»Сток Сіті»: в Європі – вперше за 36 років

»Сток Сіті»: в Європі – вперше за 36 років

Першим суперником «Динамо» у груповому турнірі Ліги Європи УЄФА стане представник англійської Прем’єр-ліги – «Сток Сіті».

Клуб було засновано в далекому 1863 року, але у вищому дивізіоні Англії виступає нещодавно – із сезону 2008/2009 рр. За підсумками минулого сезону команда Тоні Пьюліса посіла в чемпіонаті 13-те місце, а путівку до Ліги Європи виборола, вийшовши до фіналу національного Кубка. У матчі, який проходив на стадіоні «Уемблі», «гончари» (прізвисько «Сток Сіті») мінімально поступилися «Манчестер Сіті» (0:1).

Цей успіх є найбільшим у новітній історії клубу, який ніколи не відзначався особливими досягненнями. У колекції «Сток Сіті», якщо не враховувати усіляких другорядних кубків, лише один трофей – Кубок Ліги, який було виграно в сезоні 1971/1972 рр. Тоді «гончарі» з легендарним Гордоном Бенксом у воротах переграли грізний «Челсі» з рахунком 2:1.

Нинішній виступ у єврокубках є для «Сток Сіті» першим за 36 років! Двічі, в сезонах 1972/1973 та 1974/1975 рр., команда зупинялася вже в першому раунді Кубка УЄФА, поступаючись дорогою німецькому «Кайзерслаутерну» та голландському «Аяксу» відповідно. Якщо говорити про сезон нинішній, який уже став для клубу найуспішнішим у єврокубках за майже 150-річну історію, то на шляху до групового турніру Ліги Європи «гончарі» по черзі залишили за бортом змагань «Хайдук» зі Спліту (перемоги 1:0 удома та на виїзді) та швейцарський «Тюн» (4:1 удома та 1:0 на виїзді).

Основу команди складають досвідчені футболісти, гравці національних збірних своїх країн. Воротарі – боснієць Бегович та досвідчений данець Соренсен; захисники – німець Хут, який чотири роки грав за «Челсі», валлієць Коллінз, Вудгейт, який подавав великі надії, але через травми не виправдав їх; півзахисники – Пеннант, талановитий футболіст, але з важкою вдачею, ірландець Уїлан, а також Ділеп, у якого практично кожне вкидання м’яча з ауту є потенційно голевою передачею; нападники – футболісти з екзотичних країн, ветеран команди Фуллер (Ямайка, грає за «Сток Сіті» з 2006 року) та Джонс (Тринідад і Тобаго).

Зі старту чемпіонату Англії «Сток Сіті» провів уже три матчі, в яких поки що не програвав. У першому турі команда Тоні Пьюліса вдома зіграла внічию з «Челсі» (0:0), потім на виїзді розійшлася миром із «Норвичем» (1:1), а в останньому матчі на виїзді на останній хвилині вирвала перемогу у «Вест Бромвича» (1:0). Щоправда, в епізоді із забитим м’ячем футболіст «Сток Сіті» Шоттон явно порушив правила, зігравши проти воротаря небезпечно високо піднятою ногою. Відео забитого м’яча ви можете подивитися тут.

Цей поєдинок «Сток Сіті» провів у наступному складі: Бегович, Хут, Шоукросс, Вудгейт, Уїлсон (Уїлкінсон, 37), Пеннант (Шоттон, 75), Уїлан, Уайтхед, Етерингтон (П’ю, 67), Джонс, Уолтерс.

До матчу з «Динамо», який відбудеться 15 вересня в Києві, «Сток Сіті» проведе один поєдинок – у рамках 4-го туру чемпіонату Англії (10 вересня) «гончарі» на домашньому «Британніа Стедіум» зіграють із «Ліверпулем».

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер