Суперкубок України. «Шахтар» - «Динамо». Прев’ю

Суперкубок України. «Шахтар» - «Динамо». Прев’ю

У ньому зустрінуться чемпіон країни, київське «Динамо», та володар Кубка України, донецький «Шахтар».

Початок поєдинку – о 21.00.

Отже, представляємо суперників.

«Динамо» (Київ)

Виступ у чемпіонаті України 2015/2016: 1-е місце (23 перемоги, 1 нічия, 2 поразки, різниця м’ячів 54:11, 70 очок)

Найкращий бомбардир команди в чемпіонаті 2015/2016: Андрій Ярмоленко (13 м’ячів)

Найкращий асистент команди в чемпіонаті 2015/2016: Андрій Ярмоленко (11 гольових передач)

Найкращий гравець сезону за версією вболівальників (опитування проводилося на сторінках офіційних соцмереж клубу) – Андрій Ярмоленко

Виступ у Кубку України 2015/2016: чвертьфіналіст (3 перемоги, 1 нічия, 1 поразка, різниця м’ячів 14:2)

Участь гравців у матчах національних збірних

Семеро динамівців були викликані на перший підготовчий збір національної збірної України перед Євро-2016 – Євген Хачеріді, Олег Гусєв, Сергій Рибалка, Денис Гармаш, Сергій Сидорчук, Андрій Ярмоленко та Артем Кравець, який провів півсезону в оренді у «Штутгарті». Втім, до остаточної заявки на чемпіонат Європи потрапили лише п’ятеро динамівців, виключення склали Гусєв та Кравець.

Крім них, у Євро-2016 взяли участь Александар Драгович, який захищав кольори збірної Австрії, а також хорват Домагой Віда, для якого участь у Євро тривала найдовше серед усіх динамівців.

Також літня відпустка виявилася короткою для динамівського парагвайця Дерліса Гонсалеса, збірна якого взяла участь у Копа Америка 2016, припинивши участь у турнірі 12 червня.

Підготовка до нового сезону

Традиційно київське «Динамо» готувалося до нового сезону в австрійському Тіролі, вже не перший рік обираючи своєю резиденцією готель Interalpen та тренуючись неподалік. Цього року команда провела один передсезонний збір, який тривав рівно два тижні (27 червня – 10 липня).

Під час цього збору «Динамо» провело шість контрольних ігор, у яких здобуло п’ять перемог та одну нічию. У цих матчах Сергій Ребров задіяв 30 гравців, п’ятеро з яких – голкіпери.

Крім того, півтора тижні до австрійського збору (відпустка для команди завершилася 15 червня) та майже тиждень (до матчу за Суперкубок) після нього «Динамо» готувалося до сезону на своїй навчально-тренувальній базі у Чапаївці. Перед вильотом до Тіроля «біло-сині» провели ще два контрольних матчі. Певна річ, збірники розпочали підготовку до нового сезону трохи пізніше за інших.

Контрольні матчі у літнє міжсезоння: 

20.06.16. «Динамо» (Київ) – «Колос» (Ковалівка) – 3:0

25.06.16. «Динамо» (Київ) – «Олімпік» (Донецьк) – 1:0

30.06.16. «Динамо» (Київ) – «Вюрцбургер Кіккерс» (Німеччина) – 1:0

03.07.16. «Динамо» (Київ) – «Лудогорець» (Болгарія) – 2:1

04.07.16. «Динамо» (Київ) – «Динамо» (Тбілісі, Грузія) – 2:0

07.07.16. «Динамо» (Київ) – «Ботошані» (Румунія) – 1:1

08.07.16. «Динамо» (Київ) – РНК «Спліт» (Хорватія) - 8:2

10.07.16. «Динамо» (Київ) – ЦСКА (Софія, Болгарія) – 3:0

Зміни у тренерському штабі

По завершенні сезону тренерський штаб «Динамо» залишив асистент Сергія Реброва, іспанець Рауль Гонсалес Ріанчо. Йому на зміну прийшов Вісенте Гомес, який очолював молодіжний склад, але разом із тим і раніше вже допомагав тренерському штабу першої команди, зокрема аналізував гру суперників у єврокубках.

Крім нього до роботи в тренерському штабі «Динамо» долучився ще один іспанський спеціаліст Хесус Пінедо, який разом із Віталієм Кулибою відповідає за фізичну підготовку команди.

Трансфери під час літнього міжсезоння (без урахування оренд)

прийшли: п. Артем Громов (вільний агент, попередній клуб – «Ворскла» Полтава), н. Олександр Гладкий (вільний агент, попередній клуб – «Шахтар» Донецьк)

пішли: п. Мігель Велозу (завершення контракту)

Слово дійовим особам

Сергій Ребров, головний тренер: «Це велике свято для вболівальників, початок чемпіонату, показовий матч. Звичайно він не дає жодних залікових пунктів, але ця гра завжди принципова. Ми готуємося, «Шахтар» готується, але  ніхто не робить із цієї гри фінал Ліги чемпіонів. Я впевнений, що це буде свято для вболівальників, початок сезону і напевно покаже, як кожна команда підготувалася до сезону»

Микола Морозюк, півзахисник: «Ми підійшли у хорошій формі до матчу за Суперкубок. Не можна сказати, що на сто відсотків, але команда вже близька до своєї оптимальної форми. Помітно, що команда на правильному шляху. Думаю, ми будемо в хорошій бойовій готовності до поєдинку з донецьким «Шахтарем».

Олександр Гладкий, нападник: «Дуже важливо зараз підготуватися і бути готовим на 100%, показати свій футбол і звичайно ми будемо грати тільки на перемогу, тому що інших цілей в Одесі ми перед собою не ставимо».

«Шахтар» (Донецьк)

Виступ у чемпіонаті України 2015/2016: 2-е місце (20 перемог, 3 нічиї, 3 поразки, різниця м’ячів 76:25)

Найкращий бомбардир команди в чемпіонаті 2015/2016: Алекс Тейшейра (22 м’ячі)

Найкращий асистент команди в чемпіонаті 2015/2016: Марлос (9 гольових передач)

Найкращий гравець сезону за версією вболівальників (опитування проводив офіційний сайт клубу) – Едуардо.

Виступ у Кубку України 2015/2016: володар трофею (6 перемог, 1 нічия, 1 поразка, різниця м’ячів 22:3)

Участь гравців у матчах національних збірних

До остаточної заявки збірної України на Євро-2016 потрапили восьмеро гравців «Шахтаря» - Андрій П’ятов, В’ячеслав Шевчук, Ярослав Ракицький, Олександр Кучер, Тарас Степаненко, Віктор Коваленко, Богдан Бутко, який повернувся з оренди у пермському «Амкарі», а також Євген Селезньов, який підписав контракт із «Шахтарем» перед Євро.

Крім них, участь у чемпіонаті Європи брав капітан «гірників» Даріо Срна, захищаючи кольори збірної Хорватії  з динамівцем Домагоєм Відою.

Підготовка до нового сезону

«Шахтар» вийшов з відпустки 13 червня. Перші тренувальні дні для команди минули у Києві, на базі «Святошин». У режимі двохразових тренувань команда займалася тиждень, після чого розпочався основний етап передсезонної підготовки. Цього літа «помаранчево-чорні» обрали місцем для збору Нідерланди, куди вони відправилися 20 червня.

Збір у містечках Де-Лютте та Хорст, впродовж якого «Шахтар» провів шість контрольних зустрічей (4 перемоги, 1 нічия, 1 поразка), тривав до 13 липня. 1 липня до команди приєдналися українські збірники, а 6-го – капітан команди Срна. 13 липня з нідерландського Хорста «Шахтар» прибув безпосередньо до Одеси, де продовжив готуватися до поєдинку за Суперкубок.

Контрольні матчі у літнє міжсезоння: 

22.06.16. «Шахтар» - KIFA Pro Team (Нідерланди) – 9:0

26.06.16. «Шахтар» - «Меллен» (Німеччина) – 4:1

29.06.16. «Шахтар» - «Гент» (Бельгія) – 2:0

02.07.16. «Шахтар» - «Вітесс» (Нідерланди) – 0:2

06.07.16. «Шахтар» - «Брюгге» (Бельгія) – 2:2

09.07.16. «Шахтар» - «Норшелланд» (Данія) – 3:1

Зміни у тренерському штабі

Як і у київському «Динамо», у тренерському штабі «Шахтаря» в літнє міжсезоння відбулися зміни, причому значно суттєвіші, адже торкнулися вони і посади головного тренера. Мірча Луческу, який очолював команду ще з 2004 року і з яким пов’язані найбільші успіхи в історії донецького клубу, залишив команду та перебрався до «Зеніта» із Санкт-Петербурга.

На зміну Луческу прийшов 43-річний екс-наставник «Браги» Паулу Фонсека, який народився у Мозамбіку. Його головними досягненнями у якості тренера є бронзові медалі чемпіонату Португалії разом із «Пасуш де Ферейра» (2012/2013), Суперкубок Португалії разом із «Порту» (2013) та Кубок Португалії разом із «Брагою» (2015/2016). Молодший на рік від головного тренера «Динамо», Фонсека ще жодного разу не ставав чемпіоном країни, на відміну від Сергія Станіславовича, який це робив вже двічі у якості тренера, натомість вже має досвід завоювання Суперкубка, нехай і Португалії.

Асистентами Фонсеки стали Мігель Кардосо та Ігор Дуляй, які раніше керували молодіжною командою «Шахтаря», а також його колеги по тренерському штабу «Браги» Нуну Кампуш (перший асистент), Педру Морейра (фізична підготовка), Тіагу Леал (аналітика), Антоніу Феррейра (тренер голкіперів).

Головні трансфери під час літнього міжсезоння (без урахування оренд)

прийшли: н.Євген Селезньов (вільний агент, попередній клуб – «Кубань» Росія)

пішли: н. Олександр Гладкий (завершення контракту)

Слово дійовим особам

Паулу Фонсека, головний тренер: «Зараз у команді великі зміни. Весь цей час ми здебільшого працювали над організацією оборони. Я задоволений поведінкою та віддачею футболістів. Вони швидко вбирають інформацію. Команда в процесі становлення. Все-таки з’явилися цілком нові ідеї, новий погляд. Із кожним днем футболісти додають. Гадаю, що до першого матчу чемпіонату вони зможуть стати ще сильнішими. У міру того як наближатимемося до першої гри проти київського «Динамо», футболістам треба буде показувати більше, ніж зараз. Тенденція є такою, що команда має себе проявляти із кожним днем усе краще».

Богдан Бутко, захисник: «Настрій бойовий. Усі чекаємо на матч із «Динамо». В мене додаткова мотивація: позавчора народився син. Я надзвичайно щасливий. Провели дуже добрий збір у Нідерландах. Попрацювали над тактикою, зіграли з цікавими командами. Тепер перевіримо в поєдинку з «Динамо», чому ми навчились».

Сергій Кривцов, захисник: «У моїй кар’єрі це, напевно, найдовші збори. Коли рахувати разом із Одесою, то вийде 25 днів. Всі з нетерпінням чекаємо на перший офіційний матч. Здійснили багато роботи над тактикою. Гадаю, вже зрозуміли, як треба грати. Протягом чотирьох днів, що залишились, потрібно все добре проаналізувати, зробити правильні висновки і довести до автоматизму деякі елементи. Команда, вважаю, перебуває в гарній формі».

Марлос, півзахисник: «Фонсека – дуже суворий тренер. На полі він вимагає неухильно виконувати всі його настанови. Хоче, аби ми більше грали у обороні, допомагали захисникам відбирати м’ячі, чітко тримали позицію. Багато працюємо тактично. Всі розуміємо, що це фундаментальні речі. Я гадаю, з часом ми втягнемось і буде не так складно»

Обличчям до обличчя

«Динамо» та «Шахтар» зустрінеться у поєдинку за Суперкубок в дев’ятий раз. В очних зустрічах рахунок на даний момент рівний – 4:4.

З детальною історією протистояння двох грандів вітчизняного футболу у матчах за Суперкубок ви можете ознайомитися тут.

Крім «Динамо» та «Шахтаря» поки жодна з команд не вигравала Суперкубок України. Загалом «Шахтар» вигравав цей трофей сім разів, «Динамо» - п’ять.

Саме в Одесі динамівці та «гірники» поборються за Суперкубок вже вшосте. У поєдинках, що відбулися в Південній Пальмірі, перевага на боці нашої команди – «Динамо» завойовувало тут Суперкубок три рази, «Шахтар» - два. Детальніше про це ми розповідали в окремому матеріалі.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер