»Валенсія»: в тіні «Реала» й «Барселони»

»Валенсія»: в тіні «Реала» й «Барселони»
У боротьбі Давид Вілья

«Валенсія» входить до топ-групи футбольних клубів Іспанії. Клуб з однойменного міста був заснований у 1919 році, а наступного року святкуватиме 90-річний ювілей. Спеціально до цієї дати керівництво клубу збирається перевезти команду на новий стадіон – «Нуева Месталья», який розташовується в північно-західній частині міста.

Нинішній стадіон – «Месталья» – вміщує більше 53 тисяч глядачів. Свій перший матч на цьому стадіоні «Валенсія» провела 20 травня 1923 року, за яким спостерігали 14 тисяч глядачів. За 85 років стадіон пережив шість реконструкцій, а свій нинішній вигляд отримав весною 2001 року. Також упродовж чверті століття, з 1969-го по 1994 рік, стадіон носив назву «Луїс Касанова», на честь свого найвидатнішого президента.

За свою історію «Валенсія» виграла безліч трофеїв. Втім, змагатися із «Реалом» і «Барселоною» за кількістю чемпіонських титулів «кажани» (одне з прізвиськ «Валенсії») поки що не в змозі – їх на рахунку валенсійців лише шість. Також на рахунку «Валенсії» сім Кубків Іспанії (відзначимо, що «кажани» є чинними володарями Кубка). В Європі «Валенсія» також є успішним бійцем – тричі підкорено Кубок УЄФА, по одному разу Кубок володарів Кубків і Суперкубок УЄФА. Двічі поспіль, в 2000 і 2001 роках, «кажани» опинялися в кроці від завоювання найпрестижнішого клубного трофею, Кубка європейських чемпіонів, але обидва рази поступалися у фіналі – спочатку мадридському «Реалу», а потім мюнхенській «Баварії».

Вболівальники «Валенсії» зачекалися перемог від своїх улюбленців. Минулий сезон команда завершила на 10-му місці, що є найгіршим результатом із сезону 1996/1997. Лише завдяки здобуттю Кубка Іспанії «Валенсія» змогла пробитися до другого за престижністю клубного турніру, де тепер на стадії 1/16 фіналу зустрінеться із київським «Динамо».

Останнє чемпіонство датоване сезоном 2003/2004, і, схоже, в нинішньому сезоні «кажанам» не вдасться поповнити свою колекцію черговим титулом. «Барселона» впевнено лідирує в турнірній таблиці, а валенсійці з інтервалом у два тижні зазнали поразки в принципових матчах із «Барселоною» (0:4) і «Реалом» (0:1). Втім, поки що підопічні Унаї Емері тримаються на третьому місці, випереджаючи мадридський «Реал» на одне очко.

В нинішньому розиграші Кубка УЄФА «кажани» стартували із першого раунду, в якому без проблем розібралися з португальським «Маритиму» (1:0 і 2:1). У груповому турнірі «Валенсія» отримала не найсильніших суперників, але змогла перемогти лише в одному матчі, обігравши на виїзді норвезький «Русенборг». Три інших поєдинки – вдома з ФК «Копенгагеном» і бельгійським «Брюгге», на виїзді із французьким «Сент-Етьєнном» – завершилися внічию. Таким чином, набравши 6 очок в групі, «Валенсія» посіла друге місце в групі, поступившись проміжною першістю «Сент-Етьєнну» (8 очок).

Втім, у лютневій дуелі «Динамо» і «Валенсії» гратимуть не трофеї. Іспанці матимуть стабільну ігрову практику, оскільки чемпіонат буде в самому розпалі. Футболістам же «Динамо» доведеться готуватися до відповідальних поєдинків через спаринги. «Кажани» цілком логічно побоюються підопічних Юрія Сьоміна. Головний тренер «Валенсії» Унаї Емері і нападник Давид Вілья, коментуючи результати жеребкування, в один голос відзначають холодну і сніжну українську погоду. У будь-якому випадку, все вирішиться на футбольному полі, і футболісти «Динамо» мають докласти максимум зусиль, щоб із п’ятої спроби (починаючи з сезону 1992/1993) все ж таки подолати бар’єр 1/16 фіналу Кубка УЄФА.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер