У пошуках визначеності

У пошуках визначеності

Отже, розглянемо по лініях виступи кожного гравця «біло-синіх».

Воротар

Зараз в обоймі «Динамо» шість голкіперів: Олександр Шовковський, Максим Коваль, Денис Бойко, Артем Кічак, Станіслав Богуш, а також молодий Георгій Бущан, який тренується і виступає за молодіжну команду.

У зв'язку з травмою капітана Шовковського, основним став молодий, але вже досить досвідчений воротар «біло-синіх» Коваль. У новому сезоні 19-річний голкіпер провів «від дзвінка до дзвінка» вже шість поєдинків, в трьох з яких відстояв на нуль. Ну а справжнім бенефісом Максима став повторний поєдинок з «Феєноордом», у якому він в буквальному сенсі грудьми не дозволяв м'ячу залетіти у ворота «Динамо». Коваль не грав лише в стартовому поєдинку чемпіонату України з донецьким «Металургом». Причиною цього було вилучення в заключному турі сезону 2011/12 з «Таврією», в якому Максим достроково покинув поле через червону картку. Як раз в тій зустрічі з донецьким колективом перший і поки єдиний матч за «Динамо» в новому сезоні провів Денис Бойко, а запасним голкіпером був Георгій Бущан. Що ж до Артема Кічака та Станіслава Богуша, то обидва голкіпера, незважаючи на те, що тренуються нарівні з іншими, в заявку команди в новому сезоні поки не потрапляли.

Оборона

У стартових п'яти турах в обороні Юрій Сьомін використав вісьмох виконавців: Данило Сильву, Євгена Хачеріді, Тараса Михалика, Бетао, Олега Гусєва, Горана Попова, Айілу Юссуфа і Тайє Тайво.

Найбільшу кількість разів у стартовому складі виходили Тарас Михалик та Євген Хачеріді (по чотири), і тричі ці два виконавці складали пару центральних захисників. Свою роботу футболісти виконали якісно, ​​адже у трьох матчах за їхньою участю «Динамо» пропустило лише один м'яч - в 5-му турі від «Волині».

Що ж до змін в центрі захисту, то тут вони швидше були вимушеним кроком. Як відомо, Євген Хачеріді був дискваліфікований УЄФА на три матчі за зайві емоції в поєдинку з «Маккабі» в минулому розіграші Ліги Європи. У зв'язку з цим, в 3-му турі чемпіонату України з «Говерлою» в парі з Михаликом грав Бетао, який до того, у зв'язку з травмою Горана Попова, діяв на лівому фланзі. Місце бразильця, відповідно, посів досвідчений універсал Олег Гусєв. Справа ж, як і в двох попередніх турах, грав Данило Сильва. У результаті через такі перестановки надійність оборони дещо знизилася, чим скористалися ужгородці, першими відкривши рахунок в матчі. Саме з таким поєднанням захисної лінії динамівці грали в першому матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів з «Феєноордом», і, як ми пам'ятаємо, гра в обороні залишала бажати кращого, а кияни знову пропустили першими.

Враховуючи той факт, що в Голландії на «Динамо» чекав непростий поєдинок, в Кривий Ріг на матч четвертого туру чемпіонату України не полетіли Бетао і Данило Сильва, яким Юрій Сьомін надав невеликий відпочинок, а Михалик той матч просидів на лаві запасних. Захист виступив у абсолютно новому світлі. На поле окрім Хачеріді, вийшли одразу три «нові» виконавці - Попов, який відновився, новоприбулий Тайво і Юссуф. Виникало питання, кого ж тренер поставить на правий фланг захисту. Найбільш логічним варіантом здавалася поява на цій позиції Гусєва, але наставник «біло-синіх» прийняв рішення висунути Олега трохи вперед, а на правому фланзі опинився номінальний лівий захисник Попов, який провів, відверто кажучи, не найкращий свій матч. Новачок Тайво, в свою чергу, навпаки зіграв на дуже високому рівні.

Матч-відповідь з «Феєноордом» теж не може вважатися еталоном дій захисту. Хачеріді пропускав уже другий єврокубковий поєдинок, а Тайво не був заявлений на даний раунд Ліги чемпіонів. В результаті гра обох флангових оборонців Данило Сильви і Попова була далека від досконалості, на щастя блискуче зіграв Максим Коваль.

В останньому на даний момент матчі чемпіонату України проти «Волині» на полі в обороні з'явилися чотири виконавці, які, найімовірніше, і становитимуть лінію оборони «Динамо» в нинішньому сезоні. У центрі захисту з'явилися Хачеріді та Михалик, зправа вийшов Гусєв, який відзначився результативним пасом на Кранчара, а ліворуч діяв Тайво.

Напередодні старту «Динамо» в плей-офф раунді відбору Ліги чемпіонів з менхенгладбахською «Борусією» головне питання полягає в тому, хто ж зіграє з Михаликом в центрі оборони, оскільки Хачеріді пропускає гостьову зустріч. Найімовірніше відповідь на це питання ми дізнаємося в суботу, 18 серпня, в гостьовому поєдинку з «Ворсклою»

Півзахист

Зараз складно уявити собі «Динамо» без атакувального півзахисника / нападника Андрія Ярмоленка, який діє то на лівому, то на правому фланзі атаки «біло-синіх». Він разом з Брауном Ідейє, з'являвся на полі у всіх матчах і забив вирішальний гол на виїзді в грі проти «Кривбаса».

На паралельному фланзі почав з'являтися юний бразилець Дуду (тричі), щоправда він так і не провів повністю жодного поєдинку. Поки в актив латиноамериканця можна записати результативний пас на Ніко Кранчара в матчі з «Волинню», а в пасив кілька втрачених можливостей забити.

На даній позиції чотири рази також з'являвся Денис Гармаш. Дуже продуктивно, потрібно сказати, адже в активі молодого українського півзахисника вже три гольових паси на Брауна Ідейє. Два з них (в іграх з «Говерлою» і «Феєноордом»), він зробив саме з позиції лівого атакувального півзахисника, а третій вже з позиції опорного, на якій він діяв у поєдинку з «Волинню», замінивши в стартовому складі Вукоєвича.

До речі саме Вукоєвича і португальського новачка Велозу, судячи зі старту сезону, потрібно називати основною парою опорних півзахисників. У такому поєднанні вони виходили на поле вже чотири рази із семи можливих. До високої самовіддачі та працездатності хорвата в Києві вже звикли, але навряд хтось очікував, що Мігелю на адаптацію в новому колективі знадобитися мінімальна кількість часу. У тактичних побудовах Юрія Сьоміна португалець є чи не ключовим виконавцем, оскільки відіграв шість матчів без замін. Крім того, Велозу поклав на свої плечі посаду штатного виконавця стандартних положень. До речі саме після навісу Мігеля з кутового Олегу Гусєву головою вдалося переправити м'яч у ворота «Говерли», тим самим переламавши хід зустрічі.

Також в якості опорника наставник «Динамо» двічі в новому сезоні використовував Лукмана Аруну, але своєю грою в поєдинках з донецьким «Металургом» і «Кривбасом» нігерієць тренерський штаб, мабуть, не вразив, оскільки в обох зустрічах був замінений.

За місце в стартовому складі в якості атакувального півзахисника в «Динамо» зараз борються одразу п'ять виконавців: Ніко Кранчар, Мілош Нінкович, Раффаель, Адмір Мехмеді та ... форвард Артем Мілевський! «Переможцем» з цієї боротьби поки виходить Ніко Кранчар (п'ять появ на полі), але як і Дуду, хорват поки ще не провів жодного повного матчу. На те є своя всім відома причина - Ніко через травми два роки провів поза футболом і зараз лише починає набирати колишні кондиції. «Першими ластівками» у виконанні півзахисника стали два голи у ворота «Волині». До того ж, безперечно, вболівальники вже встигли відзначити, що хорват володіє відмінним дальнім пасом і сильним ударом.

На другому місці, якщо можна так сказати, йде Мілош Нінкович. Але якщо Кранчар всі п'ять матчів починав із перших хвилин, то серб в чотирьох виходив на заміну, і лише у матчі-відповіді з «Фейєноордом» з'явився у стартовому складі. Також по два поєдинки на рахунку новачка Раффаеля і Артема Мілевського. Обидва футболісти провели на полі приблизно однакову кількість часу, віддавши по одній гольовій передачі. І якщо перший поки лише вливається в колектив, то другий продовжує набирати форму.

Говорити щось про Адміра Мехмеді зарано, тому що кращий бомбардир «Динамо» в літнє міжсезоння в липні виступав за свою національну збірну на Олімпіаді в Лондоні і лише почав працювати з «Динамо». На полі чи в заявці «біло-синіх» швейцарець поки не фігурував.

Атака

Тут все набагато простіше і прозоріше. У новому сезоні в семи з восьми матчів «Динамо» діяло з одним нападником на вістрі, яким був Браун Ідейє. Винятком лише став матч третього туру з «Кривбасом», де грав Марко Рубен. Спершу він діяв сам, але в середині другого тайму Юрій Сьомін випустив йому на допомогу Брауна, який до цього з'являвся у всіх матчах з перших хвилин. До речі для Ідейє той поєдинок став поки єдиним, в якому він не зумів розписатися у воротах суперника. В цілому в семи зустрічах у новому футбольному році форвард забив вісім м'ячів, а якщо ще й враховувати голи і матчі на другому підготовчому зборі в Австрії, то виходить 12 точних ударів в 11 поєдинках. Рубен, в свою чергу, поки не набрав оптимальних кондицій, але тренер розраховує на аргентинського новачка в майбутньому.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер