УПЛ. 8-й тур. «Динамо» - «Шахтар». Прев’ю (+ ВІДЕО)

УПЛ. 8-й тур. «Динамо» - «Шахтар». Прев’ю (+ ВІДЕО)

Стартовий свисток львів’янина Юрія Можаровського пролунає о 19:30.

«Динамо»: слідом за одним іспитом – інший

Київське «Динамо» підходить до гри з принциповим суперником у хорошому настрої та формі. Переможна серія «біло-синіх» триває вже чотири матчі, останній з яких мав місце в Лізі Європи.

Та і взагалі команда Сергія Реброва ще не програла у цьому сезоні жодного матчу, окрім поєдинку за Суперкубок України проти того ж таки «Шахтаря». В 11 матчах Прем’єр-ліги, Кубка України та Ліги Європи динамівці здобули дев’ять перемог та дві нічиї. Загальна різниця забитих та пропущених м’ячів складає 25:7.

Отже, «Шахтар» є єдиною командою, якій Сергій Ребров поступився в офіційних матчах після свого призначення. Після двох дуелей Сергія Станіславовича та Мірчі Луческу, кубкової та суперкубкової, чергова вже у чемпіонаті, до речі, остання у цьому році, має схилити шальки терезів у протистоянні на чиюсь користь. Хоча і без того «Шахтар» завжди є хорошим подразником для динамівців.

Київське «Динамо» свою підготовку безпосередньо до гри з «Шахтарем» розпочало лише за два дні до її початку – мабуть, у рекордно малий термін. У четвер ввечері «біло-сині» провели не менш важливий матч у Лізі Європи, а вже у неділю вийдуть на поле «Олімпійського», аби зіграти зі своїм принциповим суперником.

Самі футболісти запевнюють, що такий насичений графік матчів їм більше до вподоби, і що тих кількох днів, які розділяють два важливі поєдинки, їм цілком вистачить для підготовки. «Уся Європа грає через два дні на третій або через три дні на четвертий, вважаю, це нормально. У нас хороший медичний персонал, гадаю, ми пройдемо процедури та добре відновимося до наступної гри», - зазначає один із двох кращих бомбардирів команди в УПЛ та всієї ліги загалом, Артем Кравець.

З кожним матчем гравці «Динамо» демонструють все краще взаєморозуміння на полі, більшість із них покращили свою ігрову форму за останні тижні, та головне – вдосконалилась командна гра, вона стала більш тактично грамотною.  До кожного матчу команда Сергія Реброва підходить добре підготовленою, і в кожній грі демонструє якісь нові напрацювання. 

Щоправда, до матчу проти «Шахтаря» «Динамо» підійшло з тими самими проблемами, що й до гри із «Стяуа», найсерйозніша з яких – травма основного лівого захисника, Євгена Макаренка. Проте у грі з румунською командою ця проблема була легко вирішена – зліва у захисті вийшов молодий Микита Бурда, який робить тільки свої перші кроки у першій команді, і він з покладеними на нього функціями впорався. Проте це не означає, що і у грі з «гірниками» саме Микита знову буде діяти зліва у захисті. Зате відновився Євген Хачеріді, який у грі зі «Стяуа» вже був серед запасних гравців.

Найкращою ж звісткою напередодні гри з «Шахтарем» стало подовження клубом контракту з одним із ключових гравців команди, віце-капітаном Андрієм Ярмоленко. Андрій справді перетворився на лідера команди, який у кожній грі веде за собою своїх товаришів і не боїться брати на себе ініціативу. 

Зараз Ярмоленко перебуває у чудовій формі – у трьох останніх матчах, за винятком кубкової гри у Львові, яку він пропустив, Андрій відзначився чотирма шедевральними голами (до речі, два з них – після не менш класних передач Юнеса Беланда) та трьома гольовими передачами, після яких партнерам залишалося тільки розстрілювати ворота з близької відстані або взагалі відправляти м’яч до порожніх воріт.

На даний момент на рахунку Ярмоленка п’ять м’ячів у чемпіонаті цього сезону, і разом із партнером по команді Артемом Кравцем, Олександром Гладким із «Шахтаря» та Бруно Гамою із «Дніпра» він очолює список найкращих снайперів Прем’єр-ліги.

«Шахтар»: забути про останні хвилини матчу з «Порту»

Донецький «Шахтар» до гри зі своїм принциповим суперником навпаки підходить не у найкращому гуморі. Посеред тижня, за шаленої підтримки вболівальників на «Арені-Львів», «гірники» були близькими до того, аби здобути першу перемогу у цьому розіграші Ліги чемпіонів. Проте пропустили двічі на останніх хвилинах гри та втратили вікторію.

Тепер на «гірників» чекає ще один поєдинок, за рівнем та напругою не слабший, ніж у Лізі чемпіонів. «Поза всяких сумнівів, «Динамо» - дуже сильна команда. Дійсно, їх можна порівнювати з суперниками в Лізі чемпіонів. Проти них завжди дуже важко, адже це «класико»! У «Динамо» завжди була дуже сильна лінія атаки. Не думаю, що вона стала гірше», - передчуває протистояння з «біло-синіми» лівий захисник «гірників» Ісмаілі.

На підготовку до важливої та надпринципової гри у тренерського штабу Мірчі Луческу було на два дні більше, аніж у його колег з «Динамо», адже «гірники» свій єврокубковий матч відіграли ще у вівторок. 

Проте суперники давно знають одне одного дуже добре, відповідно і на підготовку часу командам потрібно менше, аніж до тих самих єврокубків.

Однак обидві команди суттєво змінилися за останній час. Причому більшою мірою зміни торкнулися гри, а не складів. У літнє міжсезоння донецькому клубові, хоч і не без труднощів, вдалося втримати всіх своїх легіонерів. Новий сезон Прем’єр-ліги «гірники», які вимушено проводять свої домашні матчі у Львові та Києві, розпочали дуже впевнено, принаймні за результатами, здобувши шість перемог у перших шести турах. І лише коли матчі чемпіонату та кубку почали змінюватись єврокубковими, «Шахтар» зазнав першої втрати, поступившись у минулому турі луганській «Зорі».

У Кубку України «гірники» здобули дві перемоги у двох матчах з командами з першої ліги, проте у обох зіштовхнулися з певними труднощами по ходу гри. Оборону київської «Оболоні-Бровар» підопічні Луческу зламали лише у доданий до основного час, а у грі в Полтаві проти однойменної команди поступалися до компенсованого часу, але в підсумку розгромили суперника.

У Лізі чемпіонів «Шахтар» провів дві гри і обидві завершилися внічию – 0:0 на виїзді з «Атлетиком» і 2:2 у Львові з «Порту». У грі з португальцями склад «гірників» виглядав так: Пятов, Срна (к), Кучер, Ракицький, Азеведо, Степаненко, Фернандо, Коста (Бернард, 79), Тейшейра, Тайсон (Ілсіньо, 75), Адріано.

За підсумками сімох турів «Шахтар» посідає друге місце у Прем’єр-лізі цього сезону, відстаючи на одне очко від «Дніпра» та випереджаючи на одне очко «Динамо». В активі «гірників» 18 залікових балів за різниці м’ячів 15:2 (найменше у лізі пропущених м’ячів, другий, разом із «Динамо», показник за забитими).

Погляньмо на тих гравців «Шахтаря», які здобували ці результати, тобто тих, хто мав найбільше ігрового часу в Премєр-лізі цього сезону.

Незважаючи на статус основного голкіпера у збірній команді України, Андрій Пятов у цьому сезоні поки що не є основним воротарем «Шахтаря» в УПЛ, але грає у кубкових та єврокубкових матчах. В Прем’єр-лізі Пятов провів лише один матч, у той час як Каніболоцький – шість. Проте всі розуміють, що гра з «Динамо» - особлива, тому, можливо, місце в воротах знову займе Андрій.

Серед захисників у всіх семи матчах чемпіонату, причому без замін, взяв участь лише капітан команди Даріо Срна. 

По п’ять матчів відіграли Шевчук, Ордець, Ракицький та Кривцов. На рахунку ще одного «збірника», Кучера, лише один матч в Прем’єр-лізі цього сезону. Відзначимо, що Азеведо долучився до команди вже по ходу сезону, тому, природно, не міг взяти участь у всіх матчах.

Серед півзахисників стабільністю відзначаються лише Тайсон, єдиний серед колег по амплуа, хто взяв участь у всіх семи матчах, та Степаненко, який відіграв шість матчів.  Дуглас Коста та Алекс Тейшейра мають на своєму рахунку по п’ять ігор, проте всього три та дві появи у стартовому складі відповідно. Те саме можна сказати про Марлоса та Фреда – лише дві появи у старті.

Ось у якій лінії «гірників» можна відзначити стабільність, так це в атакуючій. Гладкий та Луіс Адріано брали участь у всіх матчах, щоправда результативність у них різна – на рахунку Олександра п’ять м’ячів, у той час як Луіс забив лише один.

Статистика протистояння у Премєр-лізі

Загалом принципові суперники провели між собою у чемпіонатах України 45 поєдинків. 18 з них виграли кияни, 12 закінчилися внічию, а у 15-ти сильнішими були гравці «Шахтаря».

У Києві перевага «біло-синіх» більш відчутна: 13 звитяг, 5 «мирових» угод і 4 перемоги за «гірниками».

Остання зустріч команд

Суперкубок України – 2014

«Шахтар» - «Динамо» - 2:0 (0:0)

23.07.2014. Львів. Стадіон «Арена Львів». 34,347 глядачів

«Шахтар»: Каніболоцький – Срна (к), Ракицький, Кучер, Шевчук – Степаненко (Гречишкін, 90+5), Фернандо (Болбат, 73), Тайсон (Марлос, 86), Ілсіньо – Луіс Адріано, Гладкий.

«Динамо»: Шовковський – Віда, Данило Сілва, Драгович, Макаренко – Рибалка, Безус (Аруна, 79), Беланда (Кравець, 84), Калитвинцев (Гусєв, 68), Ярмоленко – Мбокані.

Голи: Гладкий (75), Марлос (90+3)

Попередження: Ілсіньо (23), Луіс Адріано (82), Степаненко (86) – Беланда (23), Данило Сілва (30), Ярмоленко (51), Безус (61), Мбокані (80).

Остання зустріч на НСК «Олімпійський»

Прем’єр-ліга 2013/2014. 19-й тур

16.04.2014. Київ. НСК «Олімпійський». 59,360 глядачів

«Динамо» - «Шахтар» - 0:2 (0:2)

«Динамо»: Рибка, Данило Сильва, Віда, Драгович, Макаренко, Вукоєвич, Гармаш (Ідейє, 77), Сидорчук (Беланда, 40), Ярмоленко (к), Ленс (Гусєв, 59), Мбокані.

«Шахтар»: П'ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Ілсіньйо, Алекс Тейшейра, Дуглас Коста (Феррейра, 90), Тайсон (Едуардо, 48), Луїс Адріано (Бернард, 88).

Голи: Луїс Адріано (10, 34).

Попередження: Вукоєвич (13), Данило Сильва (45), Беланда (60), Макаренко (75) – Ракицький (20), Ілсіньйо (29), Кучер (61).

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер