У битві ватажків перемога залишилася за Шевченком!

У битві ватажків перемога залишилася за Шевченком!

Короткий погляд один на одного, міцне рукостискання та нібито суворий блиск в очах. Ще задовго до гри, зовсім не пересічної для Швеції та по-справжньому історичної для України, обидва цих футболіста знали, що саме від них чекають на диво сотні тисяч уболівальників, дива, яке не можна придбати, а можна лише створити та зробити його надбанням усієї нації. Вони, два відомих майстри, ще раз подивилися один на одного та зробили крок на футбольне поле, яке за півтори години одному з них підготувала роль чудотворця, а другого опустило з небес на землю. Минуть роки, зітруться нюанси й перипетії матчу на переповненому НСК, але битва двох ватажків назавжди залишиться у вдячній пам’яті шанувальників Великої гри. Битва, в якій до кінця боровся ставний вірнопідданий шведської корони Златан Ібрагимович, але програв її великому сину українського народу Андрію Шевченку!

Повернемося на поле повністю пофарбованого в жовті кольори «Олімпійського». Скандинави забили першими. На 52-й хвилині після подачі з правого флангу Челльстрем прийняв м’яча біля лівої стійки та прострілив уздовж воріт на Ібрагимовича, якого не встигнув прикрити Михалик, і капітан шведів торкнувся м’яча в потрібному місці в потрібний час – 0:1. Сімдесятитисячний стадіон ненадовго затихнув, надаючи можливість насолодитися здобутою перевагою одним та складними почуттями іншим, як за три хвилини сталося те, що в Англії – країні-родоначальниці улюбленої гри усього людства називають моментом генія. Андрій Ярмоленко з правого флангу вивіреною передачею спрямував шкіряну сферу до центру штрафного майданчика, й Шева, немов струсивши зі своїх плечей добрий десяток років, зігравши на випередження, як у свої найкращі роки в «Динамо», головою вколотив м’яча до сітки воріт збентеженого Іcаксcона. Після матчу він пояснить свій геніальний хід просто, але ж саме у виконавській простоті й полягає вся складність футболу! «Як нападник я весь час перебуваю в пошуку вільного простору. Після того, як мені хорошу передачу зробив Андрій Ярмоленко, я на секунду виявився швидшим захисника й добре зіграв на випередження».

Сім хвилин потому настав справжній момент істини. Подача Євгена Коноплянки з кутового звела в очній боротьбі двох героїв гри й, за секунду, змусила всіх шанувальникв української збірної здійнятися на ноги й нагородити сьомого номера своєї команди неймовірною й гучною овацією. За радощами українців мало хто звернув увагу на Златана, який понуро йшов до центральної лінії поля й, як здалося, хотів хоч на мить розчинитися та стати невидимим у цьому морі щастя, обливши своїми хвилями більшу частину чудової арени. І знову все сталося завдяки чудовому прояву майстерності нашого капітана, який віддав належне майстрині-Фортуні. «М’яч проскочив у ту єдину дірку, через яку він міг потрапити до воріт. Тим і чудовий футбол – тобі надається шанс, який потрібно використовувати».

У час, що залишився, варто віддати належне Ібрагимовичу, який намагався зробити все, щоб його команда уникнула поразки. Але цей вечір належав Андрію Шевченку, який не лише привів Україну до першої перемоги у своєму першому матчі у фінальній стадії європейських чемпіонатів, а й став автором першого за весь час проведення подібних турнірів дубля, досягнутого у віці 35 років та 246 днів. Цього не вдавалося зробити нікому, в чому й полягає феноменальний успіх нашого легендарного форварда, який подолав усі труднощі на шляху до його досягнення. «Півроку тому я навіть не міг мріяти, що зможу зіграти за збірну України на Євро-2012 – у мене були серйозні проблеми з коліном та спиною. Зі мною дуже добре попрацювали – заслуга цих людей, що я перебуваю зараз у такій формі. Тепер потрібно відновитися, щоб у найкращому стані підійти до наступного матчу. Ця перемога має допомогти команді бути максимально згуртованою». Із Шевою не можна не погодитися, адже сума подоланих перешкод є справді мірилом подвигу людини, яка його вчинила!

Євро-2012. Матч групи D

11.06.2012. м.Київ. НСК «Олімпійський»

Україна – Швеція 2:1 (0:0)

Україна: П’ятов, Селін, Хачеріді, Михалик, Тимощук, Гусєв, Ярмоленко, Назаренко, Коноплянка (Девич, 90+2), Шевченко (Мілевський, 81), Воронін (Ротань, 85).

Швеція: Ісакссон, Лустиг, Меллберг, Гранквіст, М.Ольссон, Ельм, Ларссон (Вільгельмсон, 67), Челльстрем, Ібрагимович, Тойвонен (Свенссон, 62), Розенберг (Елмандер, 71).

Голи: Шевченко (55, 62) – Ібрагимович (52)

Попередження: Челльстрем (11), Ельм (82).

Олег Задерновський

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер