«Стяуа» - «Динамо» (Київ): поле майбутньої битви

«Стяуа» - «Динамо» (Київ): поле майбутньої битви

«Динамо» зіграє в Бухаресті з місцевим клубом «Стяуа». Матч відбудеться на Національному стадіоні, який має назву «Арена Націонале».

Ця арена побудована зовсім нещодавно. Розпочалось будівництво у 2008 році, а завершилось у 2011-му. Загальна вартість спорудження – 234 мільйони євро. Стадіон є муніципальною власністю міста. 6 вересня 2011 року відбулося офіційне відкриття стадіону матчем кваліфікації на Євро-2012 Румунія – Франція, який відвідали 49,137 глядачів. Загалом же арена вміщує 55,600 глядачів.

Варто відзначити, що будувалася нова Арена не на порожньому місці. Для її зведення був знесений старий стадіон, який також мав статус головного у країні і також спершу називався «Національний», а потім отримав ім’я відомої румунської легкоатлетки, олімпійської чемпіонки Лії Маноліу.

Нова арена вже не має нічого спільного з легкою атлетикою, вона не обладнана біговими доріжками. Проте і суто футбольною її теж назвати неможна. Скоріше це багатофункціональна арена, на якій можна проводити концерти, шоу, навіть боксерські вечори. Зокрема концерт Red Hot Chili Peppers у 2012 році відвідали 47,000 глядачів, а концерт Depeche Mode у 2013-му зібрав аудиторію з 34,729 меломанів.

Все це можливе завдяки розсувному даху, який дозволяє проводити футбольні матчі або будь-які інші заходи за будь-якої погоди. Дах споруджується за принципом парасольки. Він зберігається у відеокубі, який підвішений над серединою поля стадіону, а при необхідності куб опускається нижче, а дах при цьому розкривається. Процес повного розкриття або закриття даху триває усього 15 хвилин. Подібна конструкція вперше була задіяна на «Коммерцбанк-Арені» у Франкфурті-на-Майні.

Табло на стадіоні виконане у вигляді відеокубу, на кшталт тих, які використовуються на спорткомплексах та аренах, де проводяться баскетбольні матчі чи боксерські поєдинки. Площа кожного з екранів цього кубу дорівнює 30-ти квадратним метрам.

Глядацькі місця забарвлені у кольори національного прапору Румунії – червоний жовтий та синій, адже стадіон є головною ареною країни та національної збірної. Трибуни стадіону розташовані у два яруси. Місця пластикові та дуже прості, проте на центральній трибуні є місця підвищеного комфорту, сидіння яких складаються.

На арені є 3,600 VIP-місць і 126 місць для роботи представників ЗМІ (можливе збільшення до 548), 360 кімнат відпочинку, 2100 паркувальних місць. В адміністративній частині арени є ресторани з видом як на вулицю, так і на поле.

Розміри самого поля досить стандартні - 105х68 м. Газон оснащений системою штучного підігріву. Само поле розташоване досить близько до трибун.

«Арена Націонале» розташована біля парку, у якому є кілька тренувальних полів, тенісні корти, льодовий каток, басейни, гімнастичний зал, легкоатлетичний стадіон та інші об'єкти спортивної інфраструктури.

29 січня 2009 року «Арена Націонале» була затверджена для проведення фіналу Ліги Європи сезону 2011/2012. Але до цього за вимогою УЄФА на стадіоні повинні були пройти дві великі події в присутності мінімум  40 і 10 тисяч глядачів відповідно. Першою був матч-відкриття, а для виконання другої умови арену в якості домашнього стадіону використав учасник Ліги Чемпіонів 2011/12 «Оцелул». Тут він провів всі свої три матчі групової стадії. На гру з «Бенфікою» прийшло 6,824 глядачів, на «Манчестер Юнайтед» – 28,047, на Базель – 5,787.

9 травня 2012 року «Арена Націонале» прийняла фінал Ліги Європи, у якому за присутності 52,347 глядачів зійшлися дві іспанські команди – мадридське «Атлетико» та «Атлетик» з Більбао. Мадридці здобули трофей, перемігши з рахунком 3:0.  Цей футбольний матч став першим фіналом європейського клубного турніру, що пройшов у Румунії.

Тепер його використовують для проведення домашніх єврокубкових матчів клуби з Бухаресту, зокрема «Стяуа».

Згідно з рейтингом стадіонів УЄФА «Арена Национале» відноситься до стадіонів четвертої, вищої категорії. Бухарест був затверджений УЄФА як одне з міст, які прийматимуть ЧЄ-2020. На Арені відбудуться три матчі групового турніру і одна гра 1/8 фіналу.

*фото stadiumguide.com, flickr.com, prosport.ro

Ігор Бондаренко

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер