Валерій Газзаєв: «Це фінал і велике футбольне свято»

Валерій Газзаєв: «Це фінал і велике футбольне свято»

На післяматчевій прес-конференції наставник «Ворскли» Микола Павлов, здавалося, не був засмучений результатом поєдинку. Головний же тренер «Динамо» Валерій Газзаєв, навпаки, випромінював задоволення.

Микола ПАВЛОВ, головний тренер «Ворскли»:

- Перш за все, спасибі місту Суми та вболівальникам за чудовий стадіон і підтримку, яку ми відчували повною мірою. Мені здається, що в цьому матчі з «Динамо» за «Ворсклу» вболівало більше людей, так само, як і проти «Шахтаря» в Дніпропетровську.

Що стосується гри, гадаю, вона сподобалася двома компонентами. В усякому разі, я задоволений змістом гри, а в тому, що ми поступилися по пенальті, напевно, перш за все, винні ті, хто не забив. Але в той же час не можна не віддати належне Шовковському, який відбив м'яча після удару Деспотовські. Гадаю, саме він був вирішальним у серії пенальті.

На жаль, у нас не дуже велика лавка запасних, але давайте повернемося до історії. Вболівальники із стажем пам'ятають, коли «Динамо» в 1975-1976 роках гриміло на всю Європу, в команді, окрім дванадцяти граючих футболістів, важко згадується хтось ще. Така ж ситуація в клубах, де грають кваліфіковані футболісти, які не відчувають конкуренції, але які розуміють відповідальність за результат. Вони краще відновлюються і готуються після поєдинків, і те, що в нашій команді немає великої кількості травм, вважаю заслугою нашого медичного корпусу і масажистів, які працюють у колективі. Ці дві останні гри 31-го травня проти «Шахтаря» і сьогодні проти «Динамо» підтвердили, що за хорошої мотивації збоку керівників, за такої великої кількості вболівальників, на таких чудових стадіонах, у хлопців просто зростають крила, та іноді вони навіть вистрибують зі штанів, як у згаданих матчах. Але впродовж усієї дистанції чемпіонату проводити такі ігри нам, звичайно, буде важко, але ми до цього прагнемо, і, гадаю, все буде гаразд.

- З приводу штанів... Сьогодні ви спромоглися зберегти їх у цілості…

- Якщо ви пам'ятаєте, історія з порваними штаньми відбулася саме в Сумах. Але «Бріоні» – хороша фірма. Кілька костюмів мені купили діти, вони добре на мені сидять. «Кристіан Діор» теж непогано виглядає, тому не думаю, що протягом найближчого року ми будемо повертатися до цієї теми. Раз на рік, говорять, і палиця стріляє. Напевно, тому в мене тоді штани й порвалися.

- А коли вистрілить «Ворскла»?

- Так уже вистрілила! Перемога в Кубку України – адже це історична подія.

- А в єврокубках?


- Для початку потрібного дочекатися суперника, якого нам визначить жеребкування в серпні. Тільки після цього можна буде робити певні прогнози.

- Чому ви замінили Сачко?

- В низці європейських чемпіонатів грають ветерани, які за домовленістю проводять на полі кожну другу гру. Вася Сачко якраз і є таким футболістом. Ми з ним домовилися про те, що коли він починає відчувати необхідність заміни, він мені просто про це говорить. Таку практику ми використовуємо впродовж останніх кількох матчів. Ви, напевно, помітили, що, в основному, ми міняємо його в кінцівці. А по грі до нього, звичайно, ніяких претензій бути не може.

- Чи може «Ворскла» грати краще? Якщо так, то наскільки?

- Команда грає так, як дозволяє їй суперник. Сьогодні «Динамо» дозволило грати нам так, як ми грали. Гадаю, що наступного разу кияни нам вже цього не дозволять. З вашого дозволу я надам слово тренеру команди-переможця і піду, - сказав на закінчення Микола Петрович, побачивши, як у залі з'явився Валерій Газзаєв.

* * *

Валерій ГАЗЗАЄВ, головний тренер «Динамо»:

- Я хочу привітати обидві команди, які сьогодні дуже старалися. Особливо, звичайно, вітаю наших хлопців, які виграли Суперкубок. Гра мені дуже сподобалася. Гадаю, поставлену задачу ми мали вирішити раніше, впродовж 90 хвилин гри, і не доводити справу до післяматчевих пенальті. Але я задоволений діями наших молодих гравців, у першу чергу, Хачеріді та Ярмоленка. Звичайно, вони припускалися і будуть припускатися помилок, але таким чином вони будуть і зростати. Сьогодні вони здобули перший серйозний трофей у своїй спортивній кар'єрі, і я особливо за них радий. А так, у цілому, вітаю весь наш клуб, президента «Динамо» з першим успіхом цього сезону. Нехай цей трофей напівофіційний, але, тим не менш, приємно.

- З чим була пов'язана заміна Алієва?

- З травмою. У нього була гематома, через яку він не міг грати на повну силу.

- Оцініть гру Хачеріді в першому таймі.

- Розумієте, він, напевно, вперше в своїй кар'єрі грав за такого скупчення вболівальників і в такому важливому матчі. Тому, вважаю, що, як для першого поєдинку такого рівня, він зіграв дуже добре. Так, він припустився помилки в першому таймі. Але всі, хто сьогодні грали на полі, помилялися. Ми повинні вміти їх прощати, що допоможе молодому хлопцю не припускатися подібних помилок надалі.

- Чи було вам прикро, що регламентом не передбачено додатковий час?

- Річ у тому, що я був не дуже добре знайомий із регламентом, і чекав, що додатковий час все ж таки буде (сміється). Але, слава Богу, що його не було.

- Як вам поле і стадіон?

- Поле відмінне, стадіон чудовий. Було дуже багато глядачів і дуже цікава гра у виконанні команд. Та й сам кубок, треба відзначити, також дуже красивий. В цілому, сьогодні було справжнє футбольне свято.

- Ваше ставлення до ажіотажу, який виник навколо стадіону в Сумах при визначенні місця проведення сьогоднішнього матчу?

- Сам стадіон чудовий. Єдине, в чому була проблема, – це стан газону. Футболісти мають грати на хорошому полі. Тому наш клуб зробив все можливе для того, щоб привести газон до належного стану. Все ж таки це фінал і велике футбольне свято під назвою Суперкубок України.

- Що можете сказати з приводу гри Гусєва? Коли він зможе грати на повну силу?

- Річ у тому, що після важкої травми він пропустив цілий рік. Після такої перерви не так просто відновитися і повернути втрачені кондиції. Сьогодні окремі проблиски в його грі були, але не більше того. Напевно, нам із вами потрібно набратися терпіння. Окрім цього, сьогодні в нас були відсутні багато гравців, які, сподіваюся, в недалекому майбутньому повернуться до гри. Тоді нам, звичайно, буде набагато легше. Проте, гадаю, що з урахуванням кадрових проблем, які є в нас, сьогодні команда виглядала достатньо кваліфіковано.

- Як ви визначали п'ятірку пенальтістів? Враховували побажання гравців?

- Ні, не враховував. Річ у тому, що ми не відпрацьовували на тренуваннях одинадцятиметрові удари, тому я поговорив із хлопцями, які були в нас у резерві. Радником виступив Алієв. Що ж, він вгадав. (Посміхається).

- П'ятим бив би Мілевський?

- Так, він. У цьому плані жодних проблем немає.

- Чи задоволені ви діями лінії атаки, яка вперше діяла без Бангура?

- Та забудьте вже це прізвище. (Посміхається). Що стосується атаки, ми опановуємо нову систему, нові принципи ведення гри, особливо в передній лінії. Але створити п'ять стовідсоткових голевих ситуацій, і хоча б дві з них реалізувати, мені здається, було б нормальним результатом. Оскільки ми цього не зробили, треба продовжувати працювати.

- Яка ситуація з пошуком нового центрального захисника?

- Ми поки що думаємо і, звичайно, враховуємо той факт, що «вилетіли» відразу чотири наших основних захисника. Раніше всіх відновиться Алмейда, але не раніше, ніж за місяць. Тому, звичайно, ми шукаємо підсилення на цю позицію.

- А анголець Зуела, який знаходився на перегляді?

- Ні. Ми його подивилися, він мені не сподобався. Але про всяк випадок ми обов'язково візьмемо в оренду гравця на позицію центрального захисника. Адже за два місяці будь-що може трапитися.

- Можете сказати кілька слів про гру суперника.

- «Ворскла» – дуже досвідчена команда. Мабуть, грає в цьому складі давно і стабільно. Команда використовує награні комбінації, демонструє старання. Очевидно, що ця команда з характером, як і її тренер. В цілому, гадаю, «Ворскла» не випадково виграла Кубок України й отримала право представляти країну в Лізі Європи. Мені складно по одній грі сказати щось більше, тим паче, що я, в основному, дивлюся на дії своїх футболістів. А так, у цілому – найкращі компліменти.

- Чи готове «Динамо» до нового сезону?

- Мені складно зараз однозначно відповісти на це питання. Я гадаю, що готове – недарма ж ми виконали хорошу роботу на зборах. Але в нас, як у будь-якого клубу, звичайно, є проблеми, в першу чергу, кадрові. Інших складнощів у «Динамо» немає.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер