УПЛ, 28-й тур. Представляємо суперника: «Колос» (Ковалівка)

УПЛ, 28-й тур. Представляємо суперника: «Колос» (Ковалівка)

У рамках 28-го туру VBET Ліги київське «Динамо» вирушить до Ковалівки, де на виїзді зустрінеться із місцевим «Колосом».

Матч відбудеться у середу, 24-го травня, на стадіоні «Колос» та розпочнеться о 13.00. Представляємо нашого найближчого суперника

«Колос» (Ковалівка)

Дата заснування: 2012 рік

Президент: Андрій Засуха

Головний тренер: Ярослав Вишняк

Домашні матчі проводить на стадіоні «Колос» у Ковалівці (вміщує 5050 глядачів)

Результат виступу в минулому сезоні УПЛ: 8-е (24 очки у 18-ти матчах, 7 перемоги, 3 нічиїх, 8 поразок, різниця м’ячів – 14:23).

Поточне місце в сезоні 2022/23: 8-е місце (33 очки в 27-ти матчах, 9 перемог, 6 нічиїх, 12 поразок, різниця м’ячів 22:31).

Історія

«Колос» було засновано у 2012-му році, він представляє село Ковалівку Білоцерківського району Київської області. Він вписав своє ім’я в історію українського футболу як клуб із найменшого населеного пункту, який коли-небудь виступав у вищому дивізіоні України. Протягом перших трьох років свого існування «Колос» виступав у першості Київської області і тричі ставав її чемпіоном, ще тричі — володарем Суперкубку Київщини (у 2012, 2013 та 2014 роках) й один раз виграв Кубок області (у 2014 році). При цьому «ковалівці» показали дуже солідний результат: 82 календарні матчі (69 перемог, 4 нічиї, 9 поразок), співвідношення забитих і пропущених м’ячів — 264:49. Згодом, після тріумфу на Меморіалі Олега Макарова, головний тренер команди Руслан Костишин заявив громаді про те, що клуб має намір йти у професіональний футбол.

У червні 2015 року ФК «Колос» отримав статус «професійного» і атестат учасника Чемпіонату України серед команд другої ліги сезону 2015/16. Одразу ж команда стала переможцем, причому достроково, та здобула право виступати у Першій лізі України. У дебютному для себе сезоні 2016/17 у Першій лізі «Колос» посів 5 місце з 18 команд і наступного року повторив це досягнення. А у сезоні 2018/19 «ковалівці» здійснили мрію свого керівництва та усіх уболівальників, ставши за підсумками сезону срібним призером та потрапивши до Української Прем’єр-Ліги. У стикових матчах за право грати в елітному дивізіоні суперник динамівців обіграв одеський «Чорноморець».

За підсумком свого першого футбольного року у Прем’єр-лізі «Колос» посів шосте місце у турнірній таблиці. Наступного року амбітний новачок піднявся ще вище, ставши четвертим, а минулого сезону за підсумками першої частини чемпіонату розташувався на 8-й сходинці.

У сезоні 2020/21 команда з Ковалівки представляла Україну в Лізі Європи УЄФА. У сезоні 2021/22 – в Лізі конференцій УЄФА.

Стан справ у поточному сезоні

Свій четвертий сезон в еліті українського футболу підопічні Ярослава Вишняка розпочали достатньо вдало: у чотирьох матчах команда здобула три перемоги та одного разу зіграла унічию. Але після цього відбувся спад, і у наступних чотирьох поєдинках ковалівці не змогли здобути жодної перемоги, чергуючи поразки з нічиїми. Після цього команда змогла перемогти вдома «Верес», а далі на суперника динамівців очікував складний календар - «Колос» у чотирьох матчах зазнав трьох поразок та одного разу зіграв унічию (із «Динамо» - 0:0). Осінню частину сезону команда завершила перемогою та нічиєю, а після зимової перерви знову виступала нестабільно, чергуючи перемоги, поразки та нічиї.

Здалося, ситуація дещо покращилася після двох поспіль вдалих матчів з «Металістом 1925» та «Інгульцем», але після цього підопічні Ярослава Вишняка зазнали три поразки поспіль. Далі мала місце перемога над «Вересом», а перед зустріччю із «Динамо» ковалівці знову два поєдинки програли.

Зазначимо, що 6 з 9 перемог суперники киян здобували з рахунком 1:0, дві – з результатом 2:0 і ще одну – 3:0, не пропустивши у жодному переможному поєдинку, а от майже у всіх програних матчах команда пропускала щонайменше два м’ячі. Винятком стали лише 3 програних матчі з 12-ти - проти «Зорі», «Миная» та «Кривбаса», у яких «Колос» поступився з мінімальним рахунком 0:1.

Загалом, «Колос» забиває небагато – у середньому менше одного м’яча за гру. Одразу чотири команди, які перебувають у турнірній таблиці нижче, мають у своєму активі більше забитих м’ячів – це «Верес», «Чорноморець», «Рух» та «Металіст» (32, 30, 28 та 26 м’ячів відповідно). Така ж ситуація і з пропущеними м’ячами. «Ворскла», яка розмістилася на дві сходинки вище, пропустила на чотири м’ячі більше, як і «Олександрія», яка наразі посідає п’яте місце (35 проти 31-го).

Зараз сусідами ковалівців у турнірній таблиці є «Кривбас» (Кривий Ріг), який розмістився на сьомій сходинці та має на два очка більше. А з іншого боку у спину «Колосу» дихає харківський «Металіст 1925», який має на три очки менше – 30.

Середній вік гравців команди з Ковалівки складає 27 років. Є серед футболістів і ті, хто пройшов через «Динамо». Зокрема, за «Колос» виступають півзахисники Андрій Богданов, Сергій Мякушко, Вадим Мілько та нападник Володимир Лисенко. А також ціла низка вихованців нашого клубу: воротарі Євген Волинець та Володимир Маханьков, захисники Сергій Чоботенко, Євген Новак, Олександр Чорноморець та Микита Кравченко, півзахисники Євген Смирний, Павло Оріховський, Владислав Велетень, нападники Євген Ісаєнко та Кирило Попов, які свого часу виступали за молодіжні команди «Динамо» та «Динамо-2». Частина з них виступають за ковалівську команду на правах оренди.

Топ-гравці стартового складу

Протягом нинішнього сезону у наставника команди Ярослава Вишняка не надто активно змінюється стартовий склад. Жоден футболіст не зіграв в усіх 27-и матчах поточного сезону, але двоє взяли участь у 26-ти поєдинках – це голкіпер Євген Волинець (2340 хвилин) та півзахисник Павло Оріховський (2001 хвилина).

Також найбільше ігрових хвилин у захисника Сергія Чоботенка (23 матчі, 2070 хвилин), півзахисників Вадима Мілька (25 матчів, 1986 хвилин), Сергія Болбата (25 матчів, 1727 хвилин) та Олега Ільїна (25 матчів, 1665 хвилин), захисників Олександра Чорноморця (19 матчів, 1665 хвилин) та Романа Гончаренка (16 матчів, 1378 хвилин).

Трохи менше ігрового часу отримали півзахисник Сергій Мякушко (21 матч, 1343 хвилини), нападник Денис Безбородько (21 матч, 1261 хвилина), захисник Євген Новак (15 матчів, 1230 хвилин) та захисник Ніколай Золотов (14 матчів, 1139 хвилин).

Найрезультативніші гравці команди в поточному сезоні УПЛ

8 голів – Павло Оріховський

4 голи – Вадим Мілько

2 голи - Сергій Чоботенко, Сергій Мякушко, Денис Безбородько

1 гол – Роман Гончаренко, Сергій Болбат, Олег Ільїн.

Крім того, по 2 гольові передачі на рахунку Сергія Мякушка, Сергія Болбата, Андрія Богданова, Володимира Лисенка, по 1 – Олександра Чорноморця, Ніколая Золотова, Олега Ільїна, Дениса Безбородька та Кирила Попова.

Останні 5 матчів із «Динамо»

Усього «Динамо» та «Колос» провели між собою 9 офіційних матчів (у чемпіонаті та Кубку України), 6 з яких завершилися на користь киян (у тому числі одна перемога у Кубку України), 2 рази команди зіграли внічию та ще одного разу перемогу святкували ковалівці. Різниця м’ячів складає 20:5 на користь динамівців.

13.11.2022. УПЛ. «Динамо» - «Колос» - 0:0

28.08.2021. УПЛ. «Динамо» - «Колос» - 7:1

9.05.2021. УПЛ. «Колос» - «Динамо» - 0:3

12.12.2020. УПЛ. «Динамо» - «Колос» - 2:2

19.07.2020. УПЛ. «Колос» - «Динамо» - 2:0.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер