Тайє Тайво – вигравати, щоб жити!

Тайє Тайво – вигравати, щоб жити!

Столиця Нігерії Лагос. Пихкаючий старий японський бусик, який використовується його власником як таксі, перевозить пасажирів, яких з надлишком напхалось у салон, з одного району столиці в іншій. В самому кінці притмостилися троє хлопчаків, на колінах у яких сидять ще троє. Шум, гамір і дорога. Дітлахи, однак, не бешкетують, а навпаки, зосереджені до межі. Один з них гордо тримає пошарпану шкіряну сферу, яка ледь нагадує справжній футбольний м'яч, затиснувши до того ж в руці дріб’язок на оплату такої важливої для нього і його супутників подорожі. Автобус зупиняється і дитина, пропустивши вперед своїх друзів, розкриває перед водієм долоню, на якій поблискують кілька монет. Двері відчиняються, і юрба з шести хлопців виходить під палючими променями сонця на вулицю, де їм належить заробити не тільки на зворотну дорогу додому, але й просто на природне бажання поїсти. Але для цього їм треба обов'язково перемогти в майбутній вуличній футбольній битві. Власник м'яча встановлює його на центр і з надією дивиться на своїх. Звуть його Тайє Тайво ...

15 років по тому він, ставши справжнім атлетом і визнаним майстром в європейському футболі, сьогодні може вперше приміряти футболку київського «Динамо» і немає сумнівів - знову буде прагнути лише перемогти, адже по іншому він просто грати в футбол не вміє! Ми ж, випереджаючи його дебют, згадаємо складний шлях, який привів його в найтитулованіший клуб Україні.

Спасибі мамі за все!

Складно сказати, чи знав би футбольний світ такого гравця як Тайє Тайво якби не його ... мама. Саме вона, жінка яка дала життя шістьом своїм дітям, ані на хвилину не сумнівалася в таланті своєї четвертої за віком дитини. «Моя мама продавала перець, ми були бідними, але вона, незважаючи на це, завжди давала мені кілька монет для того щоб я з друзями міг добиратися в Лагосі до місця наших футбольних баталій. Ми називали ці зустрічі Gba Jeun, що в перекладі означає гра за їжу. З тих пір я завжди налаштований лише на перемогу, тому що з раннього дитинства моє життя залежало від виграшу на футбольному майданчику. Для того, щоб харчуватися і просто продовжувати грати в улюблену гру я зі своїми друзями просто повинен був вигравати! »

Пройшовши початкову футбольну підготовку в нігерійських клубах «Габрос» і «Лобі Старз», Тайво був помічений скаутами «Олімпіка» з Марселя, і в 2005 році у віці 19 років перебрався до табору одного з найсильніших французьких клубів у якості заміни для знаменитого Біксанта Лізаразю, підписаного мюнхенською « Баварією ». Протягом першого свого сезону у Франції Тайво виступав у молодіжній команді «Олімпіка», провівши в Лізі 1 лише 4 матчі (дебютував у зустрічі з «Лансом» 12.03.2005), але вже досить регулярно викликався під прапори національної збірної Нігерії. Дебютувати за марсельців на європейській арені Тайє вдалося вже в наступному сезоні, коли він став гравцем основного складу «Олімпіка». Тоді ж захисникові вдалося забити і свій перший м'яч у єврокубках. Це було 24 листопада 2005 року в матчі Кубка УЄФА проти голландського «Херенвена», якийо завершився перемогою французів з рахунком 1:0.

У 2010 році Тайво став у складі свого клубу чемпіоном Франції, завоювавши також два Кубки Ліги в 2010 і 2011 роках. Останній був особливо визначним, адже у своїй прощальній грі за «Олімпік» 23 квітня 2011 Тайво, своїм фірмовим дальнім ударом, приніс перемогу над «Монпельє». Свої успіхи на футбольних полях Тайво присвячував своїй мамі, яка кілька років тому пішла з життя, що стало для Тайє справжнім ударом.

- Вона часто приїжджала разом з багатьма родичами погостювати до мене у Францію. Вона була дуже добра до всіх нас. Я називав її солодка матуся. Вона була для мене всім. Я домігся всього лише завдяки тому, що Бог благословив її розглянути в мені талант, який допоміг всій нашій родині!

Мілан - Лондон – Київ

Влітку все того ж 2011-го Тайє отримав пропозицію від чемпіона Італії «Мілана» і, на правах вільного агента, переїхав на Аппеніни.

«Мілан» - великий клуб, і я пишаюся, що став його гравцем. Спробую закріпитися на позиції лівого захисника, яку довгий час займав легендарний Паоло Мальдіні ", - говорив Тайво.

Вперше на полі в ​​складі «червоно-чорних» захисник з'явився 24 вересня в матчі з «Чезеною», замінивши на 51-й хвилині Джанлуку Дзамбротту.

Але стати основним лівим захисником у складі італійського гранда нігерійцю не вдалося, хоча він і провів вісім матчів у першій половині сезону 2011/12, оскільки головний тренер Массіміліано Алегрі віддав перевагу італійцю Луці Антоніні. Миритися з роллю запасного, нехай і в одному з кращих клубів світу, Тайво, як ви вже зрозуміли з історії його приходу у великий футбол, не мав ані найменшого бажання, тому взимку вирушив в оренду до лондонського клубу «Куїнз Парк Рейнджерс», який виступає в англійській Прем'єр-лізі, де відразу став основним. У 15 матчах за лондонський клуб Тайє зумів зробити три результативних передачі і забити один гол чудовим ударом в «дев'ятку» зі штрафного у грі із «Сандерлендом».

Після закінчення орендної угоди з «КПР», Тайво був близький до того, щоб стати повноцінним гравцем англійського клубу, але все ж повернувся в розташування «Мілану», з яким готувався до старту чемпіонату Італії. Після одного з тренувань футболістові зателефонував агент і повідомив, що в його послугах зацікавлене київське «Динамо».

Як зізнався сам футболіст, про «Динамо» він не раз чув від своїх партнерів по збірній Нігерії Брауна Ідейє, Лукмана Аруни і, особливо, Айїли Юссуфа, тож на переїзд в Україну зважився майже відразу, тим самим практично повторивши шлях легендарного Андрія Шевченка : Мілан-Лондон-Київ.

«Я знав, що в цьому клубі виступають мої співвітчизники. Цей варіант мені здався дуже хорошим. Для мене це було ніби повернення додому».

В особі Тайє Тайво «Динамо» отримало дуже потужного, витривалого і непоступливого захисника, який володіє хорошою технікою і дуже сильним ударом з лівої ноги. Сподіваємося, що найближчий рік стане успішним як для Тайво, так і для «Динамо», яке звернуло на нього увагу.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер