Валерій Газзаєв: «До трансферної політики будемо підходити дуже ретельно»

Валерій Газзаєв: «До трансферної політики будемо підходити дуже ретельно»

Сьогодні на заміській базі «Динамо» в Кончі-Заспі відбулася прес-конференція за участі головного тренера команди Валерія Газзаєва, на якій були обговорені останні клубні новини та подальші плани.

- Перш за все, хотів би всіх привітати з Новим роком, побажати міцного здоров’я та успіхів – як в особистому, так і в професійному житті, причому, не тільки вам, але й усім, хто любить київське «Динамо», – розпочав Валерій Георгійович. – Ми планували провести саме таку прес-конференцію, присвячену підсумкам першої половини сезону, після останньої гри, але, на жаль, були обмежені в часі. Зараз я готовий відповісти на питання, які цікавлять вас.

- На якій стадії знаходиться питання про перехід Алієва до «Локомотива»? Що ви можете сказати про чутки з приводу Бетао?

- Чутки для того й існують, щоб підтримувати інтерес. З приводу переходу Алієва нічого конкретного сказати не можу. Одне бажання Алієва грати в «Локомотиві» – і все. Як може наш президент реагувати на подібні чутки? Напевно, серйозна людина подібним чуткам не приділятиме уваги. Зрозуміло, що на сьогоднішній день Саша потрапив до, м’яко кажучи, не дуже комфортної ситуації, з урахуванням усіх розмов, які тривають протягом останніх двох-трьох місяців. Гадаю, усі питання потрібно адресувати керівництву «Локомотива», яке за цей час чи то не визначилося, чи то виникли якісь інші проблеми. Серйозні люди, які займаються бізнесом, мають і серйозно ставитися до подібних питань, особливо коли йдеться про долю людини. Що стосується Бетао... Я тільки сьогодні прочитав інформацію щодо нього. Поки що не бачив самого футболіста, зараз він проходить медобстеження, завтра їде з нами на збори, тому ця інформацію є не більше ніж черговою чуткою.

- Коли ви свого часу прийняли ЦСКА, відразу ж обіграли «Спартак» із рахунком 3:0. У подальших матчах армійці під вашим керівництвом не програвали своєму принциповому супернику. Прийнявши «Динамо», в першому ж матчі з «Шахтарем» ви здобули перемогу, причому також із рахунком 3:0. Як ви дивитеся на те, щоб продовжити традицію?

- Хороші традиції потрібно підтримувати (посміхається). У цілому, звичайно, це приємно згадувати. Будемо працювати, прагнути підтримувати такі теплі традиції й у «Динамо».

Зараз наступає вирішальний етап у чемпіонаті. Користуючись нагодою, хочу ознайомити вас із програмою нашої підготовки. Узимку в нас, на відміну від попереднього літа, буде повноцінна підготовка. Сподіваюся, що всі 28 гравців, які їдуть на збір, абсолютно здорові та готові конкурувати за місце у стартовому складі. Перший збір ми проведемо в Ізраїлі з 15-го по 29-те січня, на якому проведемо три контрольних матчі – 24-го, 26-го та 28-го числа. Після повернення проведемо вдома три дні, після чого вирушимо до Португалії, де також заплановано три матчі. З місцем третього збору, який триватиме 8-9 днів, ми ще не визначилися.

Особливих змін у складі немає. Ми взяли велику групу молодих гравців, і пріоритет у своїй роботі я бачу в довірі вихованцям клубу. Гадаю, наш крок виправданий, із молодих гравців найближче до стартового складу знаходиться Гармаш, і я дуже радий цьому. У першому колі в основному складі вдало виступили Хачеріді та Ярмоленко. У цьому напрямі нам потрібно працювати ретельніше. Але, безумовно, без легіонерів нам не обійтися. Відтепер вся наша трансферна політика матиме вибірний характер – іноземців середнього класу в команді не буде. На сьогоднішній день, я вважаю, наша команда досить добре укомплектована для чемпіонату України. Що стосується Ліги чемпіонів, то ми провели матчі з найкращими командами Європи, з яких вдалося взяти багато корисного. Помилки були мінімізовані, але саме вони не дозволили нам вирішити поставлену задачу. Напевно, для того, щоб конкурувати з такими командами, як «Барселона» та «Інтер», які ставлять перед собою завдання виграти Лігу чемпіонів, ми маємо не тільки будувати гру, але й будувати трансферну політику саме в такому напрямі. У цілому, якщо брати до уваги національну першість, я задоволений результатом та якістю гри. Єдине, де ми втратили очки, - це матчі із запорізьким «Металургом» та «Карпатами». А так, в основному, команда достатньо рівно пройшла першу частину сезону. А в Лізі чемпіонів, повторюся, результат незадовільний, оскільки ми не вийшли до плей-оф, хоча можу сказати, що зробили все можливе. Завадили окремі помилки. В іншому ж ми на правильному шляху, обрали правильний вектор нашої роботи, і необхідно бути цілеспрямованим у своїй роботі.

- Як ви ставитеся до критики на свою адресу з боку ваших колег? Зокрема, чи читали ви нещодавнє інтерв’ю Йожефа Сабо, в якому Йожеф Йожефович не дуже добре висловився стосовно вашої роботи?


- Мені складно сказати… Проте, гадаю, що це були не його слова, оскільки фахівець, який поважає себе, так не казатиме, тим паче розуміючи, наскільки важка професія тренера. Якщо це все ж таки його думки – для нього великий мінус. За 20 років своєї тренерської кар’єри я вже звик до подібних висловів, та й подібні речі звучать від людей, які певною мірою не реалізували свої амбіції. Але заглиблюватися в цю тему не хочу. Що стосується критики загалом, то вона буде завжди, тим паче в таких публічних командах, як «Динамо» (Київ). Є розумна та об’єктивна критика, яка йде на користь команді.

- Скажіть, чи будуть футболісти «Динамо» в Ізраїлі голосувати?

- Ми до цього питання відношення не маємо. Гадаю, громадяни України обов’язково проголосують, але основні наші сили будуть спрямовані на підготовку до другої частини сезону.

- Чи відомі суперники, з якими команда гратиме на зборах в Ізраїлі та Португалії?


- В Ізраїлі нашими суперниками будуть місцеві команди. Перший спаринг проведемо з представником другої ліги Ізраїлю, з двома іншими опонентами ще не визначилися. Що стосується спарингів у Португалії, то ми працюємо в цьому напрямі.

- Група гравців повернулася до клубу з оренди. Які перспективи зокрема Дениса Бойка та Дениса Дедечка?

- І один, і другий їдуть з нами на збори. В іграх за свої клуби вони справили дуже хороше враження: Бойко – в «Оболоні», Дедечко – в «Луч-Енергії». Якщо відповідатимуть нашим вимогам, то, звичайно, вони залишаться в команді.

- Перед Новим роком ви приїжджали до Києва, де селекційна служба клубу надала вам кандидатури потенційних новачків. Які висновки ви зробили для себе з побаченого?

- Ще раз хочу підтвердити – ми ведемо пошук хороших гравців щодня. Але вони мають бути справді сильнішими за тих футболістів, які знаходяться в команді. Ми не можемо брати гравців середнього рівня, оскільки так ми закриємо дорогу молодим гравцям. Звичайно, є гравці, які мені сподобалися, але в них висока трансферна вартість. На сьогоднішній день ми ведемо переговори, але нікуди поспішати не збираємося, оскільки є достатньо часу для комплектації команди до наступного європейського сезону. І ми дуже ретельно будемо підходити до цього питання.

- Можете назвати імена молодих футболістів, які їдуть на збір?

- На перший збір їдуть з нами Петров, Коркішко, Бойко, Калитвинцев, а також молодий хлопець Шалаєв, який виступав за збірну Росії 1992 року народження на нещодавньому Меморіалі Гранаткіна. Гармаша я вже не згадую, оскільки він вже вважається наближеним до основного складу.

- Чи потрібно щось змінювати у грі команди за підсумками першої частини сезону? Якщо потрібно, то що саме?

- Звичайно. В першу чергу необхідно покращувати якість гри, адже в нас була фактично наново сформована лінія оборони. Загалом, з’явилося шість гравців в основному складі. Тому ці півроку, в цілому, я оцінюю позитивно. Єдиний мінус, повторюся, – це виступ у Лізі чемпіонів. Звичайно, необхідно якісно покращувати гру, молодь має додавати у стабільності, досвідчені гравці мають брати на себе лідерські функції. Навіть якщо б ми вийшли до наступного етапу Ліги чемпіонів, усе одно потрібно було б працювати над своїми помилками. Не можна зупинятися – необхідно завжди прогресувати.

- Чи була в Лізі чемпіонів група, окрім, звичайно, нашої, з якої «Динамо» не вийшло б?

- Ми мали виходити і з цієї групи, більше того – вже після домашнього матчу з «Інтером». Але сталися помилки, які не дозволили нам пройти далі. Якщо ми потрапили до Ліги чемпіонів, то маємо ставити завдання виходу з групи, як це прийнято в усіх провідних європейських клубах. При цьому без передбачень, яка в нас могла би бути група… Після жеребкування нинішнього групового турніру практично всі журналісти наперед віддали дві путівки до плей-оф «Барселоні» та «Інтеру». Саме так у результаті й сталося, але з якими труднощами вони їм дісталися! Я хотів би попросити вас, як тренер і вихователь, щоб ви всіляко прагнули підтримувати гравців у цьому плані, а не тільки критикували їх. Це дуже важливо.

- Чи плануються зміни на позиціях флангових захисників, де в першій частині сезону виступали Єременко та Маграо?

- Якщо ми знайдемо футболіста, який підсилить певну позицію, ми його, звичайно ж, візьмемо. Причому, до будь-якої лінії.

- На перший збір їде розширена кількість футболістів. На третій збір поїде менше гравців?

- Так, приблизно 23 футболісти. Зараз їдуть 28 гравців, оскільки особливо хочеться подивитися на молодих і тих хлопців, які знаходилися в оренді. Другий і третій збори будуть уже більш цілеспрямованими, тому, звичайно, буде менше народу.

- Цілеспрямований пошук форварда не ведеться, оскільки ви розраховуєте на Кравця. Припустимо, він доведе свої претензії на потрапляння до стартового складу. У такому разі, якою буде ситуація з Мілевським? Чи зміниться схема, із використанням обох Артемів?

- Є таке поняття, як конкуренція. Сьогодні рівень конкуренції визначає результат. Всі – і Мілевський, і Кравець, і Шевченко – готові грати на цій позиції. Плюс у нас ще є Гусєв та Ярмоленко. Ось п’ятірка нападників, достатньо швидких та досвідчених, тому тут усе можливо. У позаминулому році грали і Мілевський, і Кравець, добре взаємодіючи і доповнюючи один одного. Важливо, щоб кожен гравець чітко виконував свої індивідуальні завдання.

- Ви сказали, що в першій частині сезону добре проявили себе Ярмоленко і Хачеріді. Чи є ви прихильником перегляду особистих контрактів футболістів у бік збільшення?

- Такі контракти вже давно зроблені. Президент розмовляє з кожним гравцем, який прогресує, підвищує йому зарплатню й так далі. Це нормальне явище.

- Минулого сезону великою популярністю користувалися тренування команди на клубному стадіоні, відкриті для вболівальників. Іноді такі тренування збирали до трьох тисяч глядачів. Чи буде продовжена подібна практика й у другій частині нинішнього сезону?

- Обов’язково буде. Восени ми були обмежені в часі, оскільки останні три місяці ми практично весь час грали через три дні на четвертий, по вісім-дев’ять ігор на місяць, тому й подібних повноцінних тренувань не було. Всі заняття мали підтримуючий, відновлювальний характер. А тепер ми обов’язково будемо планувати відкриті тренування для вболівальників, причому на постійній основі, і хоча б раз на місяць радувати наших шанувальників подібними заходами.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер