Валдас Дамбраускас: «Із приходом Мірчі Луческу «Динамо» дуже змінилося»

Валдас Дамбраускас: «Із приходом Мірчі Луческу «Динамо» дуже змінилося»

- Валдасе, ви вступили на посаду зовсім недавно, прийнявши команду на екваторі сезону. Як проходить знайомство з "Лудогорцем"? Чи є проблеми, з якими ви зіткнулися на початковому етапі?

- "Лудогорець" - дуже добре організований клуб, у команді зібрані якісні гравці, тому жодних проблем у роботі немає. У нас, тренерів, проблеми виникають тоді, коли починаються офіційні ігри (сміється). Поки відбувається знайомство з командою, придивляємося один до одного. Звичайно, кожен тренер вносить свої корективи та зміни в гру. Намагаюся якнайшвидше донести до гравців свої ідеї, щоб команда їх зрозуміла та прийняла. Зараз йде ознайомлювальний процес, як і, думаю, завжди, коли в команду приходить новий тренер.

- Який стиль гри ви прищеплює своїм командам? Якого футболу тепер очікувати від "Лудогорця"?

- Я прихильник атакувального футболу, коли команда може домінувати на полі. Останнім часом у "Лудогорця" не було таких результатів, щоб усі залишалися задоволені. Команда лідирує в чемпіонаті Болгарії, але невдало виступила в Лізі Європи та не показує гру, яку хочуть бачити керівництво і власники клубу. Тому ми постараємося зробити гру команди більш видовищною, щоб ми домінували, створювали більше моментів і, звісно, забивали більше голів. У клубах, де я працював до "Лудогорця", намагався робити те ж саме, прищеплюючи видовищний футбол.

- Очоливши багаторічного чемпіона Болгарії, чи відчуваєте додатковий тиск і відповідальність за результати?

- Гадаю, найбільший тиск кожен тренер відчуває всередині себе. Коли ти приходиш у клуб, де від тебе вимагають результатів, перемог, титулів, успішних виступів у єврокубках, то від цього тиску нікуди не дітися. Питання лише в тому, як ти його приймеш - як стресові умови або мотивацію до роботи. Вважаю, що впевненість приходить завдяки якісній підготовці - як індивідуальній, так і командній. А матчі вже можна порівняти зі здачею іспиту: якщо ти нічого не вмієш, то тиск може тобі заважати, але якщо ти готовий, то стресу не відчуваєш.

Тому я проводжу щоденну роботу, щоб стати краще, вивчити щось нове та передати гравцям. Однак я точно не намагаюся передавати гравцям переживання, а навпаки - намагаюся вселити впевненість. Думаю, що тільки коли людина щаслива у своїй професії, вона може працювати добре. Це намагаюся донести і футболістам.

- "Лудогорець" перебуває на зборі в Туреччині вже майже 20 днів, провів два спаринги. На якому етапі підготовки ви перебуваєте?

- Наприкінці тривалих зборів завжди настає невеликий спад, гравці починають втомлюватися, сумувати за сім'ями. Цього не уникнути. Гадаю, ми виконали дуже хорошу роботу - як у фізичному, так і в тактичному плані. Загальні риси ігрової моделі, яку ми плануємо поставити в "Лудогорці", видно вже досить добре. До того ж ми непогано виглядали і в попередній контрольній грі з донецьким "Шахтарем". Але треба провести ще дуже багато роботи, крім іншого - у психологічному плані. Нам є до чого прагнути.

- У згаданому матчі з "Шахтарем" ви змогли відігратися до нічиєї, поступаючись із рахунком 0:2. А які завдання ставите на спаринг із "Динамо"?

- Якщо говорити про гру з "Шахтарем", то ми залишилися незадоволені результатом, тому що за створеними моментами перевершили суперників. Окрім того, нам потрібно попрацювати над початком гри, у перші хвилини ми повинні демонструвати свої амбіції, грати з позиції сили, володіти ініціативою та територіальною перевагою. Інакше у футболі дуже важко. Я незадоволений нашою реалізацією, адже у нас були моменти, а голи забивав "Шахтар". Ми повинні це виправити, у чемпіонаті Болгарії допустити таке не можна.

Перед грою з "Динамо" ми спеціально не готувалися до суперника, не аналізували киян, а працювали над своєю командою, проводили щоденні дворазові тренування. Головні матчі для нас будуть у чемпіонаті та Кубку Болгарії, тому прагнемо підійти в гарній формі до офіційних поєдинків.

- Що вам відомо про нинішню команду "Динамо"?

- Як литовець, я виріс на перегляді чемпіонату СРСР, у якому "Динамо" завжди було одним із головних фаворитів, показувало відмінну гру та ставало чемпіоном. Відтоді я і стежу за киянами. Далі були 90-ті роки, коли "Динамо" дуже добре виступало в Лізі чемпіонів. Окрім того, цікавий і неочевидний зв'язок полягає в тому, що я працював у "Жальгірісі", фанати якого дружні з уболівальниками київського "Динамо".

А що стосується сьогоднішньої команди, то, думаю, із приходом Мірчі Луческу вона дуже змінилася. Добре знаю його історію, це великий тренер, що він багато разів доводив і в Україні, і в Європі, і в черговий раз доводить у "Динамо". Те, що фахівець із таким великим досвідом і в літах показує, наскільки він мотивований досягти результату та знає, як це зробити, заслуговує на велику повагу.

В останні роки "Шахтар" досить легко вигравав чемпіонство України, але за підсумками першого кола поточного сезону "Динамо" попереду на одне очко. Звичайно, ми стежимо за киянами і коли вони грають в єврокубках. Я дивився матчі Ліги чемпіонів із "Барселоною" і останню гру проти "Ференцвароша". Знаю більшість гравців "Динамо" - Сидорчука, Циганкова й інших основних футболістів, які створюють малюнок гри команди.

Бажаю вам гарного сезону та завоювання чемпіонства!

*Фото - ФК "Лудогорець"

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер