В очікуванні «українського класичного»

В очікуванні «українського класичного»

Чергову зустріч українських грандів любителі чекають з особливим нетерпінням, адже ця гра буде для обох команд першою офіційною за два з половиною місяці.

На жаль, у зв'язку з ситуацією у країні та світі, вперше «всеукраїнське дербі» відбудеться без глядачів, за порожніх трибун. Також уперше на домашній арені «Динамо» формальними господарями поля будуть «гірники».

Історія всеукраїнського дербі

Незважаючи на те, що клуби представляють різні міста, за бойовим духом і напругою матчі «Динамо» та «Шахтаря» за останні майже два десятиріччя нічим не поступаються справжнім футбольним дербі. Однак так було далеко не завжди.

За радянських часів «Шахтар» не складав конкуренції «Динамо» і нечасто міг нав'язати клубу з Києва боротьбу на полі. Головними суперниками киян були клуби з Москви, зокрема «Спартак». «Динамо» є рекордсменом СРСР за кількістю чемпіонських титулів у СРСР – 13. Найвище ж досягнення «Шахтаря» - срібні медалі. Лише чотири рази за п'ять десятиліть «гірники» випереджали киян за підсумками чемпіонату.

«Шахтар» традиційно вважався більшою мірою кубковою командою - «гірники» завойовували Кубок СРСР чотири рази, частіше тільки московські клуби і київське «Динамо», на рахунку якого 9 трофеїв. Двічі «Динамо» та «Шахтар» зустрічалися в кубковому фіналі, й обидва рази Кубок над головою здіймали «біло-сині». 

У всіх турнірах в СРСР (чемпіонат, Кубок СРСР, Кубок сезону, Кубок Федерації футболу СРСР) «Динамо» і «Шахтар» провели 93 матчі. 44 перемоги на рахунку киян, 30 матчів завершилися внічию і 19 разів вигравали донеччани. За м'ячами також велика перевага на боці «Динамо» - 143:95.

Після здобуття Україною незалежності «Динамо» продовжило диктувати футбольну моду, будучи флагманом і рушійною силою вітчизняного футболу. Дуже довго на національному рівні у киян не було гідного конкурента. «Шахтар» став нав'язувати цю конкуренцію «Динамо» на початку 2000-х. У сезоні 2001/2002 «Динамо» вперше за довгий час не стало чемпіоном, а «Шахтар» вперше у своїй історії виграв золоті медалі.

Відтоді кожна зустріч «Динамо» з «Шахтарем» викликає великий ажіотаж серед уболівальників обох команд і не залишає байдужими нейтральних любителів футболу. Суперники подарували футбольній Україні чимало захоплюючих баталій, результат яких щоразу нелегко передбачити.

Перед першою очною зустріччю в 2020 році «Динамо», яке є 15-разовим чемпіоном України, має більше перемог у чемпіонаті над своїм принциповим суперником, який 12 разів здобував золоті медалі. «Біло-сині» виграли 24 матчі, в той час як «помаранчево-чорні» - 22 за 17 нічиїх. «Динамо» забило 79 голів, «Шахтар» - 73.

Кияни давно не перемагали свого головного опонента в чемпіонаті – ця серія затягнулася вже до п'яти матчів. Попередня вікторія «біло-синіх» відбулася 3 серпня 2018 року на «Олімпійському». Перед тим серія без перемог була у «Шахтаря» - шість ігор, у п'яти з яких динамівці виявлялися сильнішими.

А ось у Кубку України остання перемога в «класичному» за киянами. 30 жовтня на «Олімпійському» «біло-сині» вибили «Шахтар» з розіграшу Кубка, здобувши красиву перемогу на характері після голу Дениса Попова в овертаймі.

У цілому ж «гірники», як і за радянських часів, підтверджують свій кубковий характер, здобувши перемоги в 10-ти кубкових протистояннях з 16-ти. За трофеями вони теж лідирують – 13 проти 11-ти.

12 раз «Динамо» і «Шахтар» схрестили шпаги в Суперкубку України, і тут більше вікторій і, відповідно, трофеїв у киян – сім проти п'яти.

Нарешті, одного разу шляхи суперників перетнулися у єврокубках – за крок до фіналу Кубка УЄФА сезону 2008/2009. Тоді «Динамо» поступилося супернику, який проводив свій найкращий єврокубковий сезон, путівкою до фіналу, хоча в тому ж році впевнено виграло золоті медалі на внутрішній арені.

Як би там не було, і хто б не опинявся переможцем або переможеним у черговому «класичному», і які б турнірні розклади його не супроводжували, ці матчі завжди є «родзинкою» сезону, не залишаючи любителів футболу байдужими. До чергової такої зустрічі залишилося чекати зовсім недовго – вже у неділю о 17:00 на НСК «Олімпійський» знову зустрінуться київське «Динамо» і донецький «Шахтар».

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер