Україна (U-21): до Данії – за перемогою!

Україна (U-21): до Данії – за перемогою!

У п’ятницю збірна України (U-21) вирушила до Данії, на фінальну частину молодіжного чемпіонату Європи. У матчах групового етапу проти збірних Чехії, Англії та Іспанії, а також, будемо сподіватись, у стадії плей-офф, наставник українців Павло Яковенко розраховує на 23-х виконавців. Серед них – шестеро динамівців. Напередодні відльоту до Данії троє з них – Денис Гармаш, Роман Зозуля та Андрій Ярмоленко – розповіли про підготовку до майбутнього турніру, суперників та завдання, які стоять перед нашою збірною.

- У Данії опонентами України по групі будуть провідні молодіжні збірні Європи – Англія, Чехія та Іспанія. Компанія наводить острах?

Денис Гармаш:
Гадаю, наша група сильніша, ніж інша, ми потрапили до серйозних суперників. Якщо з неї вийдемо, це буде вже досягненням. Але хотілося б, звичайно, зіграти у фіналі.

Андрій Ярмоленко: Ми нікого не боїмося, їдемо грати у свою гру, показувати, що недаремно вийшли до фінальної частини. Вирушаємо до Данії не просто брати участь, а грати за свою країну та здобувати результат.

- Не хотілося б опинитися у другій групі, де суперники мабуть дещо слабші (Данія, Швейцарія, Ісландія та Білорусь)?

Д.Г.:
Якщо ці команди опинилися серед восьми найкращих та потрапили до фінальної стадії, вони також сильні. Хоча, якщо порівнювати з нашими суперниками, можливо, вони їм і поступаються.

Роман Зозуля: Звичайно, ні. Навпаки, хотілося перевірити свої сили в матчах із іменитими суперниками, це ж набагато цікавіше, ніж грати із слабшими командами.

А.Я.:
Якщо чесно, ні. Я навіть не ставив таке питання. З усіма командами можна грати, кожну з них ми проглянули, нічого страшного в них немає.

- Чого очікуєте від турніру, яке завдання-мінімум стоїть перед командою?

Д.Г.:
Мінімум – вийти до півфіналу, а максимум – перемогти у фінальному поєдинку.

А.Я.: Гадаю, всі хочуть не просто поїхати до Данії, а перемогти. Молодіжний чемпіонат Європи у футболіста буває одного разу, тому хочеться, щоб він запам’ятався на все життя. Плюс, на кону стоїть путівка на Олімпіаду. Додому потрібно приїхати з гарним настроєм. Коли думаю, що цей збір може бути останнім для молодіжної команди, засмучуюся – хочеться продовжити задоволення. У нас склався дуже дружній колектив, не хочеться, щоб він розпадався. Адже ми всі тут, як сім’я.

- Готуючись до фінальної частини молодіжного Євро-2011, ви зустрілися з трьома із чотирьох збірних паралельної групи. Чим запам’яталася в лютому Швейцарія?

Д.Г.:
Ми зіграли внічию 1:1, я в тому матчі вийшов на заміну в другому таймі. Гадаю, ми були сильнішими за цю команду. Якби швейцарці попалися нам в офіційному поєдинку, вважаю, ми б їх пройшли.

- Наприкінці березня переграли Ісландію 3:2, ведучи по ходу матчу 3:0. Цю команду обрали у спаринг-партнери із прицілом на півфінал?

Д.Г.:
Не забувайте, що півфінал складається з одного матчу, і мотивація будь-якого суперника в ньому позамежна. У ньому може статися все, що завгодно.

Р.З.: Гадаю, це було зроблено для того, щоб перевірити свої сили на тлі суперників рівня чемпіонату Європи. Хоча, тоді ми грали не основним складом, оскільки більшість хлопців було викликано до національної збірної. Боятися нікого не потрібно, тим паче, що ми пройшли таку серйозну команду, як Голландія, а вона сильніша за наших суперників у групі. Це ж стосується французів та бельгійців, яких ми обійшли на відбірковому етапі.

А.Я.: Пам’ятаю, що в них не грало кілька основних футболістів, тому робити висновки з приводу цієї команди важко. В цілому, хороший суперник, погана команда не потрапила б до фінальної частини чемпіонату Європи. Незважаючи на нашу перевагу, вони змогли відіграти два м’ячі. Із характером у них все гаразд.

- Ви також зустрічалися з господарями Євро, данцями. Яка думка склалася про цю команду?

Д.Г.:
Я їм навіть забивав (посміхається). Данія гідна фіналу, це сильна команда й до того ж, господарка Євро. Вважаю, вони, як мінімум, мають вийти з групи.

- Які враження залишилися від Данії та міста Хернінга, де вам доведеться провести два матчі групового етапу?

Д.Г.: Хороше, маленьке, затишне місто. Факт, що ми знайомі з місцевою ареною, має нам зіграти на руку.

- Тренер данської молодіжки Кельд Бордінггор назвав збірну України одним із фаворитів Євро. Наскільки складно буде грати під тягарем того, що від вас очікують максимуму?


Д.Г.: Я також чув подібні висловлювання. Гадаю, ми просто будемо робити свою справу, не звертаючи уваги на сторонні речі й не забиваючи ними голову.

Р.З.: Це думка данців, але я не вважаю, що іспанці чи англійці її поділяють. Напевно, фаворитами вони вважають себе. Мені здається, це до кращого, що ми потрапили до групи з такими серйозними суперниками. У нас така збірна, що нам легше грати із сильними суперниками.

- Вважаєте за правильне рішення Блохіна не залучати вас до товариських матчів національної збірної, а відпустити на Євро-2011?

Д.Г.:
Гадаю, так. Інакше, комусь довелося б відволікатися, а так ми всі разом живемо однією метою.

Р.З.: Ми дуже довго йшли до Євро-2011. Звичайно, ми мріємо грати в національній збірній, а зробити це можемо через молодіжну. У першої команди були товариські ігри, а на нас чекає дуже важливий турнір.

А.Я.: Олег Володимирович дав нам можливість повноцінно пройти збір із молодіжною командою. Це серйозний турнір, до якого хочеться добре підготуватися.

- Чи вплине факт, що в клубі у вас не багато ігрової практики, на виступі команди в Данії?

Д.Г.:
Зате в нас більше сил залишилося після сезону. А товариські матчі для того й були проведені, щоб усі футболісти отримали достатньо ігрового часу. Грали двома складами, тому кожний провів по чотири матчі.

- Кого знаєте з гравців команд-суперниць, із кимось особливі рахунки?

Р.З.:
Хіба що з Іспанією грали ще на юнацькому рівні, коли тренером був Олександр Лисенко. Ми тоді програли й не пройшли на Євро. З нинішнього складу залишилося кілька людей, які проти нас грали.

- Останнє питання – хто виграє Євро?

Д.Г.:
Гадаю, Україна.

Р.З.: Не хочеться загадувати. Будемо сподіватися, що ми, принаймні, все для цього зробимо.

А.Я.: Не хочу робити прогнозів. Хочеться вірити, що ми.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер