Валерій Газзаєв: «Важливий не тільки сам матч із «Шахтарем», але й престиж»

Напередодні чвертьфінального матчу Кубка України проти «Шахтаря» на базі в Кончі-Заспі «Динамо» провело «день відкритих дверей» для журналістів. Тренування розпочалося з привітань Станіслава Богуша із Днем народження, який він відзначав напередодні. У подарунок від команди Стас традиційно отримав м'яча з розписами всіх футболістів.

Відзначимо, що з командою не тренувався Мілош Нінкович, який отримав ушкодження в останньому матчі з «Дніпром». А ось Артем Мілевський, який напередодні переніс застуду, почав заняття разом з усіма в загальній групі. Також за індивідуальною програмою з Борисом Пейреком займався хорват Горан Саблич.

А перед початком тренування наставник «Динамо» Валерій Газзаєв більше 20-ти хвилин приділив журналістам.

- У нас справді дуже важкий графік ігор, але ми ведемо чітку підготовку до поєдинку з «Шахтарем». Сьогодні відновлювальний день, у вівторок – передігрове заняття, а в середу – гра в Донецьку. Психологічний стан у всіх футболістів відмінний. Є невеликі ушкодження після матчу в Дніпропетровську, але, в цілому, всі почувають себе нормально.

- Як ви оцінюєте стан Нінковича і коментарі деяких фахівців щодо того, що Пашаєв грав у м'яч?

- Я свою думку висловив на післяматчевій прес-конференції, але повторюся: напевно, потрібно було зламати Нінковичу ногу, щоб вилучити гравця. Хіба це правильний підхід? Природно, мала місце дуже жорстка гра, я би сказав, навіть жорстока. Мілош дивом залишився неушкоджений, хоча в нього дуже сильний удар і синець. Від болючого удару в нього посиніла нога. Тому вважаю рішення арбітра абсолютно справедливим.

- Мілош зможе грати з «Шахтарем»?

- Складно сказати. Подивимося, як він буде відновлюватися.

- Який стан Мілевського і Шовковського?

- Шовковський, на жаль, поки що не відновився, оскільки буквально вчора отримав повторне ушкодження. Що стосується Мілевського, його стан значно поліпшується, і я сподіваюся, що до майбутніх двох ігор він підійде в хорошій формі.

- Ви вже знаєте, хто буде судити гру з «Шахтарем»?

- Мене це питання не цікавить.

- Вас не турбує той факт, що «Шахтар» на «Донбас Арені» кожного разу забиває по чотири м'ячі?

- Аніскільки. Ми готуємося до гри, і мене абсолютно не цікавлять справи «Шахтаря». Я вірю у своїх гравців, які достатньо амбітні й майстровиті. А як складеться гра – сказати важко. Гадаю, вона буде цікавою, адже зустрічаються два безумовних лідери українського футболу. Звичайно, матч привертає багато уваги, і кожна команда відповідно готується, беручи до уваги не тільки сам кубковий статус поєдинку, але й питання престижу.

- Для вас це перша зустріч із «Шахтарем» в якості тренера «Динамо». Маєте особливі почуття?

- Нічого особливого, оскільки подібних дербі я провів у Росії чимало – і зі «Спартаком», і з «Локомотивом», і з «Зенітом». Природно, такі поєдинки викликають підвищений інтерес і відзначаються високою напругою й настроєм. Ось на таку гру ми й чекаємо.

- Хто, по-вашому, найнебезпечніший гравець «Шахтаря»?

- У них дуже хороша команда, чудовий тренер, солідна інфраструктура. Ми готуємося грати проти команди, а не окремих футболістів.

- Матч може скластися як завгодно. Ви прихильник того, щоб наперед тренувати серію пенальті?

- Ми ніколи цього не робили, і, гадаю, робити не будемо.

- Ви для себе вже визначили тактичний план на гру чи ще думаєте?

- У нас є ще два дні, тому ми будемо вивчати стан наших гравців. У деяких є легкі травми, комусь потрібно дати відпочити.

- Ви вже були на «Донбас Арені», можливо, в якості глядача?

- Ні, післязавтра поїду вперше. Це чудовий стадіон, знаю, що він справді один із найкращих в Європі. Тому на ньому буде вдвічі приємно грати.

- Надмірна істерія навколо матчу в Дніпропетровську не вплине на стан хлопців?

- Не думаю. Це все емоції, а якщо подивитися на гру реально, глядачі хотіли бачити й чекали на один результат, а сталося навпаки. Тому й вийшла така істерика.

- Як було вам знаходитися в такій обстановці?

- Мені було неприємно. Прес-конференції, напевно, потрібні для того, щоб вислуховувати головних тренерів, які діляться своїми думками про гру і про той або інший епізод, а не висловлювати свої емоції.

- Раніше ви з подібним стикалися?

- Скрізь такого вистачає. Такі матчі завжди відрізняються принциповістю з обох боків. Це нормальне явище.

- Думки вболівальників щодо суперечливих епізодів у матчі з «Дніпром» розділилися. Можливо, не завжди варто прислухатися до них?

- Вони керуються емоціями. А з приводу суперечливих моментів можу вам сказати ще раз, що вилучення було стовідсотковим. В епізоді ж із пенальті суддя був зовсім поряд, він міг як поставити його, так і ні. Звичайно, скільки людей, стільки і думок. У кожного глядача на стадіоні свій варіант складу, замін і т.д., і з цим також потрібно рахуватися.

- Раніше чвертьфінал Кубка складався з двох матчів, а цього року регламент вперше було змінено. Чи вважаєте ви це справедливим?

- На мій погляд, кожен етап кубкового змагання має складатися з двох матчів. Але якщо ухвалено інше рішення, ми маємо йому підкорятися.

- Деякі тренери дозволяють собі давати поради щодо того, як зіграти проти тієї чи іншої команди, безсторонньо висловлюються про суддів. Чи існує корпоративна тренерська солідарність?

- Безумовно, це навіть не обговорюється. Є й корпоративність, й етика. Але я тільки почав працювати в українському чемпіонаті, тому поки навіть не всіх тренерів добре знаю. Мені здається, кожен фахівець має відповідати, перш за все, за дії своєї команди і шанобливо ставитися до колег. Це найголовніше, і впродовж своєї 20-річної кар'єри тренера я саме так і будував стосунки зі своїми колегами.

- Кілька досвідчених футболістів «Динамо» має можливість проявити себе в дублі. Яка ваша думка з приводу їхньої гри?

- Вони досить добре діють, і в останньому матчі зіграли дуже результативно. Вони відновлюють свою форму, у нас достатньо багато хороших футболістів, які не потрапляють до стартового складу або заявки на гру, але ігрова практика їм потрібна, а дублюючий склад – хороша можливість підтримувати свою форму.

- Чи є в них шанс з'явитися на полі в найближчих матчах, враховуючи важкий графік?

- Шанс є у всіх. У нас 28 гравців, двоє з яких травмовані, разом 24 польових футболіста, з них я й обираю. Плюс потрібно давати результат і стабілізувати склад. На жаль, у нас не було такої можливості з початку сезону, оскільки до команди прийшло багато нових футболістів, і було багато травмованих. Зараз, коли майже всі здорові, це вдається потихеньку робити.

- Які функціональні можливості Алієва, і як прокоментуєте чутки щодо його можливого переходу до «Локомотива»?

- Я такої інформації ніде не зустрічав. Стан Саші поліпшується з кожним днем.

- Який стан Кравця на даний момент і наскільки він урізноманітнив ваш вибір в атаці?

- Артем – талановитий гравець, але, на жаль, важка травма не дозволила йому добре зіграти на початку сезону. Проте, з кожним днем і з кожною грою він покращує свій стан. Він буде грати в найближчих матчах. Я задоволений його реабілітацією і прогресом.

- Для Михалика позиція в центрі півзахисту – оптимальний варіант?

- Я вважаю, так. Тарас – різносторонній і універсальний гравець, тому може грати і на позиції центрального захисника, і крайнього півзахисника, як на початку своєї кар'єри. Для нас це дуже важливо. Сьогодні він мене влаштовує на своїй нинішній позиції. Особливо показовим в цьому плані став матч в Італії, в якому Тарас продемонстрував усі свої найкращі якості.

- «Динамо» веде боротьбу в трьох турнірах. Для вас існує їхня пріоритетність?

- Пріоритетів немає, оскільки перед таким амбітним клубом із величезними традиціями, як «Динамо», завжди стоять тільки найвищі завдання. І Кубок України, і вихід з групи в Лізі чемпіонів, і внутрішнє чемпіонство не обговорюються.

- Перше коло чемпіонату наближається до завершення. Яка у вас склалася думка про українську першість? Вона вас розчарувала чи здивувала?

- Тут грають дуже хороші команди, і чемпіонат серйозний. Особливо мені сподобалися команди Дніпропетровська, Харкова і Донецька. В Україні 5-6 клубів достатньо хорошого рівня, але така ж ситуація й у Росії. Не може такого бути, щоб усі 16 клубів були однаково високого рівня. У будь-якому чемпіонаті потрібно оцінювати середній рівень. Але те, що минулого року «Динамо» грало достатньо успішно й дійшло до півфіналу Кубка УЄФА, а «Шахтар» його виграв, говорить багато про що. Завдяки цьому виріс і середній рівень футболу в країні. Це природний прогрес.

- Порівнюючи український і російський чемпіонати зараз, ви би відповіли інакше, ніж до того, як прийшли до «Динамо»?

- Потрібно бути об'єктивним, все ж таки в Росії є команди сильніші, але це нормальне явище, оскільки там і середній рівень команд вищий. За чемпіонство борються 5-6 клубів, на відміну від України, де тільки два на голову вищі за інші. Напевно, це правильно, адже ці команди добре відомі в європейському футболі і приносять дуже багато очок до коефіцієнту країни, що важливо. Декілька клубів ставлять перед собою завдання потрапити до Ліги Європи, але, на жаль, це призводить до мінусу очок у рейтингу. Для того, щоб досягати результату на європейській арені, потрібно бути готовими. Будь-який виступ в Європі свідчить про рівень національного чемпіонату. Якщо команди вилітають після першого туру, це не дуже добре.

- Як ви ставитеся до ліміту на легіонерів? Чи має він бути в Україні, й яким?

- Складно сказати. Якщо ми хочемо, щоб команда добре грала на міжнародній арені, нам обов'язково необхідні легіонери, причому достатньо серйозного рівня, але пріоритет завжди має віддаватися місцевим вихованцям, адже це найголовніше. Будь-який тренер, який тут працює, має враховувати національний колорит, характер і традиції місцевого футболу, і тільки потім доукомплектовувати команду тими гравцями, які необхідні. Але, безумовно, не в тій кількості, в якій вони є сьогодні. Більше того, можу сказати, що в нас є багато молодих і талановитих футболістів, яких ми обов'язково будемо залучати до першої команди і давати їм шанс зростати. Гадаю, це великий плюс, і в нас на повний голос заявили про себе Хачеріді, Ярмоленко, зростає молодий Гармаш.

- Але є ще Петров і Коркішко. Чи означає це, що для вашої концепції гри вони менше підходять?

- Ні, і Петров, і Коркішко також мені підходять. Вони молоді гравці, ми перевели їх із другої команди до дублюючого складу, а взимку вони, безумовно, будуть готуватися з нами і претендуватимуть на місце в основному складі. Вони ще мають що доводити.

- Напередодні зимового трансферного вікна в селекційної служби «Динамо» є конкретне завдання на конкретну позицію?

- Так, є. Але я не думаю, що це буде масштабне підсилення, одна-дві позиції, не більше.

- Федерація футболу виступила з пропозицією перенести 13-й тур чемпіонату на весну, у зв'язку з підготовкою збірної до стикових матчів із Грецією. Як ви до цього ставитеся?

- Дуже позитивно! Вирішуватиметься доля національної збірної, потрапить вона на чемпіонат світу чи ні, тому зі свого боку ми маємо зробити все можливе, щоб до цих двох відбіркових матчів футболісти підготувалися якнайкраще. Я тільки за перенесення. Якщо мені не зраджує пам'ять, у Франції також перенесли черговий тур чемпіонату заради збірної.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер