян, по дві нічиї та виграші стамбульців (голи — 17:5).

----------------------------

Своєрідною репетицією матчів перших клубних команд стала гра «Динамо» — «Бешикташ» у Юнацькій лізі УЄФА. Два голи Леднєва та один Булеци принесли киянам перемогу — 3:1, і вони з першого місця кваліфікувалися в 1/8 фіналу. А от основні склади підходили до протистояння в ослаблених складах. У господарів через травми не могли зіграти Данило Сільва та Федорчук, у гостей – Родолфо, Таліска та Джанер Еркін.

Yar – як ти кажеш, тебе? – molenko

Зі Стамбула в Київ прибула досить велика група вболівальників. Розраховували, звичайно, відсвяткувати вихід із групи «Бешикташу». А в підсумку ще під час гри зрозуміли, куди потрапили — і від безсилої люті направили на сусідні трибуни та ложу преси град запальничок, монет і всякого іншого непотребу. А от у сітку воріт їхньої команди налетіло пів дюжини м’ячів. На 25-річчя Збройних Сил України кращого подарунку й не вигадаєш!

Уже в дебюті Бесєдін з близької відстані замкнув флангову передачу Ярмоленка — 1:0. Це був дебютний гол Артема в єврокубках. «Бешикташ», якого манила можливість вперше пробитися в плей-офф Ліги чемпіонів, кинувся вперед — і поки турки безрезультатно шукали шляхи до воріт Рудька, динамівці провели атаку з потрійною користю. Бек, завалившись у боротьбі корпус у корпус на ноги Дерлісу, завалив Гонсалеса в своєму карному майданчику. Як наслідок, вилучення вже після першої третини гри, призначення пенальті та гол від Ярмоленка — 2:0.

Ще до перерви кияни довели рахунок до розгромного. Спершу воротар гостей подарував м’яча Буяльському, і той невимушено перекинув його — 3:0, а перед самою перервою Гонсалес пробив повз Фабрі з маленьким рикошетом від суперника, замикаючи передачу Ярмоленка — це вже 4:0.

Жодні заміни не допомагали «Бешикташу», а тут ще й Абубакар залишив стамбульців удев’ятьох, на рівному місці за надмір емоцій отримавши другу жовту картку. Не пройшло й п’яти хвилин, як Сидорчук реалізував подвійну більшість, швидше за всіх зорієнтувавшись після передачі Буяльського — 5:0. Крапку в матчі, ледве вийшовши на заміну, поставив Жуніор Мораес. Першим же дотиком, ледве з’явившись на полі, він зіграв на добиванні після удару Ярмоленка — 6:0.

І, треба сказати, «Динамо» могло забивати значно, значно більше. Чого вартий розкішний штрафний Рибалки, який відчув на собі каркас чужих воріт, або супер-шанси в Буяльського та Ярмоленка! До слова, організатори змагань — УЄФА зі своїми спонсорами та партнерами — просто не мали вибору, кого називати Гравцем матчу. Андрій Ярмоленко забив сам, віддав дві гольові передачі та був причетний і до заключного взяття воріт. Якщо хтось ще не знав це прізвище, мав нагоду вивчити по складах.

----------------------------

Цікаво!

І кілька штрихів наостанок. «Динамо» встановило новий рекорд — 6:0 над «Бешикташем» стали найбільшою розгромною перемогою киян у Лізі чемпіонів (від 4:0 над «Барсою» в 1997-му та над «Андерлехтом» у 2000-му). Вдруге після перемоги «Баварії» над «Ромою» (пам’ятні 7:1) у складі однієї з команд Ліги чемпіонів голами відзначалося шість різних футболістів. Вперше динамівці назабивали чотири м’ячі за перший тайм. До того ж, підопічні Реброва завершили груповий турнір з найменшою кількістю м’ячів у свої ворота й позитивною різницею забитих і пропущених.

----------------------------

Протокол

"Динамо" (Київ) – "Бешикташ" (Стамбул, Туреччина) – 6:0 (4:0)

Голи: 1:0 Бесєдін (9), 2:0 Ярмоленко (30, з пенальті), 3:0 Буяльський (32), 4:0 Гонсалес (45+3), 5:0 Сидорчук (60), 6:0 Мораес (77).

"Динамо": Рудько, Віда, Бурда, Хачеріді, Антунеш, Сидорчук (Корзун, 66), Рибалка, Ярмоленко, Гонсалес (Циганков, 69), Буяльський, Бесєдін (Мораес, 76). Головний тренер: Сергій Ребров.

"Бешикташ": Фабрі, Бек, Марсело, Тошич, Адріано, Хатчінсон, Арслан (Тосун, 46), Куарежма (Фрей, 70), Езьякуп, Шахан (Генюл, 46), Абубакар. Головний тренер: Шенол Гюнеш.

Попередження: Бурда (43) — Езьякуп (20), Абубакар (30), Адріано (49).

Вилучення: Бек (29, фол останньої надії), Абубакар (56, повторне попередження).

6 грудня 2016 року. 21:45. Київ. НСК "Олімпійський". 14 036 глядачів. -2°C

Суддя: Крейг Томсон (Шотландія).

----------------------------

Після шести голів у Києві відстояли чемпіонство

Хоча перша клубна команда «Динамо» (Київ) після цього завершила свої виступи в єврокубках сезону 2016/17, наш юнацький склад гідно представив український футбол у юнацькій Лізі УЄФА. Вигравши нашу групу з 6-очковою перевагою над найближчим переслідувачем — «Бенфікою», динамівці під орудою Юрія Мороза пробилися в плей-офф, де програли лише зоряному «Аяксу», де під керівництвом Арона Вінтера грали Маттейс де Лігт, Джастін Клюйверт і кілька інших топових нідерландських гравців майбутнього. Наше юнацьке «Динамо» видало з того сезону Миколенка, Шапаренка, Попова...

У сезоні 2016/17 «Бешикташ» відстояв звання чемпіона Туреччини (це був його 15-й титул), тоді як «Динамо» після двох років успіхів поступилося в боротьбі за золоті медалі «гірникам». Ліга Європи тепло прийняла турецький клуб після вильоту з групового етапу Ліги чемпіонів: «Бешикташ» почергово вибив ізраїльський «Хапоель» (Беер-Шева) та грецький «Олімпіакос» (Пірей), лише в чвертьфіналі програвши по пенальті французькому «Олімпіку» (Ліон).

Схоже на те, що «Динамо» для «біло-чорних» стало тепер принциповим суперником — адже більшість протистоянь із «Бешикташем» кияни виграли, до того ж, переконливо та розгромно. Далі, безперечно, буде — і в цій конкретній парі, і в єврокубкових турнірах загалом.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер