Валентин БЕЛЬКЕВИЧ: «40-річний ювілей такий же, як і всі попередні»

Валентин БЕЛЬКЕВИЧ: «40-річний ювілей такий же, як і всі попередні»

Його свято припало на розпал підготовки до весняної частини сезону, тому Валентин Миколайович відзначає його за роботою в Києві, де футболісти його команди в ці дні виступають на Меморіалі Макарова. Офіційному сайту «Динамо» іменинник зізнався, що ювілей не є для нього особливою або занадто значущою датою, й до Дня народження він ставиться спокійно.

- Чи збираєтеся Ви відзначати сорокарічний ювілей? Або дотримуєтеся прикмети, що цю дату святкувати не прийнято?


- До цифри 40 ставлюся нормально, так само, як і до 30-річного ювілею або будь-якої іншої дати. Як відзначати, чесно кажучи, поки ще не вирішив, навіть не думав на цю тему. У нас проходить турнір Макарова, тому всі думки про гру команди, а настрій робочий.

- У такому разі, який День народження, що запам'ятався найбільше, можете пригадати?

- Я ніколи не робив із Дня народження якоїсь грандіозної події або культу. Він відрізняється від інших днів лише тим, що цього дня людина народилася.

- Як Вас зазвичай вітають рідні та близькі? Що дарують та бажають?

- Напевно, як і всіх, починають вітати із самого ранку. Бажають, насамперед, здоров'я, успіху, без яких футболісту та тренеру не обійтися. Ну і, як завжди, щастя, успіхів тощо.

- Ваше свято в січні, напевно, коли були гравцем, часто доводилося його відзначати на підготовчих зборах?

- Коли як. Іноді команда була в Києві, інколи на зборах або на турнірі Кубка Співдружності в Росії. Чи доводилося грати матчі в День народження? Чесно кажучи, вже не пам'ятаю. А торт залежав від самого іменинника. Якщо він купував тістечка, за вечерею всі їли. Зазвичай, солодощі й ласощі приносили всі: хто торт, хто цукерки. Якщо ми перебували на зборах або в цей день було тренування, на ранковому зібранні вся команда вітала іменинника, а головний тренер казав теплі слова й побажання.

- Як до відсутності іменинника вдома ставилися ваші рідні та близькі?


- Із розумінням, адже футбол – моя робота, тому й доводилося бути відсутнім, куди було діватися. Якщо кожного звільняти від роботи в його День народження, півкраїни би відпочивало. Закінчивши грати, я завершив курси, отримав ліцензію та став тренером. Тому майже нічого не змінилося – у мене, як і раніше, багато обов'язків та мало вільного часу. Мій розклад також залежить від командного розпорядку – ігор, тренувань, зборів.

- Як часто виходить бувати вдома в Мінську?


- Коли випадає можливість, намагаюся регулярно їздити до батьків під час зимової та літньої відпусток у грудні та червні.

- Хотілося би згадати головні етапи вашої футбольної кар'єри, яку Ви починали в мінському «Динамо». Що найбільше запам'яталося за п'ять років у Білорусі?

- Якщо чесно, то не було якогось яскравого одного дня, яким я би надалі жив або запам'ятав його на все життя. Було багато як позитивних, так і негативних моментів. Але я не зациклювався на якомусь конкретному з них.

- Ви перейшли до київського «Динамо» разом із вашим одноклубником Олександром Хацкевичем. Тобто, звикати до нової обстановки було легше вдвох?

- Особливо звикати й не довелося, хіба що до нового клубу та колективу. А Білорусь, Україну, Росію ми звикли вважати однією країною – Радянським Союзом, де я й виріс. Тим паче, що відстань лише-500 кілометрів. Словом, Україна не була для мене новою країною, тому адаптація минула швидко й безболісно. У команді грали чудові хлопці, з якими ми дуже швидко знайшли спільну мову.

- За Йожефа Сабо Ви грали не дуже багато. Чи не пожалкували в той момент про те, що переїхали до Києва?

- Ні, адже для мене цей перехід був кроком уперед у моїй футбольній кар'єрі. А все інше залежало від мене особисто, й майбутнє було в моїх руках. Багато людей із ностальгією згадують ту згуртовану команду кінця 90-х – початку 2000-х. До цього часу майже з усіма хлопцями підтримуємо стосунки.

- Характеризуючи Вас, майже всі фахівці сходилися в тому, що ви були «мозком» команди, «диригентом» гри, який здатний однією гострою передачею вирішити долю матчу, не кажучи вже про техніку, чудове бачення поля й виконання стандартних положень. Чи бачите ви можливих наступників серед ваших підопічних?

- Спасибі фахівцям за таку приємну оцінку. Але я не втомлююся повторювати, що на полі грає не одна людина, а одинадцять. Я доповнював партнерів, а вони доповнювали мої слабкі якості, тому в нас і був згуртований колектив, який показував непогану гру. Що стосується моїх підопічних, усі вони талановиті й перспективні хлопці. Те, як вони будуть надалі себе розвивати, більшою мірою залежить від них самих. Моя ж справа їм допомогти, що я й намагаюся зробити.

- Чим займалися після завершення кар'єри футболіста, до того, як стали асистентом старшого тренера в молодіжній команді «Динамо»?

- Останній рік я провів у «Інтері» з Баку, а потім навчався на тренера. Отримавши ліцензію, став працювати асистентом Олександра Хацкевича в дублі.

- Ви неодноразово заявляли, що після завершення футбольної кар'єри залишитеся жити в Києві, й навесні 2008-го року ви отримали українське громадянство. Воно допомогло вам у Києві?


- Я вже неодноразово казав, що, вирішивши залишитися жити в Україні, в Києві, розумів, що легше буде не в якості іноземця, а в якості громадянина цієї країни.

- Зараз ви керуєте командою U-19. Що це значить для вас особисто? Адже це ваша перша самостійна тренерська робота...


- Досвід – річ дуже важлива. У команді U-19 ми працюємо разом із Віталієм Косовським. Постійно радимося, прислухаємося до думок один одного. У такому розумінні це для мене не зовсім самостійна робота, це трохи інше. Для мене це – перевірка тренерської кваліфікації. Працюючи з дев'ятнадцятирічними футболістами, я можу на практиці втілювати в життя свої тренерські задуми, навіть якщо вони не завжди правильні.

Свого колегу із задоволенням привітали тренери молодіжної команди та «Динамо-2» Олександр Хацкевич та Андрій Гусін.


Андрій Гусін:


- Чудові ігрові якості Валентина Белькевича всім відомі. Він був хорошим партнером, йому завжди можна було сміливо віддавати м'яча, й у будь-якій ситуації він знаходив рішення. Скажу відразу, в мене таких футболістів у команді немає, але дуже хотів би таких мати. На полі в нього завжди була світла голова, також він дуже тонко відчував момент передачі. Перш за все, Валік грав гостро й ніколи не перетримував м'яча, тому його гра була стабільно ефективною, це дуже цінно й подобається вболівальникам. Що стосується його людських якостей, не скажу, що він був великим веселуном у команді, вибірково ставиться до людей. Не пускав собі в душу малознайомих особистостей – такий у нього характер.

Олександр Хацкевич:


- Із Валентином мені відмінно гралося як на футбольному полі, коли ми були гравцями, так і чудово працюється в якості тренерів. Ми розуміємо один одного з напівслова, налагодили відмінне взаєморозуміння, оскільки багато грали разом та маємо схожі погляди на багато футбольних речей. Не на всі, звичайно, але на основні напрямки, тому намагаємося все робити в унісон. Проблем немає і з тим, як ділити гравців, адже заявка спільна.

А що стосується привітань, команда та тренери мають для цього можливість на установці. Для мене же він перш за все чудова людина та товариш.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер