Центральні захисники. Надійні та не дуже...

Центральні захисники. Надійні та не дуже...

Перевірені бійці

Збирається зіграти на шостому за ліком (!) для себе великому турнірі захисник збірної Швеції Олоф Мельберг, який є уособленням сильних якостей своєї національної команди. Він фізично міцний, добре грає головою, чудово бачить поле й не поступається в єдиноборствах. Єдиний його недолік – слабкі швидкісні якості. Хоча у цьому сезоні, граючи за «Олімпіакос» у Лізі чемпіонів, він довів, що цей мінус не є для нього великою проблемою.

Схожий за стилем гри на Мельберга захисник збірної Ірландії Ричард Данн, який, до слова, зараз грає за колишній клуб шведа «Астон Віллу». Під керівництвом Джованні Трапаттоні ірландці налагодили гру в обороні, й Данн чудово їй відповідає.

Протягом своєї восьмирічної кар’єри у збірній Голландії, за яку він провів 78 матчів, захисник Йорис Матийсен рідко отримував похвальні відгуки. Деякі вважають, що у нього проблеми із зайвою вагою, інші – що він просто кращий із тих, хто є в наявності. Проте футболіст не сумує й намагається своєю грою на полі змусити замовкнути всіх критиків. У Матийсена дуже добре налагоджена гра в парі з центральним захисником Джоном Хейтінгою. Вони ніби компенсують недоліки один одного.

У збірної Росії у відбіркових матчах у захисті діяла надійна зв’язка Сергій ІгнашевичВасиль Березуцький. Однак, голландському тренеру росіян Діку Адвокату доведеться зіткнутися із серйозною проблемою у фінальному турнірі через те, що він не зможе розраховувати на Березуцького, який так і не відновився після травми м’яза стегна.

Оскільки досвідчений Рикарду Карвалью не зіграє на майбутньому Євро-2012, велика відповідальність лягає на плечі захисника португальців Бруну Алвеша. Гравець пітерського «Зеніту» безстрашний у єдиноборствах, добре грає на «другому поверсі», проте його можуть підвести запальність та нестриманість.

У матчах відбору в збірній Чехії виокремлювався надзвичайною надійністю 27-річний футболіст берлінської «Герти» Роман Губник. Одні з господарів турніру поляки будуть покладатися на захисника «Трабзонспора» Аркадіуша Гловацького.

У фаворитів свої проблеми

Усі погоджуються з тим, що захист команди, яка за 10 матчів відбору пропустила лише два м’ячі, зіграв дуже надійно. Однак зараз у тренера збірної Італії Чезаре Пранделлі більше питань, ніж відповідей. Гравець «Ювентуса» Джорджіо К’єлліні, якого Пранделлі завжди ставив до центру оборони, майже весь сезон в Серії «А» провів на позиції лівого захисника. Що стосується молодих Леонардо Бонуччі з «Юве» та Андреа Раноккія з «Інтера» – вони не завжди стабільні.

Раноккія підмочив свою репутацію, заробивши необов’язковий пенальті у свої ворота в матчі проти Польщі (2:0), який, на його щастя, суперник не реалізував. Як і Бонуччі, він часто припускається помилок, які можуть стати фатальними в серйозному турнірі.

Імовірно, Пранделлі також може розраховувати на ветерана «зебр» Андреа Барцальї, який виграв зі збірною Італії чемпіонат світу 2006. Повернувшись на батьківщину з німецького «Вольфсбурга», 30-річний Барцальї, можливо, й не володіє технікою Бонуччі чи Раноккія, але, як показав останній сезон, він виглядає надійнішим, ніж вони.

Статус Німеччині, як одного з фаворитів, необхідно визнати, команда заслужила не завдяки надзвичайній надійності своїх центральних захисників. Багато експертів вважають, що Пер Мертезакер, який довго був беззаперечним гравцем основи, уже втратив колишні кондиції. Його повільність та знервоваінсть можуть підвести німців в Україні та Польщі. І хоча тренер збірної Німеччини Йоахим Лев цінує заслуги Мертезакера, він якраз той випадок, коли все ж у всіх продуктів є термін придатності. І, схоже, що у захисника лондонського «Арсеналу» він незабаром закінчується.

Партнер Мертезакера з оборони Хольгер Бадштубер із мюнхенської «Баварії», який заявив про себе на останньому чемпіонаті світу, також не завжди надійний. Йому лише 21 рік, і він ще має багато чому навчитися. Поки що його цілком реально зловити на помилці. Схоже, що в даній ситуації шанс проявити себе отримають Матс Хуммельс із дортмундської «Борусії», а також молодий захисник «Шальке-04» Бенедикт Ховедес. Також, швидше за все, завершить кар’єру в збірній Арне Фридрих. Захисника «Вольфсбурга» турбує травма коліна.

У тренера збірної Франції Лорана Блана ще більше проблем. Коли він очолив команду, то був дуже задоволений оборонною зв’язкою Філіп Мексес Аділь Рамі. Проте, за останні дев’ять місяців взаємодія цих гравців погіршилася. До того ж навесні Мексес порвав зв'язки, а Рамі невдало зіграв у матчі кваліфікації проти Боснії (1:1). Питання, яке здавалося вже вирішеним, тепер відкрите, і два місця в захисті все ще вакантні. Рівні шанси мають Ерик Абідаль із «Барселони», Юнес Кабул із «Тоттенхема», Мамаду Сако з ПСЖ та Лоран Кошельни з лондонського «Арсеналу». Хоч йому вже 26 років, міжнародна кар’єра Кошельни лише починається. У нього є чудовий шанс добре проявити себе і допомогти збірній Франції пройти якнайдалі турнірною дистанцією. Хоча, звичайно, місце у складі йому ще не гарантоване, оскільки на дві позиції в центрі захисту претендує шість гравців.

Тренерський штаб збірної Англії ще не вирішив, хто складе пару в центрі захисту капітану Джону Террі: Ріо Фердинанд, який часто отримує травми, Джолеон Лескотт, Філ Ягєлка чи Гаррі Кехіл.

Складний вибір

Наставнику збірної України Олегу Блохіну в центрі оборони поки не вдалося підібрати пару захисників, на яку він може розраховувати у фінальному турнірі зі 100% вірогідністю. Після того, як Дмитро Чигринський різко втратив форму й не потрапив до попереднього списку кандидатів, у Блохіна залишилося чотири кандидатури – Євген Хачеріді, Тарас Михалик із київського «Динамо» й Ярослав Ракицький та Олександр Кучер, які представляють донецький «Шахтар». Хто з них отримає від тренера кредит довіри, стане відомо лише після того, як вони будуть протестовані в товариських матчах із Естонією, Австрією та Туреччиною перед Євро.

Тренеру збірної Данії також ще доведеться обрати двох центрбеків. В якості кандидатур є Симон К’яєр із «Роми», Даніель Аггер із «Ліверпуля» та Андреас Б’єлланд із «Нордсьєлланда».

Як і на тріумфальному для себе Євро-2004, збірна Греції побудувала гру в матчах відбору на Євро-2012 від оборони. У підсумку команда пропустила лише п’ять голів, а більше за інших захисників виокремлювався своєю грою 23-річний Сократис Папастатопулус, який разом із Авраамом Пападопулусом створив хорошу зв’язку в центрі оборони.

Провівши один рік у бременському «Вердері», куди його віддали до оренди з «Дженоа», Папастатопулус зміг проявити неординарні для гравця його віку лідерські якості, які не були так помітні, коли він перейшов до АЕК п’ять років тому. Однак, його не взяли до складу збірної на Євро-2008, і ще остаточно незрозуміло, чи зіграє він в Україні та Польщі.

Ще один перспективний молодий захисник – це хорват Деян Ловрен. Після того, як два роки тому він перейшов із загребського «Динамо» до «Ліона», йому був потрібен певний час на адаптацію. Проте, зараз він у відмінній формі і, здається, на нього чекає велике майбутнє.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ за матеріалами World Soccer (Англія)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер