Валерій Газзаєв: «Чемпіонство ми втратили набагато раніше»

Валерій Газзаєв: «Чемпіонство ми втратили набагато раніше»

"Шахтар" – "Динамо" – 1:0. Післяматчева прес-конференція

На післяматчеву прес-конференцію тренер «Динамо» Валерій Газзаєв прийшов не в найкращому настрої, на питання журналістів відповідав лаконічно та стримано

- Вітаю «Шахтар» із чемпіонством, – насамперед сказав Валерій Георгійович. – Бажаю йому успішних виступів у Лізі чемпіонів. Що стосується нас, на жаль, цей турнір ми розпочнемо з кваліфікації, але, проте, будемо готуватися. Гадаю, чемпіонство ми втратили не в сьогоднішньому матчі, а набагато раніше, коли в нас був достатньо хороший відрив від «Шахтаря». Тому звинувачувати потрібно лише самих себе. Але це в жодному випадку не зменшує залуг «Шахтаря», який виграв чемпіонат, тому що чемпіоном стає команда, яка посідає перше місце в турнірній таблиці.

- За рахунку 0:0 був, м’яко кажучи, суперечливий момент, який тягнув на пенальті, коли м’яч влучив у руку Кучера. Цей епізод міг вплинути на чемпіонство...

- Я з вами погоджуюся. Але що я можу? Тільки обурюватися, не більше того.

- У чому причина сьогоднішньої поразки?

- Сьогодні грали дві дуже хороші команди. Напевно, нас підвела виконавча майстерність, тому що в першому таймі ми пропустили контратаку з правого флангу. У нас також були можливості в першому таймі. Чому програли? Напевно, «Шахтар» більше заслуговував на перемогу, ніж ми.

- Є надія, що ви, незалежно від агресивних уболівальників і деяких дурних журналістів, будете продовжувати розпочату вами справу?

- Я професійний тренер, свою роботу виконую так, як вважаю за потрібне. Все прагну робити високопрофесійно, а не слухати якісь розмови. На кожен рот не накинеш хустку. Завжди будуть задоволені і незадоволені. Це життя. Ще раз вітаю вас і бажаю успіху.

 

* * *

Мирча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

- Велика підтримка, - напевно, це та різниця, яка була між нами і «Динамо». Стадіон-красень, заповнений під зав’язку, був на нашому боці, ми постійно відчували підтримку. Сьогоднішня перемога, - це, в першу чергу, заслуга наших уболівальників. Коли в Києві відкриється такий же стадіон, хотілося, щоб він заповнювався так само, як і наш. Від цього виграє весь чемпіонат України. Хочу подякувати команді, тренерському складу і всім, хто був постійно з нами поряд і сприяв цьому успіху. І, найголовніше, хотів би привітати президента клубу, любов якого до цього міста, до «Шахтаря», і футболу взагалі - безмірна. Він створив це велике свято на стадіоні. Президент заслуговує на окремі аплодисменти від усіх нас.

Ця перемога зобов’язує нас виступити набагато краще в Лізі чемпіонів. Тепер ми стали набагато досвідченішими. Ті молоді хлопці, які прийшли до команди шість років тому, набралися міжнародного досвіду, і, будемо сподіватися, він їм допоможе в Лізі чемпіонів. Гадаю, складно і дуже важливо за шість років виграти чотири чемпіонських звання. З тих, хто разом зі мною здобував перший чемпіонський титул в Україні, сьогодні на полі були Срна і Хюбшман. А Дуляй, Рац і Левандовські були на лавці запасних. Приходять нові гравці, йдуть деякі важливі особистості, але від цього команда не страждає, навпаки, ми граємо, можливо, навіть краще. Ми маємо ставати машиною, яка в кожній грі віддає максимум можливостей і сил, виграє титули.

По грі, гадаю, ми заслуговували сьогодні на перемогу. Ми створили більше гострих моментів біля воріт суперника, ніж він біля наших. Складно пригадати щось ще, окрім того епізоду, коли Мілевський пробив повз стійки в першому таймі. Хотів би привітати команду з хорошою організацією гри, тактичною дисципліною і хорошим відбором м’яча. Якщо бразильці, які п’ять років тому прийшли до нас, не були звиклими до такого типу єдиноборства, то зараз їм можна поаплодувати. Вітаю всіх, хто сьогодні не вийшов на поле. Вони повністю влилися до нашої команди і так само сприяли нашому успіху сьогодні.

- Містер Луческу, ви неодноразово вигравали чемпіонат України. У чому ви знаходите мотивацію для себе на майбутнє? І скажіть, чому ваш костюм ще не забруднений шампанським?

- Ми не готувалися святкувати чемпіонство, тому шампанського в нашій роздягальні не було. Спочатку перед нами була поставлена мета виграти. А що стосується мотивації, то вона в мене одна – любов до футболу, яка ніколи не зникне. Як тільки це трапиться, я, напевно, підніму руки і здамся.

- Скажіть, чи означає сьогоднішня перемога те, що деякі провідні футболісти підуть у відпустку раніше інших?

- Ні, жодної відпустки ні в кого не буде, у нас попереду останній тур. Мене насилу вмовили зробити завтра вихідний. А так ми мали збиратися. Уболівальники в Сімферополі чекають на чемпіона країни, а значить, і чемпіонської гри. З нашого боку у жодному випадку не буде жодного розслаблення. Ми зараз відчуваємо ще більшу відповідальність, оскільки це і є пошана до публіки, яка прийде на стадіон.

- Я представник румунської преси і можу вам сказати, що всі вболівальники 20 років із нетерпінням чекають, коли ви повернетеся до своєї країни, щоб підняти румунський футбол. Коли це може статися?

- Напевно, це станеться в моєму наступному житті.

- Як ви оціните сьогоднішнє суддівство?

- Щодо пенальті, складно сказати, чи був там одинадцятиметровий. Але боротьба мала місце. Мені складно оцінити. Якщо казати в цілому, то арбітр судив на високому рівні, не даючи жодній із команд перейти межу регламенту. Якщо потрібно було – він давав картки, якщо свистів – значить по ділу. Гадаю, він впорався з такою важкою та емоційною грою. У певній мірі рефері виклав урок, як потрібно судити.

- Після поразки в Києві ваша команда взяла реванш у Донецьку. Не думаєте, що суперник був послаблений відсутністю флангових футболістів Ель Каддурі та Єременка?

- Сьогодні кияни використали найкращий склад, який був у них в наявності. Аналізуючи всі ігри, готуючись до сьогоднішнього матчу, я помітив, що зараз грали найбільш досвідчені гравці в центрі оборони – швидкі й агресивні Бетао та Юссуф, які також добре себе проявили в єдиноборстві. Також добре підготовлені фізично два опорних хава, плюс атакуюча четвірка: Шевченко, Нінкович, Ярмоленко та Мілевський. Не можу сказати, що якісь ще гравці могли підсилити їхній сьогоднішній склад. Гадаю, це був один із найкращих складів, який вони могли виставити в чемпіонаті. Він був укомплектований оптимально. Якщо шукати, хто міг би сьогодні ще зіграти, можливо, це Алмейда. Але він, у принципі, ще дитина.

- Президент клубу вже встиг сказати вам кілька слів з приводу чемпіонства. Що це були за слова?

- Ви ж бачили, він привітав нас на полі. Цього достатньо. Можливо, привітання ще будуть надалі. У нас є три дні, потрібно визначити, що будемо робити в наступному чемпіонаті, в прийдешньому футбольному році. Ми ще не обговорювали підготовку команди в майбутньому міжсезонні, збори, інші моменти. На нас ще чекає гра в Суперкубку України. Напевно, вперше розіграш цього трофея обійдеться без «Динамо». Потім нам потрібно освоїти дуже насичену програму, щоб підготуватися до вересневих матчів Ліги чемпіонів. Необхідно знайти спаринг-партнерів дуже високого рівня, адже якщо цього року ми не вийдемо з групи, жодних виправдань нам не буде.

- Містер Луческу, здалося, кілька разів просив заміну Фернандіньо. У чому справа, не розповісте?

- Він виконав багато швидкісної роботи, тому позначилися м’язові навантаження. У м’язах скупчилася молочна кислота, вона не встигала вийти, тому кілька разів його хапали судоми. Він попросив заміну, але потім подумав і сказав, що все гаразд. Мене дивує лише одне, чому Дунга не звертає уваги на Фернандіньо і не викликає його до національної збірної. Не думаю, що в них у середині поля є гравці сильніші за нього.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер