До Королівства Данія – з офіційним візитом

До Королівства Данія – з офіційним візитом

Офіційні міжнародні відносини київського «Динамо» налічують уже багато десятиліть, і з клубами Данії ми теж давні знайомі. 1954-го року в Києві наша команда вперше зустрілася з данським клубом  і в товариській зустрічі розгромила данський клуб «Вікінг» із рахунком 7:1 (відкрив рахунок на 4-й хвилині Фомін, потім двічі забив Грамматикопуло, чотири рази  Коман). 1961 року в українській столиці гостював уже клуб «Альянс» (Копенгаген)  його наша команда обіграла з рахунком 5:2 (хет-трик Біби, голи Серебряникова та Трояновського).

А як наші справи в єврокубках? Згадуємо всі динамівські виїзди до Данії.

1/16 фіналу Кубка УЄФА 1973/1974

07.11.1973. Копенгаген. Стадіон «Ідретспаркен». 6500 глядачів.

«Болдклуббен 1903» (Копенгаген, Данія) – «Динамо» (Київ) – 1:2

«Динамо»: Самохін, Дамін, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Зуєв, Буряк (Мунтян, 46), Колотов, Веремєєв, Блохін.

Голи: Крістенсен (80)  Колотов (51), Трошкін (68)

Удар здалеку Буряка в другому таймі приніс киянам мінімальну перемогу в першому матчі, проте віце-чемпіон Данії (до слова, попередник нинішнього «Копенгагена», утвореного 1992 року шляхом об'єднання двох клубів  «Болдклуббен 1903» та «Копенгаген») річної давнини виявився міцним суперником та вимагав до себе підвищеної уваги.

І господарі, які здебільшого відбивалися в Києві, тепер багато й агресивно атакували, але Самохін грав уважно, та й кияни відповідали стрімкими контратаками. На початку другого тайму простріл Даміна з правого флангу замкнув у дотик Колотов, а незабаром Блохін видав сольний прохід, виклавши зручну передачу на Трошкіна, який відправив м'яча у ворота. Один із найактивніших гравців господарів  настирливий Крістенсен  відіграв один м'яч наприкінці зустрічі, але динамівці пройшли далі. Щоб виграти перший матч 2:0, але в гостях поступитися «Штутгарту» з ФРН.

1/8 фіналу Кубка чемпіонів 1991/1992

Пройшовши фінський ХІК, «Динамо» зустріло на своєму шляху іншу скандинавську команду  «Брондбю» з Данії, яка була останнім бар'єром киян на шляху до групового етапу Кубка чемпіонів (це був останній, експериментальний, сезон перед реформою головного єврокубка). Удома обіграти данців не вдалося  на гол майбутнього чемпіона Європи Йона Факсе Нільсена (13-а хвилина) лише в другому таймі з пенальті відповів Саленко. Виїзд очікувався тривожним...

06.11.1991. Копенгаген. Стадіон «Брондбю». 13712 глядачів.

«Брондбю» (Копенгаген, Данія) – «Динамо» (Київ) – 0:1

«Динамо»: Кутєпов, Лужний, Цвейба, Алексаненков, Шматоваленко, Ковалець (Грицина, 70), Яковенко, Заєць, Шаран, Ю.Мороз, Саленко.

Гол: Яковенко (7).

Підопічні Мортена Ольсена, напевно, сподівалися на хороший результат, але вже в дебюті передачею Шарана скористався Яковенко, з другої спроби «пробивши» воротаря Крога. До того шість єврокубкових домашніх матчів поспіль не пропускали м'ячів копенгагенці...

Граючи від оборони, підопічні Пузача регулярно ловили данців на контратаках, дуже добре  загострювали, у підсумку все ж обігравши господарів, які намагалися відігратися. Героями матчу можна назвати Кутєпова, який неодноразово парирував хороші удари, та ветерана Яковенка, який зіграв один із найкращих своїх матчів у пізній порі.

«Динамо» пройшло до групового етапу, але, обігравши у стартовому матчі «Бенфіку», далі програли кілька ігор поспіль «Спарті», «Барселоні» й тим же португальцям, не пройшовши першу в історії КЄЧ групу.

Попередній етап Ліги чемпіонів 1994/1995

10.08.1994. Сількеборг. Стадіон «Сількеборг». 4298 глядачів.

«Сількеборг» (Сількеборг, Данія) – «Динамо» (Київ) – 0:0

«Динамо»: Шовковський, Леженцев, Ващук, Хомін, Шаран, Ковалець, Косовський, Скаченко, Михайленко, Ребров, Шкапенко.

Вилучення: Кнудсен (67)

Майже через три роки різний спектр емоцій пережили вітчизняні вболівальники. Більшість уже й зневірилася в наших перспективах у футболі, але, як покажуть найближчі роки, ми ще не знали, наскільки сильні. Ось і в Данії, за рівності в більшості показників, підопічні Сабо без травмованих Леоненка та Шматоваленка, а також дискваліфікованого Мізіна, не змогли обіграти «Сількеборг». Хоча моменти для цього були, а Кнудсен, не встигаючи за Скаченком та Хоміним, на останні 20+ хвилин залишив господарів у меншості.

У матчі-відповіді Скаченко, Ковалець та Косовський прорвуть оборону данців. 3:1  «Динамо» пройде до групового етапу Ліги чемпіонів, до «Спартака», «Парі Сен-Жермен» та «Баварії».

Попередній етап Ліги чемпіонів 1995/1996

Сезон потому на шляху до Ліги чемпіонів динамівцям знову попалися данці  тепер «Ольборг», очолюваний легендарним Зеппом Пьонтеком. У складі гостей  кілька збірників та майбутня зірочка Гронк'яєр. У першому матчі лише пізній пенальті Похлєбаєва приніс «біло-синім» перемогу, тож у Данії киянам потрібно було відстоювати свою мінімальну перевагу.

23.08.1995. Ольборг. Стадіон «Ольборг». 13200 глядачів.

«Ольборг» (Ольборг, Данія) – «Динамо» (Київ) – 1:3

«Динамо»: Шовковський, Лужний (Хомін, 82), Беженар, Головко, Максимов (Михайленко, 78), Дмитрулін, Похлєбаєв, Калитвинцев, Косовський, Скаченко (Ребров, 73), Шевченко.

Голи: П.Расмуссен (86)  Калитвинцев (37), Шевченко (50, 77)

У матчі-відповіді підопічні Сабо відмінно зіграли за рахунком. Їхні атаки були швидшими, різноманітнішими, гострішими. Один лише Скаченко тричі виходив на перспективні позиції, а перед перервою атаку, розпочату Шевченком та підтриману Похлєбаєвим, ударом зльоту завершив Калитвинцев.

На початку другого тайму Юрій уже виступив асистентом  розігравшись із Шевою, він знайшов подачею у відповідь Андрія, і той замкнув навіс головою. А пізніше майбутній володар «Золотого м'яча» замкнув передачу Косовського. Гол Рассмуссена вже не мав особливого сенсу  далі на динамівців чекав «Панатінаїкос» та груповий етап ЛЧ.

Попередній етап Ліги чемпіонів 1997/1998

Переживши «перезавантаження» річною дискваліфікацією та вильотом від скромних «Рапіда» й «Ксамакса», «Динамо» опустилося на те дно, з якого його міг підняти лише геній. Повернення Лобановського додало нашим віри в себе  пройшовши «Баррі Таун», вони не знітилися й перед сильнішими датчанами.

13.08.1997. Копенгаген. Стадіон «Брондбю». 10318 глядачів.

«Брондбю» (Копенгаген, Данія) – «Динамо» (Київ) – 2:4

«Динамо»: Шовковський, Лужний (Волосянко, 88), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев, Шевченко, Ребров, Гусін, Хацкевич, Максимов (Радченко, 76).

Голи: Баггер (22), Даугаард (87, з пенальті)  Гусін (8), Шевченко (35), Ребров (74), Головко (77)

Нереалізований пенальті: Бьюр (58, поперечина).

У ті роки «Брондбю» непогано грав удома та в Європі, але перед матчем із «Динамо» втратив основного форварда Меллера (він перейшов до ПСВ «Ейндховен»), а в першому матчі з киянами ще й не зміг зіграти досвідчений півзахисник Кім Вільфорт  чемпіон Європи п'ятирічної давнини.

Можливо, це вплинуло на їхню боєздатність, але ще більше  динамівський настрій. Уже в дебюті після навісу Калитвинцева м'яч відскочив до Гусіна, який розстріляв ворота Крога  воротаря-ветерана, який кілька років тому вже грав проти киян. Гол у відповідь від Баггера лише розпалив гостей. Тепер уже після атаки через правий фланг Хацкевич віддав пас на Шевченка, й той із невеликим рикошетом повернув перевагу «Динамо».

Коли Егген заробив у боротьбі з Гусіним пенальті на початку другого тайму, нашим пощастило  Бьюр лише струсонув каркас воріт. Тож Ребров та Головко з різницею у три хвилини солідно зміцнили перевагу киян. Гол Даугаарда з пенальті за ще один фол Гусіна проти Еггена не поставив під сумнів підсумкову перевагу команди Лобановського.

... А після «Динамо» в Копенгагені гостювала інша зірка  уже незабаром у столиці Данії відбувся стадіонний концерт Майкла Джексона, який завітав сюди в рамках світового туру. Кияни ж, мінімально поступившись «Брондбю», за підсумками двох матчів пройшли до групового етапу. ПСВ «Ейндховен», «Ньюкасл Юнайтед» та «Барселона» відчули на собі, що не дарма...

Попередній етап Ліги чемпіонів 1999/2000

Ще одна зустріч «Динамо» Лобановського з данцями сталася того сезону, коли Шацьких яскраво дебютував із «Жальгірісом», а Шевченко  у «Мілані». Після проходження литовців нашим попався данський «Ольборг», знайомий за матчами кількома роками раніше.

11.08.1999. Ольборг. Стадіон «Ольборг». 8492 глядача.

«Ольборг» (Ольборг, Данія) – «Динамо» (Київ) – 1:2

«Динамо»: Шовковський, Герасименко, Головко, Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Ребров, Гусін, Яшкін, Шацьких, Кардаш (Коновалов, 61).

Голи: Страндлі (54)  Ребров (13), Шацьких (40)

Цей матч проходив у день великого сонячного затемнення, яке, ймовірно, вплинуло й на хлопців із захисту «Ольборга». У всякому разі Ребров після закидання з глибини по черзі обіграв трьох суперників та після витонченого пробросу розстріляв ворота. А ще до перерви забила й нова динамівська «зірочка»  це Шацьких, відгукнувшись на дальній пас Ващука, відтіснив суперника та подвоїв нашу перевагу.

На початку другого тайму естонець Опер обікрав киян та вивів норвежця Страндлі на Шовковського, але більше ніж на один гол господарі не напрацювали. У матчі-відповіді вони теж гідно чинили опір, але бойова нічия 2:2 знову дозволила «Динамо» пройти до групового турніру, де на нас чекали «Лаціо» Ерікссона, «Баєр» Даума та «Марибор», який здавався безнадійним аутсайдером. Це була далеко не остання наша зустріч зі словенцями тієї осені, але це вже, як то кажуть, зовсім інша історія...

Груповий етап Ліги Європи 2014/2015

23.10.2014. Ольборг. Стадіон «Ольборг». 8107 глядачів.

«Ольборг» (Ольборг, Данія) – «Динамо» (Київ) – 3:0

«Динамо»: Рибка, Данило Сильва, Драгович, Віда, Бурда, Сидорчук, Рибалка (Мігель, 46), Ярмоленко, Беланда (Теодорчик, 67), Ленс (Гусєв, 77), Кравець.

Голи: Еневольдсен (11), Томсен (39, 90+1).

Кияни під керівництвом Реброва оговталися після провального минулого сезону, коли фінішували лише четвертими в чемпіонаті України, однак при цьому програли Суперкубок. І це була єдина поразка в новому сезоні аж до виїзду в Ольборг. Відкривати рахунок міг Ярмоленко, але замість цього забив Еневольдсен. Він скористався невдалою скидкою Драговича, поціливши в кут воріт Рибки. Здавалося, незабаром динамівці відіграються  тим паче, Ярмоленко розстріляв стійку, Ленс та Сидорчук змусили воротаря Ларсена парирувати дуже непрості удари з різних дистанцій, Беланда забарився та втратив нагоду вискочити на голкіпера.

А ось «Ольборг» не жартував. Після прострілу Бруна з правого краю Томсен забив із близької відстані. Два голи відіграти було вже складніше, але на другий тайм у динамівців залишалися непогані козирі в атаці. Вірилося: удасться швидко забити, і гра піде як по маслу. А замість цього господарі здорово зв'язали українців щільною обороною, наприкінці зустрічі довівши рахунок до розгромного. Знову дав збій лівий фланг киян (молодому Бурді, напевно, ще довго снився цей матч), Фредеріксен прорвався та виклав на Томсена, який оформив дубль за пильного нагляду зіркових збірників у центрі захисту «Динамо».

«Холодний душ» виявився своєчасним  у підсумку наші виграли всі інші матчі й із 15 очками з першого місця вийшли з групи J до плей-оф. Щоб пройти скромний французький «Генгам» та зірковий англійський «Евертон» із Лукаку, Ховардом та Мартінесом, але у чвертьфіналі поступитися італійській «Фіорентині» із Салахом...

Разом

1 перемога данців, 1 нічия, 5 перемог українців

М'ячі  8:12

У всіх (!) випадках «Динамо» проходило в підсумку своїх данських суперників. Традиції  жити!?

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер