Товариський матч. «Динамо» (К) – «Динамо» (Тб). Прев'ю

Товариський матч. «Динамо» (К) – «Динамо» (Тб). Прев'ю

Матч відбудеться в четвер, 20 червня, в альпійському містечку-курорті Гарміш-Партенкірхені.

Гортаючи сторінки історії

Отже, суперником «біло-синіх» стане найвідоміша з грузинських команд. Тбіліське «Динамо» майже на два роки старше за київське. Історія футбольного клубу починається з осені 1925-го року, а свій перший матч тбіліські динамівці провели 6 січня наступного року проти одноклубників із Баку.

Команда заявила про себе на всесоюзних змаганнях уже в 30-ті роки, двічі виходячи до фіналу Кубка СРСР, ставши бронзовим, а потім і срібним призером першості Союзу. Однак на перший трофей довелося чекати до 1964 року, коли тбілісці стали чемпіонами Радянського Союзу. Ще один історичний успіх прийшов у 1978 році, коли динамівці знову стали найкращими в СРСР. «Динамо» Тбілісі є рекордсменом за кількістю бронзових медалей всесоюзної першості – почесне третє місце команда посідала 13 разів в історії.

Як і київські динамівці, тбілісці можуть похвалитися й європейським трофеєм Кубком володарів Кубків УЄФА, який команда виграла в 1981 році.

Після виходу грузинських команд із всесоюзних змагань, команда змінила назву на «Іберія», під якою здобула два титули чемпіонів Грузії, після чого повернули своє історичне ім'я. Загалом динамівці 14 разів ставали чемпіонами незалежної Грузії, набагато випереджаючи за цим показником інші команди – у найближчого переслідувача, кутаїського «Торпедо», лише три титули. 10 разів «Динамо» вигравало Кубок Грузії, а в сезоні 2012/13 динамівці зробили золотий дубль.

Ще з радянських часів шляхи київського та тбіліського «Динамо» неодноразово перетиналися, причому це стосується не лише протистоянь безпосередньо на футбольному полі. Знаменитий Андрій Зазроєв, якого у Тбілісі називали Андро Зазрошвілі, опинившись у київському «Динамо», став справжнім лідером та капітаном команди, й у першому ж своєму сезоні в Києві завоював титул найкращого бомбардира чемпіонату СРСР.

Лави клубу зі столиці України свого часу поповнив і захисник Кахабер Каладзе, який блискуче проявив свій талант у київському «Динамо».

Постановник гри

У червні минулого року тбіліське «Динамо» очолив 45-річний чеський фахівець Душан Угрин-молодший, який уклав контракт із клубом за системою «1+1».

Його батько тренував тбілісців кількома роками раніше. Найбільшого досягнення Душан Угрин-старший досяг, очолюючи національну збірну своєї країни, яка виграла срібні медалі чемпіонату Європи 1996 року.

У 2003 Угрин-старший прийняв рішення про завершення тренерської кар'єри, однак за три роки очолив «Динамо» Тбілісі, повернувшись до тренерської роботи. Вже в сезоні 2007/2008 під його керівництвом «Динамо» виграло титул чемпіона Грузії, який до нещодавнього часу залишався останнім для клубу в його новітній історії.

Однак у сезоні 2012/2013, що нещодавно завершився, Угрин-молодший повторив успіх батька, привівши тбілісців до 14-го чемпіонства, зазначивши після перемоги наступне:

«Динамо» – великий клуб, і я радий, що перебуваю тут. Я тут тому, що кілька років тому мій батько досяг успіху на чолі «Динамо».

Нинішній стан справ

Успіх команди під керівництвом Угрина-молодшого допоміг клубу повернути провідну позицію у грузинському клубному футболі після того, як «Зестафоні» ставало чемпіоном Умаглесі-ліги у 2011 та 2012 роках.

Минулий сезон «Динамо» Тбілісі завершило з триочковим відривом від «Діли», програвши лише двічі в чемпіонаті, при цьому забивши найбільше м'ячів (88) та пропустивши менше за всіх (26).

У нинішньому складі тбілісців на провідних ролях перебувають двоє іспанців – півзахисник Мікель Альваро (екс-«Нумансія») та нападник Ксиско (колишній гравець «Валенсії», «Бетиса», «Леванте»). Під час цього літнього міжсезоння до них приєднався і третій їхній співвітчизник – досвідчений 30-річний центральний захисник Устариц, який вісім сезонів відіграв за «Атлетик» із Більбао.

Не останню роль у командних побудовах відіграють також захисники Патрик Мільчраум (прийшов із німецького «Штутгартер Кіккерс») та Дарко Глішич (підписаний із македонського «Напредака»), а також двоє гравців грузинської збірної – голкіпер Георгій Лорія та його тезка, півзахисник Мерабішвілі.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер