Василь КАРДАШ: «Отримуючи ліцензію PRO, знову відчув себе студентом»

Василь КАРДАШ: «Отримуючи ліцензію PRO, знову відчув себе студентом»

Навчання, яке складалося з шести етапів, завершилося іспитом в Києві. Отримані дипломи дають можливість працювати на найвищому рівні в українському та європейському футболі. Серед випускників були і два динамівські тренери - Василь Кардаш та Володимир Онищенко. Детальніше про хід навчання розповів асистент старшого тренера другої динамівської команди Василь Кардаш:

- Все навчання тривало майже дев'ять місяців, з березня до грудня. У нас було 6 сесій, в тому числі і одна виїзна - це стажування в дніпропетровському «Дніпрі», яке було дуже цікавим. У майбутньому таких стажувань буде більше. Після цього ми здали останній іспит на знання футболу, який включав у себе і теорію, і практику. Якщо раніше, маючи диплом категорії «А», я міг тренувати молодіжні команди або колективи першої ліги, а також бути асистентом тренера Прем'єр-ліги, то тепер ліцензія категорії PRO дає право очолювати команди Прем'єр-ліги, а також зарубіжні клуби. Хоча, кажуть, що в майбутньому від всіх тренерів будуть вимагати ліцензію категорії PRO.

Раз на три роки інспектувати навчання тренерів і контролювати, щоб воно відповідало європейським вимогам за дипломом категорії PRO приїжджає куратор від УЄФА. Цього разу таким фахівцем виступав поляк Петр Маранда, який потрапив якраз на наш потік. Він був присутній на іспитах і ставив питання.

- Що Вам найбільше запам'яталося в процесі навчання? Що було найскладнішим чи найбільш цікавим?

- Мабуть, найскладнішою була теоретична частина стажування, яка тривала з 9 години ранку до шостої вечора. Іншими словами, нас повернули за парти, довелося знову відчути себе студентом і писати конспекти лекцій. Хоча кожному тренеру, безумовно, хочеться знаходитися ближче до поля. Заняття вели тренери Федерації футболу, також були лекції юридичної спрямованості. Словом, дуже цікаво і корисно. Мабуть, найбільш насиченою була осіння частина. З 26-го листопада до 1-го грудня були в Дніпропетровську, а 10-го грудня нас знову зібрали на заключний етап.

- А як Вам вдавалося поєднувати навчання з роботою в «Динамо-2»?

- Нормально. Андрій Гусін сам колись навчався і розумів, що це потрібно, через подібне проходять усі тренери. З тренувань часом доводилося відпрошуватися, а офіційні матчі я намагався не пропускати.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер