Тарас ЛУЦЕНКО: «У воротарів своя індивідуальна програма підготовки»

Тарас ЛУЦЕНКО: «У воротарів своя індивідуальна програма підготовки»

Вітаємо наставника наших молодих воротарів і надаємо йому слово поділитися останніми новинами про підготовку надійних стражів воріт «біло-синіх».

- Тарас Володимирович, вітаємо вас із 39-річчям! Розкажіть, як ви зазвичай проводите свій день народження?

- Останні етапи мого життя безперервно пов'язані зі спортивною кар'єрою, тому в основному по-робочому. У кращому випадку відзначаю у родинному колі, іноді збираю друзів. У період моєї активної спортивної кар'єри мій день народження припадав в основному на збори, так що проводив цей день у робочій обстановці. Зараз хоч в моєму житті настав новий етап, але я, як і раніше, весь час проводжу в роботі, адже в даний момент готується і друга команда, і молодіжний склад. Зараз роботи, мабуть, навіть більше, ніж у той час, коли я був футболістом.

- Сьогодні ви також працювали, проводили тренування. Ваші колеги та підопічні вас вже привітали?

- Звичайно, перед початком тренування мене привітали хлопці з другої команди, а також тренерський склад. Також приймав поздоровлення від співробітників бази, покоївок, кухарів…

- Ви вже четвертий рік працюєте на тренерській посаді. Чи легко вам далося звикання до нової роботи, нових обов'язків?

- Мій перехід із футбольних воріт на тренерську лаву не став різким, оскільки останні півроку своєї футбольної кар'єри я вже закінчував у якості граючого тренера «Динамо». Тому, можна сказати, що вбив у собі гравця повільно (посміхається).

- Чи впізнаєте себе в комусь із молодих воротарів «Динамо», яких ви тренуєте?

- У своєму недавньому інтерв'ю Юрій Миколайович Калитвинцев говорив: «Я не пам'ятаю такого гравця - Юрія Калитвинцева». Так і я, намагаюся не звертати на це увагу, згадувати свою ігрову кар'єру, адже кожен футболіст - особистість. Ми намагаємося використовувати індивідуальний підхід до кожного нашого підопічного. Наше завдання – допомогти їм, підказати, направити, аби вони максимально реалізували себе у футболі.

- Чи оцінюєте ви себе як суворого тренера? На вашу думку, ваші підопічні вважають вас суворим наставником? Частіше використовуєте метод батога чи пряника?

- Я вважаю себе демократичним тренером. До когось з гравців в певний момент можна підійти жорсткіше, для іншого це навпаки може зашкодити. Так що до кожного використовую індивідуальний підхід. Але вимоги залишаються вимогами.

- Як ви вважаєте, воротарська школа київського «Динамо» є кращою в Україні? Чи є на підході воротарі, які найближчим часом зможуть пробитися у вітчизняну футбольну еліту?

- Я вважаю нашу школу однією з кращих. Ви ж самі бачите, скільки наших воротарів грає у чемпіонаті України, взяти хоча б Прем'єр-лігу. Можна сказати, що наша школа дає їм шлях у великий спорт. Є хлопці, які в перспективі зможуть боротися за пост номер один і в першій команді. Але це покаже лише час, все залежить від їх старань, і у певній мірі від удачі.

- Кого ви вважаєте воротарем номер один на даний момент в «Динамо», кого ви бачите у рамці воріт у весняній частині сезону?

- По основній команді питання скоріше не до мене, адже вони зараз в Іспанії, а ми тут. Я думаю, місце в основному складі буде довірятися тому, хто виглядає краще в конкретний момент. Як ми бачили в кінцівці минулого сезону, грали і Олександр, і Максим. Цілком можливо, що як такого номінального номера один не буде. Але все це тільки мої припущення, адже там знаходиться тренерський склад, який володіє «живою» інформацією, яку вони аналізують. Одна справа, коли аналізуєш все, виходячи з матеріалів у пресі, і зовсім інша – коли знаходишся всередині колективу, який працює як єдине ціле. Зараз ми можемо тільки припускати або бажати. А як буде насправді – дасть відповідь життя.

- Під час перших зборів багато говорилося про великі навантаження на гравців під час тренувань Олега Блохіна. У воротарів інтенсивність тренувань така ж, або вони займаються за окремою програмою?

- Звичайно, у воротарів своя індивідуальна програма підготовки, але я не думаю, що вона набагато відрізняється від загальнокомандного напрямку в плані інтенсивності. Просто у нас специфіка інша, але напрямок у нас один.

- Хто став ініціатором виклику Георгія Бущана на збір із основним складом?

- Як відомо, виникли деякі проблеми зі здоров'ям у Олександра Шовковського, і в результаті цього Жора отримав шанс поїхати на збір. Але не це було головною причиною для його виклику. Ціла група молодих хлопців отримала можливість проявити себе, отримати поштовх подальшому розвитку своєї кар'єри.

- Тобто, серед молодих воротарів Бущан на даний момент найбільш готовий до того рівня навантаження, який є нормою в основній команді?

- Ми це побачимо. Подивимося, як він проявить себе на зборі. Сподіваюся, що впорається.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер