Валерій Газзаєв: «Ми маємо прагнути до найкращих в Європі команд»

Сьогодні в конференц-залі заміської бази «Динамо» в Кончі-Заспі відбулася прес-конференція за участю головного тренера команди Валерія ГАЗЗАЄВА. Тема для спілкування з Валерієм Георгійовичем була більш ніж актуальною, а саме – підсумки жеребкування групового турніру Ліги чемпіонів, що відбулося вчора ввечері, та підготовка команди до старту в турнірі.

- Я гадаю, в цілому наша група відповідає всім статусам проведення Ліги чемпіонів, оскільки наші суперники є чинними чемпіонами своїх країн. На мій погляд, у нас одна з найсильніших груп. Упевнений, буде великий інтерес. Кожна команда буде прагнути вирішувати свої завдання, а саме – вихід до плей-оф турніру.

- Валерію Георгійовичу, «Рубін», у порівнянні з минулим роком, став сильніший чи слабший?

- Гадаю, «Рубін» став стабільнішим. Минулого року казанці стали чемпіонами, в цьому команда лідирує в національній першості. Стабілізувався склад, стабілізувалася гра. Нічого випадкового не буває, і випадково чемпіонами не стають. В цілому, вважаю, команда додала в стабільності та підсилилася напередодні старту в Лізі чемпіонів, тому «Рубін» я вважаю таким же серйозним суперником, як і «Барселону» з «Інтером». Ми відповідально готуватимемося до всіх матчів, незалежно від традицій і статусу клубу. До всіх суперників необхідно ставитися з усією шаною та відповідальністю.

- У «Рубіні» виступав Сергій Ребров, з «Барселоною» сьогодні зіграє донецький «Шахтар» в матчі за Суперкубок УЄФА. Вам пощастило, що є люди, в кого можна дізнатися більше інформації про майбутніх суперників…

- Гадаю, в нас і без того достатньо інформації. Більше того, найближчим часом ми зберемо найсвіжішу інформацію – Олег Лужний та Володимир Шевчук обов'язково переглянуть особисто матчі за участю наших суперників. В цілому, гадаю, ту ж «Барселону» всі шанувальники футболу знають достатньо добре, як і «Інтер», але, безумовно, перед початком сезону в командах відбулися зміни, що необхідно враховувати.

- Ви говорили, що стиль гри «Динамо» має бути схожим на гру «Барселони». Чи не здається вам символічним, що до нас у групу й потрапили саме каталонці?

- Я не казав, що ми маємо бути схожими на «Барселону», оскільки в кожної команди має бути власний стиль гри. Проте, ми всі маємо прагнути до тих команд, які стають найкращими в Європі, оскільки вони є законодавцями моди в сучасному футболі. У «Динамо» має бути власний стиль, який відповідав би всім сучасним вимогам футболу, – як у командному плані, так і в індивідуальному.

- Чи можна сказати, що для вас «Барселона» – це еталон сучасного футболу?

- Якщо брати до уваги минулий сезон, то, напевно, так. Команда виграла все на національному рівні, виграла Лігу чемпіонів, а багато гравців стали чемпіонами Європи в складі національної збірної Іспанії. Все це дозволяє сказати, що на сьогодні «Барселона» справді є найкращим клубом у світі.

- Чи розглядаєте ви кандидатуру Мандзюка на лівий фланг захисту у зв'язку з травмами Ель Каддурі та Несмачного?

- Віталій тренується в загальній групі нарівні з усіма. Оскільки в нас висока конкуренція в команді, в нас не було можливості випускати його на поле в стартовому складі. Проте, у кожного є шанс, і йому він буде обов'язково наданий найближчим часом.

- З'явилася інформація про те, що «Динамо» активізувало спроби отримати Андрія Шевченка у зв'язку з тим, що він не потрапив до заявки «Челсі» на Лігу чемпіонів…

- Журналісти достатньо часто користуються чутками, але я звик довіряти реальним речам. Якщо найближчими днями Шевченко з'явиться тут, тоді можна буде щось обговорювати. Але те, що нам в найближчі три дні необхідно буде підсилитися, – це факт.

- На які позиції планується підсилення?

- Позиції гравців атаки та оборони. Сподіваюся, що найближчим часом спорожніє наш лазарет. Завтра після реабілітації прилітає Алієв і, сподіваюся, з наступного тижня займатиметься в загальній групі, за тиждень також повернеться Кравець. По суті, залишаться лише Михалик та Ель Каддурі. Ми всі чекаємо на повернення Тараса, який зможе розпочати повноцінні тренування наприкінці вересня – на початку жовтня, а Бадр напевно повернеться вже наступного року. В цілому, вважаю, в команді достатньо позитивна ситуація з погляду кадрового питання, і, гадаю, до перших матчів Ліги чемпіонів ми зможемо підготуватися достатньо добре.

- Ви вже розробляли стратегію на турнір? Скільки очок розраховуєте набрати в протистоянні з «Барселоною» та «Інтером»?

- Розраховуємо набрати стільки очок, щоб пройти до наступного етапу турніру. В цілому, думаю, 9-10 очок має вистачити, щоб вийти з групи. Проте, передбачити, як буде складатися турнірна ситуація, складно. Були випадки, коли команди, набравши чотири очки, виходили до плей-оф, але є й такі, коли команда з 10 очками не могла подолати груповий турнір. В цілому, я вважаю, в нас достатньо хороший календар, і все залежатиме від загальної націленості гравців і тренерів клубу.

- Враховуючи ваші особливі стосунки з московським ЦСКА, хотіли ви потрапити до однієї групи з «армійцями»?

- Внутрішньо, гадаю, ані я, ані представники ЦСКА не хотіли потрапити до однієї групи. І можу чесно сказати, що ми в особистих розмовах навіть не обговорювали цю тему. Напевно, це було б правильно, оскільки я бажаю як «Динамо», так і ЦСКА виходу до плей-оф. Але, бачите як, – «армійців» замінив казанський «Рубін».

- Коли ви тренували ЦСКА, вас критикували за надмірну довіру до братів Березуцьких – мовляв, футболісти не відповідають рівню команди, погано поводяться з м'ячем і т.д. Зараз спостерігається аналогічна реакція на вашу довіру Хачеріді. На ваш погляд, чи багато спільного у братів і Хачеріді? Чи займаєтеся ви вихованням Євгена з приводу його не завжди адекватних дій – як, наприклад, в останньому матчі з «Ворсклою»? Адже в Лізі чемпіонів подібні жести на адресу лайнсмена не прощатимуть…

- Дуже хороше й актуальне питання. Хочу сказати, що будь-якому молодому гравцю необхідно довіряти, оскільки він просто зупиниться в професійному зрості. Звичайно, він припускатиметься тактичних і технічних помилок. Я буду задоволений, якщо Женя досягне рівня братів Березуцьких, які виграли достатньо титулів у складі клубу й є основними гравцями національної збірної Росії. Кілька років тому, справді, така критика мала місце, але тільки тренер, який із ними працює щодня, знає перспективи і потенціал своїх гравців. Мені доводилося багато розмовляти з ними, оскільки преса просто знищувала їх, щоб вони не втрачали віру в свої сили і продовжували працювати нарівні з усіма. На щастя, все склалося добре, і я впевнений, що й у Хачеріді все складеться. Але я з вами абсолютно погоджуюсь, що його необхідно виховувати – і в моральному, і в професійному, і в людському плані. Він молода людина, азартна, інколи емоції б'ють через край, але їх необхідно тримати при собі. Адже, справді, будь-яка подібна витівка, на яку у внутрішньому турнірі не звернули увагу, в Лізі чемпіонів може стати фатальною. Гадаю, він також це розуміє, прагне покращувати свою поведінку і гру. Відразу на високому рівні виходить заграти в одиниць, але це в більшості своїй таланти, футбольні генії – такі як Шевченко, який заграв у 17-18 років.

Проте, вважаю, зараз у нас в команді дуже хороша молодь. Хотів би відзначити тих хлопців, які в складі юнацької збірної України стали чемпіонами Європи, і зараз залучаються до тренувань з основною командою. Скажу більше – вони можуть реально конкурувати за місце у складі. Але їм всім необхідно довіряти і давати грати. На жаль, не завжди у тренера буває така можливість, оскільки на даний момент у нас в команді близько 24-х польових гравців. Конкуренція достатньо висока, і коли молодим футболістам надається шанс проявити себе, вони мають ним скористатися.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер