Суперник «Динамо» – «Анжі» (Махачкала)

Суперник «Динамо» – «Анжі» (Махачкала)

Скажімо відверто: багато мільйонів, які, здавалося б, бездумно вливаються в клуб – не більше ніж ще один приклад «чисто шейховсько-нафтогазової команди» на кшталт «Манчестер Сіті» або ПСЖ, лише не європейського, а російського масштабу.

Тактика: Гус Хіддинк не відзначається оригінальною побудовою порівняно з іншими сучасними тренерами. Він прихильник 4-2-3-1, навіть якщо який-небудь ключовий гравець не може зіграти. Приклад придбаного влітку 2012 року, який «облагородив» опорну зону, але незабаром надовго вибув через травму Лассана Діарра ніяк не змінив тактичні принципи голландця. А ще Гус висунув уперед вздовж лівого флангу Юрія Жиркова, і той заграв набагато яскравіше, ніж в останні сезони. Мозковий центр та лідер «Анжі», безсумнівно, Самуель Ето'О. Але капітан не забув, як самому забивати. Однак він хоче перебувати за спиною придбаного в «Кубані» головного бомбардира Ласіни Траоре. Втім, ще один форвард – Федір Смолов – хоч не так часто виходить у стартовому складі, як довгоногий африканець, теж не загубився. Недарма його до збірної Росії постійно залучає Фабіо Капелло. Втім, як і швидкісного енергійного хава Олега Шатова. Дуже перспективний захисник Арсеній Логашов.

Ліга Європи-2012-13:
«Анжі» більш ніж пристойно провів кваліфікаційні матчі: розпочавши свій шлях із другого раунду, він здолав будапештський «Гонвед» 1:0 та 4:0, у третьому раунді двічі з однаковим рахунком по 2:0 були переможені земляки Хіддинка з «Вітесса». У плей-офф знову довелося грати з голландцями, нашими добрими знайомими з АЗ. Вдома – 1:0, у гостях – 5:0. Разом 6 зустрічей, 6 перемог, загальна різниця м'ячів 15:0.

Далі, у своїй групі А «Анжі» була командою з найменшою історичною славою. Результат виявився парадоксальним, беззаперечним аутсайдером виявився італійський «Удинезе», набравши 4 очки, а три інших суперника: «Ліверпуль», швейцарський «Янг Бойз» та «Анжі» прийшли «пліч-о-пліч» із 10-ма очками, з абсолютно однаковою кількістю перемог, нічиїх та поразок: 3-1-2. Друге місце дагестанської команді та путівка на весняну стадію дісталася завдяки забитому в Берні «гостьовому» голу у ворота «Янг Бойз» (вдома перемога 2:0, у гостях поразка 1:3) та трохи кращій різниці м'ячів (+2 проти +1). Взагалі, якщо команда Хіддинка грала вдома без втрати очок – 3 перемоги, то в гостях вона виступила гірше – без перемог, за однією нічиєї та двох поразках. Завдання тренера підсилити гру на виїзді.

Чемпіонат Росії:
Багаті «нафтогазові» клуби, яким по кишені запросити до своєї стайні найдорожчих футболістів та тренерів, уболівальники суперників зазвичай побоюються, але не люблять. «Зеніт», який має давню історію, потрапив у Росії до цієї компанію якраз із подібних причин. Але дивна річ, до «Анжі», який не має ані серйозної історії, ані традицій, в інших містах ставляться з симпатією. Звичайно, сьогоднішня «дика дивізія» як на дріжджах виросла на грошах одного з найбагатших людей країни Сулеймана Керимова, але заслуга у здобутті позитивного ставлення до команди належить, перш за все, тренеру та самим футболістам. Так, Ето'О – один із найбільш високооплачуваних спортсменів у світі, та й хороми в Москві (а ви подумали – у Махачкалі?) йому надали царські. Але зверніть увагу, і своєю грою, і ставленням до партнерів, суперників та вболівальників він підіймає авторитет не лише новоспеченого клубу, але й футболу загалом. Принаймні, в масштабах Дагестану та Росії загалом. Лише дві поразки в 19-ти турах – від ЦСКА в Хімках та «Рубіна» в Казані – при 12-ти перемогах говорить лише про найсерйозніші наміри. Звичайно, були й прикрі втрати очок, приміром, дві нічиї з «Ростовом». Але такі ж дві нічиї із «Зенітом» – позитив для махачкалинців. Вони досить рівно подолали весь осінньо-зимовий період, найгучніший провал – 7-е місце на старті першості, та й той лише на один тур.

Трансфери-2013: Наші давні знайомі Андрій Єщенко та Вілліан уже оформили контракти з «Анжі», а центральний захисник Кристофер Самба змінив дагестанський клуб на лондонський «Куїнз Парк Рейнджерс». До команди ще «сватаються» кілька футболістів із гучними іменами, але навряд чи варто коментувати чутки.

Суперник «Анжі» в 1/16 фіналу Ліги Європи – «Ганновер». Думається, незважаючи на нинішню різницю в рейтингу УЄФА: «Анжі» на 117-му місці, «Ганновер» на 56-му, більше шансів пройти далі у дагестанської команди. Причини все ті ж: тренер, гравці та клімат у колективі.

Семен Случевський

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер