Валерій Газзаєв: «несмачна» робота на першому зборі

До закінчення підготовчого збору «Динамо» в Ізраїлі залишається трохи більше трьох днів. Висвітлювати тренування і контрольні матчі команди на землю обітовану прибула знімальна група телеканалів СТБ та ICTV. Журналіст Микола Васильков узяв інтерв’ю в наставника «Динамо» Валерія Газзаєва, частину якого опублікував на клубному сайті ФК «Динамо».

- Початок підготовчого етапу завжди проходить для команди складно, – розповів Валерій Георгійович. – Гравці повернулися після тривалої відпустки. Звичайно, перші тренування, особливо початкові два-три дні, вони переживають нелегко. Але потім втягуються й виконують усю роботу, яка запланована на цей період.

- Виходить, зараз на тренуваннях фізичні навантаження домінують над тактичною чи ігровою підготовкою?

- Безумовно. На кожній стадії гравці мають виконати певний об’єм роботи. Перший етап, на якому закладається фізична підготовка, найскладніший. На ньому дуже багато «несмачної» роботи, без м’яча. Гравці виконують її без особливого бажання, але потрібно розуміти, що від цього у футболі нікуди не втекти. Потрібна хороша, фундаментальна основа, щоб потім виконувати тактичні елементи й технічні дії.

- На мій погляд, зараз у «Динамо» йде хвиля українізації. У цьому напрямі ведеться цілеспрямована робота?


- Звичайно. Мені здається, у «Динамо» завжди, особливо за часів найгучніших перемог, основу складали українські гравці. Щоб досягти успіхів на міжнародному рівні, кістяк команди має складатися з вихованців місцевого футболу.

- Чи можна назвати ваш стиль футболу «динамівською класикою»?

- Напевно, певною мірою. У кожного тренера є свої погляди на футбол, на основи побудови гри. Сьогодні залучення молоді до складу «Динамо» ведеться на перспективу. Цей крок вважаю абсолютно правильним. Як підтвердження, ще в минулому році двоє наших гравців – Ярмоленко і Хачеріді – міцно зайняли місця у складі національної збірної України. Зараз із першою командою до сезону готуються троє нещодавніх чемпіони Європи Гармаш, Коркішко і Петров, гравець другої команди Калитвинцев, в якому бачу талант і перспективу. Я гадаю, їм потрібно давати можливість зростати разом з основною командою. Можливо, сьогодні їм ще складно конкурувати з досвідченими гравцями, але таку можливість ми їм зобов’язані надати.

- До «Динамо» з «Оболоні» повернувся Бойко. Ви прихильник перебування у складі двох чи трьох воротарів високого класу?

- У нас зараз три воротарі, кожному за можливістю даємо ігрову практику. Бойко дуже добре провів перше коло чемпіонату за «Оболонь», тому сьогодні він перебуває у складі «Динамо».

- Ви сказали фразу «у складі моєї команди немає гравця на прізвище «плеймейкер». Виходить, доля в «Динамо» того ж Кравченка чи Алієва наперед передбачена?

- Річ у тому, що у футболі такого поняття зараз немає. Є гравці центральних позицій, які в рівній мірі мають як атакувати, так і захищатися. Це вимога сучасного футболу.

- Ви уважні до преси, але не дуже полюбляєте давати інтерв’ю. Як поєднуєте ці дві якості?

- Вважаю, що немає сенсу щодня спілкуватися з журналістами. Є етапи підготовки, які цікаві вболівальникам і фахівцям. Під час сезону після кожного матчу проводяться прес-конференції, де тренер дає вичерпні відповіді на всі питання. А кожній газеті давати окремі інтерв’ю вважаю за неправильне.

- Гру якої із зірок світового футболу можете назвати ідеальною?


- Напевно, того, хто найкращий у світі. Минулого року таким був Мессі, а позаминулого Криштіану Роналду.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер