Антунеш – агресивний захисник, сильний у відборі

Антунеш – агресивний захисник, сильний у відборі

Я не чекав від «Динамо» особливої активності на січневому трансферному ринку. Якщо судити об’єктивно, «Динамо» потребувало підсилення лише однієї позиції – позиції лівого захисника. Були Тремулінас та Макаренко, але француз пішов із «Динамо» ще влітку. Залишився Макаренко, та наприкінці вересня Євген отримує серйозну травму й на всю осінь 2014 року команда залишається без лівого захисника! Кого лише не ставив туди Сергій Ребров – Микиту Бурду, Олега Гусєва, Домагоя Віду… Вони старалися, але одному не вистачало атакувальних навичок, іншому – оборонних, плюс, усі троє вищезгаданих – правоногі гравці, а тренер хотів на лівому фланзі оборони бачити шульгу, адже позиція крайнього захисника дуже важлива в сучасному футболі. Наставник «Реала» Карло Анчелотті стверджує: «Сучасний фланговий захисник відіграє ключову роль на полі, бо він має встигати всюди: і підтримувати атаку, і повертатися до оборони, і підстраховувати центральних захисників!..»

І не випадково ціни на крайніх захисників зростають: «Челсі» платить 20 мільйонів євро за перехід Луїса Феліпе з «Атлетико», «Ліверпуль» за 18 мільйонів бере молодого іспанця із «Севільї» Альберто Морено, а «Манчестер Юнайтед» сплачує за перспективного Люка Шоу суму в два рази більшу!

Тож «Динамо» без лівого захисника було ніяк. Макаренко пропустить ще й добрий шмат 2015 року, та й невідомо, як швидко він зможе набрати форму після такої травми та після такої перерви.

І кого тільки з лівих захисників не «сватали» до «Динамо»! Кукоча та Мену, Табану та Джефферсона... Про одних інформація була неправдива, інші ніяк не погоджувалися летіти до України, із третіми не домовилися стосовно фінансів. У підсумку вибір зупинили на португальцеві Антунеші. Мені подобається цей вибір. Суджу, насамперед, по його грі за «Малагу», матчів якої передивився дуже багато.

Передусім, він сильний як захисник. Бентежить, звичайно, що в «Ромі» в Антунеша не склалося, але до Італії португалець переїжджав дуже молодим, ще не сформованим гравцем. Хоча й там він почав блискуче. Португалець дебютував у матчі Ліги чемпіонів із «Манчестер Юнайтед» і, за версією клубного сайту «Роми», став найкращим гравцем поєдинку. Далі було ще кілька матчів за першу команду, але поступово довіра тренерів почала згасати. Що ж, негативний досвід – це теж досвід!

Він агресивний у відборі й ніколи не припиняє боротьби. Навіть якщо його вже обіграли, Віторіну зробить усе, аби повернутися й знову опинитися обличчям до суперника. Він доволі вправний у єдиноборствах, та й на перехопленнях теж. В атаці діє гірше, але з ударом в Антунеша все гаразд. За «Малагу» навіть забив зі штрафного. А мадридському «Реалу» на «Бернабеу» послав чудовий м’яч обвідним ударом у дальню дев’ятку з правої ноги! І хоч у тому матчі «Малага» програла 2:6, удар був із таких, що запам’ятовуються. У «Малазі» динамівський дебютант став одним із найкращих і на момент переходу був у дуже хорошій формі. А це значить, що вже хто-хто, а він до офіційних матчів у Лізі Європи та в чемпіонаті України готовий. Дуже подобається, що Антунеш працює над своїми недоліками. Наприклад, у минулому сезоні в нього в 36 матчах чемпіонату Іспанії було 12 попереджень, у цьому – у 15 лише одне! Плюс перша в професійній кар’єрі пряма червона картка (за дві жовті вилучався двічі).

Імпонує, що Віторіну Антунеш – досвідчений гравець. Із «Малагою» він виступав у чвертьфіналі Ліги чемпіонів проти дортмундської «Борусії». Жоден футболіст нинішнього «Динамо», звісно, окрім Шовковського, так далеко в Лізі чемпіонів не проходив. Він грав на молодіжному чемпіонаті світу й ледь не поїхав на чемпіонат світу в Бразилії у складі національної команди Португалії (опинившись у попередньому списку 30, до числа остаточних заповітних 23 не пробився). «Це один із найсумніших днів у моєму житті!» – прокоментував Віторіну рішення тодішнього наставника збірної Паулу Бенту. Викликався Антунеш до збірної й за нового тренера Фернанду Сантуша, проте ані з Францією, ані з Данією на поле так і не вийшов.

Загалом, в особі Антунеша «Динамо» придбало дуже потрібного, цікавого гравця й, що найважливіше, – гравця, який здатний закрити проблемну позицію.

Повну версію матеріалу можна прочитати у журналі «Динамо Київ» (№1 (78) за лютий-березень 2015 року. Придбати видання в електронному форматі можна в бібліотеці PressPoint

* фото В.Раснер

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер