Починаючи з 1927: побили «Евертон» і рекорд Ліги Європи

Починаючи з 1927: побили «Евертон» і рекорд Ліги Європи

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — розповідь про одну з найбільш яскравих перемог киян у Лізі Європи.

Розповідь про яскравий матч із англійським «Евертоном», у якому було сім голів, кілька влучень у каркас воріт і історичний рекорд Ліги Європи УЄФА.

Вперше з 1961-го

Четверте місце в УПЛ 2013/14 стало історичним антирекордом для «Динамо». За нього довелося розплачуватися вже Сергію Реброву, який очолив команду в розпал провального сезону. Кияни стартували в Лізі Європи, досить просто кваліфікувавшись із Групи J із португальським «Ріу-Аве», румунським «Стяуа» та данським «Ольборгом». Лише 0:3 в Скандинавії затьмарили дещо спокійно пройдений груповий етап.

Пройшовши французький «Генгам», в 1/8 фіналу Ліги Європи на киян чекало перше справжнє випробування — п’ята команда Англії, «Евертон». Під керівництвом Роберто Мартінеса виступало різнобарв’я зірок на чолі з Ромелу Лукаку.

----------------------------

Цікаво!

Свій перший матч проти динамівців Києва «Евертон» провів восени 1961-го. 2:0 — перемогли тоді англійці нового чемпіона СРСР, який проводив турне по Великобританії.

----------------------------

В попередньому сезоні АПЛ «Евертон» фінішував на п’ятому місці, а в Групі Н Ліги Європи досить спокійно справився з французьким «Ліллем», російським ФК «Краснодар» і обійшов на одне очко німецький ФК «Вольфсбург». Втім, у внутрішніх змаганнях підопічним Мартінеса велося значно гірше. Напередодні першого матчу з динамівцями вони поступилися «Арсеналу» та «Сток Сіті», опустившись на 14-те місце в АПЛ.

Додаткова мотивація зіграла свою роль у першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи: хоча кияни зусиллями Гусєва повели в рахунку на «Гудісон Парк» уже на 14-й хвилині, ще до перерви Нейсміт забив з передачі Лукаку, а на 82-й хвилині Ромелу реалізував пенальті за гру рукою Сільви. 2:1 — з мінімальною перевагою «Евертон» вирушав в Україну, щоб довершити справу й пройти далі.

Рекорд, який зробили динамівські вболівальники

Про матч «Динамо» — «Евертон» заговорили ще до його початку. Справжній вболівальницький струмінь направлявся до «Олімпійського» ще за кілька годин до стартового свистка, і в підсумку було оголошено, що на трибунах присутні 67 553 глядачі! І це при тому, що один із найбільш відданих секторів було закрито через бан від УЄФА! Таким чином, «Динамо» на НСК «Олімпійський» побило рекорд відвідуваності Ліги Європи, який тримався три роки (прийшло на 225 глядачів більше, ніж на «Олд Траффорд» на матч «Манчестер Юнайтед» 1:2 «Аякс» в лютому 2012-го). Рекорд протримається рік - «МЮ» на матчі 1/16 фіналу ЛЄ з «Ліверпулем» (1:1) поб’є його на 8 тисяч, а в 2017-му «Тоттенхем» на матчі з «Гентом» (2:2) збере навіть більше 80 тисяч вболівальників.

Як при заповненому майже вщерть НСК «Олімпійський» було підвести довіру глядачів? «Динамо», розпочавши без травмованого хорвата Віди — ключового гравця захисту, оборонялося обережно. У дебюті гри Ховард нудьгував, тоді як Шовковському довелося рано вступати в гру й виручати. Аж поки Ярмоленко, отримавши пас від Сільви, не вирішив перевірити американського збірника в воротах. Андрій змістився з правого флангу трішки в центр і на виконання пробив з лівої ноги так, що Тім навіть не поворухнувся — 1:0. Ось і обнулилася номінальна перевага «Евертона» після першого матчу.

Втім, все тільки починалося. Майже відразу ж Барклі поцілив у стійку, а ще хвилин через п’ять Лукаку зрівняв рахунок. Коли Хачеріді прийняв на себе удар ганця Атсу, першим на підбиранні був Big Rom і сильним ударом з лівої розстріляв дев’ятку — 1:1. У цей момент вирішувалося все в протистоянні, на деякий час — зовсім нетривалий момент — навіть замовкли трибуни. Проте вже невдовзі Рибалка зіграв на перехопленні й запустив у прорив Ярмоленка, той асистував Теодорчику, а Лукаш впритул розстріляв ворота — 2:1.

А через дві хвилини паніка в редутах ліверпульців виникла після пересічної подачі Сільви. Найшвидше зорієнтувався Мігел Велозу, з підбирання в дотик забивши після невеликого рикошету від Коулмена — 3:1, стало ясно, що екстра-таймів у цьому матчі вже не буде. До слова, Велозу забив 500-й єврокубковий гол «Динамо» (без урахування голу Косовського «Панатінаїкосу» в анульованому матчі 1995-го).

Після перерви «Динамо» не збавляло обертів — перевага в володінні м’ячем у киян фінішувала на позначці в +10%, а в окремих ігрових відрізках бувала ще більшою. І ось Сидорчук, розігравшись із Ярмоленком, прострілив, а Олег Гусєв з набігу спершу поцілив у захисника Коулмена, а з добивання розстріляв ворота — 4:1.

А коли через 20 хвилин, після пасу Рибалки, Віторіну Антунеш неймовірним ударом метрів із 30-ти розніс «дев’ятку», це було все — 5:1! Все, що встиг Евертон, це відіграти ще один гол (Джаг'єлка вдало підключився на кутовий від Бейнса — 5:2), втім, яскрава перемога «Динамо» вже стала фактом, який здійснився.

Цей матч довів спадкоємність поколінь і незмінність ігрового стилю, клубної філософії. На доказ — кілька фактів від газети «Команда»: авторами результативних дій при п’яти взяттях воріт «Евертона» стали вісім різних футболістів «Динамо», в відборі м’яча брали участь усі (!) київські футболісти, які виходили на поле, господарі провели на 100 ТТД більше за англійців, виграли 55% єдиноборств, здійснили вдвічі більше гострих передач, установили рекорд за кількістю бігової роботи (більше 123 км).

До речі, після вильоту «Евертона» вперше з сезону 1992/93 у чвертьфіналах єврокубків не стало жодного англійського представника...

----------------------------

Протокол

"Динамо" (Київ) – "Евертон" (Ліверпуль, Англія) – 5:2 (3:1)

Голи: 1:0 Ярмоленко (21), 1:1 Лукаку (29), 2:1 Теодорчик (35), 3:1 Велозу (37), 4:1 Гусєв (56), 5:1 Антунеш (76), 5:2 Джаг'єлка (82).

"Динамо": Шовковський, Данило Сільва, Хачеріді, Драгович, Антунеш, Сидорчук (Буяльський, 64), Рибалка, Велозу, Ярмоленко, Гусєв (Калитвинцев, 90), Теодорчик (Кравець, 75). Головний тренер: Сергій Ребров.

"Евертон": Ховард, Коулмен, Алькарас, Джаг'єлка, Бейнс, Маккарті (Бешич, 77), Баррі, Нейсміт (Коне, 65), Барклі, Атсу (Осман, 65), Лукаку. Головний тренер: Роберто Мартінес.

Попередження: Рибалка (83), Драгович (85), Антунеш (90+1) — Лукаку (83), Бешич (90+4).

19 березня 2015 року. 20:00. Київ. НСК "Олімпійський". 67 553 глядачів. +3°C

Суддя: Деніз Айтекін (Німеччина).

----------------------------

Тоді ще без Миколенка

Пройшовши «Евертон», динамівці натрапили на «Фіорентину». Під керівництвом Вінченцо Монтелли грала досить бойовита команда з ветеранами рівня Борхи, Хоакіна та Гомеса, а також вихідними зірками — як Мохаммед Салах. Після голу Ленса динамівці навіть вели вдома, проте на другій компенсованій хвилині другого тайму «джокер» Хума врятував італійців. Вдома, в місті-побратимі Києва — Флоренції, господарі виграли завдяки влучним ударам Гомеса та Варгаса. Четверта команда Серії «А» в матчах з киянами винятково здорово використовувала заключні хвилини, проте в півфіналі без шансів поступилася «Севільї».

----------------------------

Цікаво!

Після вильоту «Динамо» в Лізі Європи 2014/15 залишився єдиний представник України - «Дніпро». І якраз дніпряни встановили найкраще для вітчизняного футболу досягнення, власне, в історії новітньої Ліги Європи, діставшись до фіналу турніру (2:4 від «Севільї» в одному з найкращих фіналів єврокубків за ціле десятиліття).

----------------------------

Кажуть, Роберто Мартінес постійно стежив за Андрієм Ярмоленком і після такого супер-матчу вимагав його придбання в «Евертон». Але сам іспанець швидше очолив бельгійську збірну, ніж Ярмола опинився на «Гудісон Парк». Та й то — транзитом через дортмундську «Борусію», вже як гравець «Вест Хем Юнайтед». Зате пізніше, у сезоні 2021/22, «Евертон» придбає іншого динамівця Києва — Віталія Миколенка, і тепер уже Френк Лемпард буде робити заслужені компліменти українському збірнику.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер